ΟΜΟΡΦΙΑ

Οι ουσίες που «θρέφουν» τα μαλλιά

Τα μαλλιά μας επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες, όπως οι καιρικές συνθήκες, η κατάσταση της υγείας μας και η διατροφή.

Ειδικά η διατροφή μπορεί να σχετίζεται με τριχόπτωση και μείωση του όγκου των μαλλιών, μαλλιά ατίθασα, εύθραυστα και χωρίς λάμψη.

Με τις κατάλληλες διατροφικές αλλαγές ωστόσο, το πρόβλημα μπορεί να διορθωθεί.

Ψευδάργυρος

Είναι ένα σημαντικό ιχνοστοιχείο που βρίσκεται σε υψηλές συγκεντρώσεις στα μαλλιά, 150 φορές περισσότερο από ότι στο αίμα. Καλές πηγές ψευδαργύρου είναι τα θαλασσινά, τα λιπαρά ψάρια, τα αυγά, το κρέας, τα δημητριακά ολικής άλεσης και τα όσπρια.

Ταυρίνη

Η ταυρίνη είναι ένα αμινοξύ, η οποία είναι απαραίτητη ιδίως σε συνθήκες στρες. Μελέτες αποδεικνύουν το ρόλο της στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων και την προστασία των κυττάρων του σώματος από την επίδραση του οξειδωτικού στρες και των ελευθέρων ριζών οξυγόνου. Η διατροφική της πρόσληψη είναι συχνά ανεπαρκής (κύριες πηγές είναι τα θαλασσινά και τα ψάρια). Η ταυρίνη είναι απαραίτητη στη σύνθεση του κολλαγόνου και στη διατήρηση της ομοιοστασίας των τριχών ευνοώντας την ανάπτυξη και την επιβίωση των μαλλιών. Αποτρέπει τις τροποποιήσεις του θύλακα της τρίχας που ενοχοποιούνται για την γήρανση των τριχών και την αλωπεκία, ιδιαίτερα σε περιόδους στρες. Τέλος, η ταυρίνη διαδραματίζει έναν καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη της αλλοίωσης του βολβού των τριχών προλαμβάνοντας με αυτό τον τρόπο την τριχόπτωση και συντελώντας στην καλύτερη ποιότητα μαλλιών.

Πολυφαινόλες

Οι πολυφαινόλες, με κύριο εκπρόσωπο τα φλαβονοειδή, είναι φυσικές χρωστικές που παράγονται από τα φυτά και έχουν γνωστή αντιοξειδωτική δράση που είναι πολύ σημαντική για την καλή υγεία των μαλλιών. Οι κατεχίνες είναι οι πιο γνωστές από την οικογένεια των πολυφαινολών και προέρχονται κυρίως από το σταφύλι και το πράσινο τσάι. Οι κατεχίνες εκτός από την αντιοξειδωτική και την αντιθρομβωτική τους δράση, καθώς και τη δράση τους στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων, έχουν αντιφλεγμονώδη δράση η οποία έχει αποδειχτεί ότι αφορά και τον θύλακα της τρίχας. Επιτρέπουν την αποφυγή της πρόωρης φλεγμονής και την ενίσχυση της μικροκυκλοφορίας στο επίπεδο της τρίχας, επιβραδύνοντας έτσι την τριχόπτωση και διατηρώντας τον όγκο των μαλλιών.

Διαβάστε επίσης:

Θυρεοειδής και μαλλιά: Ποια η σχέση μεταξύ των δύο

Ξηρά μαλλιά; Αυτές είναι οι πιθανές αιτίες

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved