ΟΜΟΡΦΙΑ

Φουσκάλες στα πόδια: Πρέπει να τις ανοίγουμε ή όχι;

Οι ενοχλητικές φουσκάλες εμφανίζονται στα πόδια λόγω τριβής και επακόλουθης φθοράς της επιφανειακής στιβάδας του δέρματος.

Στη συνέχεια, συγκεντρώνεται στο σημείο υγρό και σχηματίζεται η φουσκάλα, σαν ένας μικρός «αερόσακος» που προστατεύει το ευαίσθητο δέρμα κάτω από την επιδερμίδα από περαιτέρω τραυματισμό.

Πολλές φορές μπαίνουμε στον «πειρασμό» να ανοίξουμε τη φουσκάλα, ώστε να απελευθερωθεί το υγρό και να μπορούμε και πάλι να περπατήσουμε ή να γυμναστούμε με άνεση. Αυτό επιτρέπεται μόνο στην περίπτωση που η φουσκάλα προκαλεί έντονο πόνο και εάν έχει μεγαλώσει ήδη αρκετά, σε σημείο που είναι πια σίγουρο ότι θα ανοίξει από μόνη της. Βέβαια, καλό θα είναι να επισκεφτούμε το γιατρό ώστε η αποστράγγιση του υγρού να γίνει με ασφάλεια.

Δείτε ποιες άλλες στρατηγικές θα πρέπει να ακολουθήσετε για να περιποιηθείτε μια φουσκάλα στο πόδι.

- Μην την αγγίζετε: Η φουσκάλα προστατεύει το ευαίσθητο, τραυματισμένο δέρμα από μικροοργανισμούς. Εάν την ανοίξετε, είναι πολύ πιθανό να μολυνθεί.

- Κρατήστε την καθαρή: Καθαρίστε απαλά με νερό και σαπούνι την ώρα που κάνετε μπάνιο ώστε να μειώσετε τον κίνδυνο λοίμωξης σε περίπτωση που ανοίξει από μόνη της.

- Εφαρμόστε πάγο: Η φλεγμονή στο σημείο που βρίσκεται η φουσκάλα δυσκολεύει ή και εμποδίζει απλές καθημερινές δραστηριότητες, όπως το περπάτημα και η γυμναστική. Για να επιταχύνετε τη διαδικασία επούλωσης, αφού πλύνετε την περιοχή, εφαρμόστε πάγο ώστε να υποχωρήσει το πρήξιμο.

- Καλύψτε την: Μια αδέξια κίνηση μπορεί να τραυματίσει κατά λάθος το σημείο που βρίσκεται η φουσκάλα. Για να προστατεύσετε το δέρμα, καλύψτε τη φουσκάλα με μια γάζα ή με επίθεμα, χωρίς βέβαια να την πιέζετε.

Διαβάστε επίσης:

Κηλίδες στα χέρια: Γιατί εμφανίζονται, υπάρχει οριστική λύση;
Πρέπει να λουζόμαστε κάθε μέρα;
Οι χίπστερ κινδυνεύουν από... τριχόπτωση!

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved