ΟΜΟΡΦΙΑ

Λίπος στην κοιλιά: Γιατί είναι πιο επικίνδυνο από το λίπος στο υπόλοιπο σώμα

Η υπερβολική συσσώρευση λίπους στο σώμα είναι απειλητική για την υγεία, όμως οι κίνδυνοι ποικίλλουν ανάλογα με το σημείο του σώματος στο οποίο «αποθηκεύεται» η περίσσεια ενέργεια.

 

Το λίπος συγκεκριμένα στην κοιλιά επιβαρύνει σημαντικά τα διάφορα συστήματα και όργανα και έχει δύο μορφές.



Τα δύο είδη λίπους που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή της κοιλιάς είναι το σπλαγχνικό (visceral) και το υποδόριο (subcutaneous). Το πρώτο είναι πολύ πιο επικίνδυνο από το δεύτερο και μάλιστα έχει χαρακτηριστεί «τοξικό», γι’ αυτό και θα εστιάσουμε σε αυτό.

Το σπλαγχνικό λίπος δεν μπορούμε να το δούμε ή να το πιάσουμε, καθώς βρίσκεται βαθιά κάτω από το δέρμα και τους κοιλιακούς μυς. Αν και κρυμμένο, προκαλεί σοβαρές βλάβες, αφού δημιουργεί μια «επίστρωση» γύρω από τα ζωτικά όργανα. Το λίπος αυτό κάνει το σώμα να απελευθερώνει κυτταροκίνες (γνωστές και ως κυτοκίνες), πρωτεΐνες που επηρεάζουν τη διαδικασία παραγωγής της ινσουλίνης και αυξάνουν τα επίπεδα φλεγμονής στο σώμα.

Το σπλαγχνικό λίπος είναι επικίνδυνο κυρίως για το συκώτι, καθώς εμποδίζει τα ηπατικά κύτταρα να «αντιληφθούν» πόση ινσουλίνη είναι διαθέσιμη στο σώμα, με αποτέλεσμα να αναπτύσσεται αντίσταση στην ορμόνη και να αυξάνεται ο κίνδυνος υπέρτασης και διαβήτη τύπου 2. Επίσης, η ύπαρξη σπλαγχνικού λίπους συνεπάγεται μεγαλύτερη παραγωγή χοληστερόλης.

Ακόμη κι αν ένα άτομο δεν θεωρείται υπέρβαρο ή παχύσαρκο (βάσει δείκτη μάζας σώματος) μπορεί να διατρέχει αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επιπλοκών, διαβήτη τύπου 2 και άλλων σοβαρών παθήσεων εάν έχει πολύ λίπος συσσωρευμένο στην περιοχή της κοιλιάς (κεντρική ή κοιλιακή παχυσαρκία).

Για να υπολογίσετε το σπλαγχνικό λίπος στο σώμα σας, το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να μετρήσετε την περίμετρο της κοιλιάς σας με μια μεζούρα. Επικίνδυνη θεωρείται η μέτρηση που ξεπερνά τα 88 εκατοστά για τις γυναίκες και τα 100 για τους άνδρες.

Δείτε κι αυτό:

Αναλογία μέσης-γοφών: Υπολογίστε τη δική σας και δείτε αν κινδυνεύετε από πρόωρο θάνατο!

«Σιωπηλός δολοφόνος» τα... «χερούλια της αγάπης», σύμφωνα με νέα έρευνα

Προσπαθείς να χάσεις κοιλιακό λίπος; Οι 5 κανόνες που πρέπει να τηρείς

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved