ΟΜΟΡΦΙΑ

Τέσσερις τρόποι να υπολογίσετε εάν το βάρος σας είναι φυσιολογικό

Εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο χαρακτηρίζονται ως υπέρβαροι ή παχύσαρκοι βάσει Δείκτη Μάζας Σώματος ενώ δεν εκδηλώνουν τις επιπλοκές που συνήθως σχετίζονται με το υπερβολικό βάρος (π.χ. υπέρταση, αυξημένη χοληστερόλη, αντίσταση στην ινσουλίνη), δείχνει πρόσφατη μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο UCLA της Καλιφόρνια που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση International Journal of Obesity.

Ο Δείκτης Μάζας Σώματος, ο οποίος υπολογίζεται βάσει του ύψους και των κιλών, θεωρείται πλέον παρωχημένη μέθοδος αξιολόγησης του βάρους. Πώς μπορούμε λοιπόν να αξιολογήσουμε ρεαλιστικά το βάρος μας και κατ’ επέκταση να πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα ώστε να προστατεύσουμε αποτελεσματικά την υγεία μας;

1. Περίμετρος μέσης

Το λίπος που συσσωρεύεται στην κοιλιά, σε αντίθεση με τις «αποθήκες» λίπους στα πόδια ή τους γλουτούς, αποτελεί παράγοντα κινδύνου για πληθώρα ασθενειών, κυρίως για την καρδιοπάθεια και το διαβήτη τύπου 2. Η περίμετρος της μέσης πρέπει να είναι μικρότερη από το ½ του ύψους. Για παράδειγμα, μια γυναίκα με ύψος 1,70 δεν πρέπει να έχει μέση μεγαλύτερη από 85 εκατοστά σε περίμετρο.

2. Παλμοί καρδιάς

Οι παλμοί καρδιάς σε κατάσταση χαλάρωσης είναι ενδεικτικοί της φυσικής κατάστασης, ασχέτως κιλών. Τοποθετήστε το δείκτη και το μεσαίο δάχτυλο του ενός χεριού στο εσωτερικό του καρπού ή στο λαιμό και μετρήστε τον αριθμό των παλμών σε διάστημα ενός λεπτού. Οι παλμοί της καρδιάς θεωρούνται φυσιολογικοί εάν κυμαίνονται μεταξύ 60 και 100 ανά λεπτό. Τα άτομα που δεν γυμνάζονται και περνούν πολλές ώρες της ημέρας σε καθιστή θέση τείνουν να έχουν περισσότερους παλμούς, κάτι που υποδεικνύει ότι η καρδιά τους καταπονείται.

3. Ποσοστό λίπους

Η μέτρηση του ποσοστού λίπους στο σώμα αξιολογεί τη σύνθεση του ίδιου του σώματος, διαχωρίζοντας το περιττό λίπος από την υγιή μυϊκή μάζα. Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι λιπομέτρησης, από το πιο απλό δερματοπτυχόμετρο έως την εξελιγμένη τεχνική της βιοηλεκτρικής ανάλυσης.

4. Βασικός μεταβολισμός

Ο βασικός μεταβολικός ρυθμός υπολογίζεται με βάση το ύψος, το βάρος, το φύλο, το επίπεδο δραστηριότητας και την ηλικία ώστε να αποδώσει τον αριθμό των θερμίδων που καίμε σε κατάσταση χαλάρωσης. Ο αριθμός που προκύπτει μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να υπολογίσουμε πόσες θερμίδες πρέπει να κόψουμε σε καθημερινή βάση ώστε να μην πάρουμε βάρος ή να διατηρηθούμε στο τρέχον βάρος μας.

Πηγή: health.com, Medical Daily

Δείτε κι αυτό:

Αξιολόγηση βάρους: Οι 6 πιο αξιόπιστες μέθοδοι

Πίεση, παλμοί καρδιάς, βάρος, περίμετρος μέσης: Οι φυσιολογικές τιμές

Μήπως ανήκετε στην κατηγορία των «αδύνατων χοντρών»;

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved