ΟΜΟΡΦΙΑ

Πέντε λόγοι που εξηγούν γιατί ξυπνήσατε 2 κιλά βαρύτεροι

Ανεβήκατε στη ζυγαριά χθες το πρωί και όλα έδειχναν φυσιολογικά, όμως σήμερα βρεθήκατε αντιμέτωποι με τον... τρόμο! Για κάποιο λόγο που δεν σας περνά από το μυαλό η ζυγαριά δείχνει +2 κιλά! Τι μπορεί να συμβαίνει;

Αρχικά, διατηρήστε την ψυχραιμία σας. Είναι αδύνατο να αυξηθεί το πραγματικό βάρος –δηλαδή το ποσοστό λίπους του σώματος– σε μία νύχτα. Για να αυξηθεί το σωματικό λίπος κατά 500 γραμμάρια πρέπει να καταναλώσετε περίπου 3.500 επιπλέον θερμίδες από αυτές που θα κάψετε. Με άλλα λόγια, για να πάρετε 2 κιλά σε μία μέρα, πρέπει να καταναλώσετε σχεδόν 20.000 θερμίδες σε ένα 24ωρο!

Αφού λοιπόν ξεκαθαρίσαμε ότι δεν γίνεται να αυξηθεί τόσο απότομα το βάρος σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, πάμε να δούμε τι μπορεί να φταίει για τα επιπλέον «κιλά-φάντασμα».

1. Σκληρή γυμναστική

Μετά από μια πολύ έντονη προπόνηση που περιλαμβάνει ασκήσεις εκγύμνασης πολλαπλών μυϊκών ομάδων είναι πιθανό να αυξηθεί ελαφρώς ο δείκτης της ζυγαριάς. Πού οφείλεται αυτό; Η σκληρή γυμναστική οδηγεί σε μικρορήξεις στους μυς, οι οποίες αποκαθίστανται σταδιακά με τη βοήθεια της φλεγμονής. Η φλεγμονή όμως συνεπάγεται συσσώρευση υγρών στα μυϊκά κύτταρα, άρα και πρήξιμο και παροδική άνοδο του δείκτη της ζυγαριάς. Όταν οι μύες αναρρώσουν, το βάρος θα επανέλθει στο φυσιολογικό.

2. Αλμυρό γεύμα

Η υπερβολική πρόσληψη αλατιού ως γνωστόν οδηγεί στην κατακράτηση υγρών. Αποτέλεσμα είναι να πρήζονται διάφορα μέρη του σώματος, κυρίως οι αστράγαλοι και η κοιλιά. Την επόμενη φορά που θα καταναλώσετε ένα αλμυρό πιάτο ή σνακ, φροντίστε να το συνδυάσετε με επαρκή ενυδάτωση (νερό ή φρέσκα λαχανικά) αλλά και με κάποια καλή πηγή καλίου, καθώς το μέταλλο προωθεί την απομάκρυνση του περιττού αλατιού από τον οργανισμό.

3. Δίαιτα με πολλές πρωτεΐνες

Εάν ξεκινήσατε πρόσφατα κάποια δίαιτα με βάση τις πρωτεΐνες, τότε μάλλον δεν λαμβάνετε από τη διατροφή σας επαρκή ποσότητα φυτικών ινών (βρίσκονται κυρίως στα φρούτα, στα λαχανικά, στα προϊόντα ολικής άλεσης και στα όσπρια). Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες ώστε να λειτουργεί σωστά το γαστρεντερικό και να αποφευχθεί η δυσκοιλιότητα, άρα και η κατακράτηση υπολειμματικών ουσιών στον οργανισμό. Εάν ακολουθείτε δίαιτα με πολλές πρωτεΐνες και πολλούς υδατάνθρακες, φροντίστε να λαμβάνετε συμπλήρωμα φυτικών ινών.

4. Αφυδάτωση

Όταν η επάρκεια υγρών στο σώμα μειώνεται, τα νεφρά λαμβάνουν αυτομάτως εντολή να κάνουν... οικονομία, με αποτέλεσμα την κατακράτηση, το πρήξιμο και τη φαινομενική αύξηση του βάρους. Μετά από μερικές ημέρες σωστής ενυδάτωσης, η λειτουργία των νεφρών και το βάρος επανέρχονται στο φυσιολογικό.

5. Διατροφική ευαισθησία

Μια διατροφική ευαισθησία, για παράδειγμα στα γαλακτοκομικά, στο αυγό, στη γλουτένη ή στη σόγια, οδηγεί στο φούσκωμα και την κατακράτηση υγρών. Εάν σας ταλαιπωρεί αίσθημα βάρους ή βλέπετε τον δείκτη της ζυγαριάς να ανεβαίνει ελαφρώς μετά την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών, δοκιμάστε να τις βγάλετε για ένα διάστημα από τη διατροφή σας για να δείτε αν θα υποχωρήσουν οι ενοχλήσεις.

Πηγή: womenshealthmag.com

Δείτε κι αυτό:

Τεστ: Δείτε αν το βάρος σας είναι φυσιολογικό

15 λόγοι που... κολλάει η ζυγαριά μας!

Πόσο επιβραδύνεται ο μεταβολισμός λόγω έλλειψης ύπνου

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved