ΟΜΟΡΦΙΑ

Φαλάκρα: Ποιοι είναι οι διαθέσιμοι τρόποι αντιμετώπισης

Με τον όρο φαλάκρα περιγράφεται η σοβαρή και μη αναστρέψιμη απώλεια των μαλλιών.

Στη διαδικασία δημιουργίας φαλάκρας, γίνεται «σμίκρυνση των μαλλιών», η τρίχα γίνεται δηλαδή μικρότερη και λεπτότερη. Αυτός ο μετασχηματισμός εξαρτάται από τη μείωση του βολβού, εξαιτίας ανασταλτικών ενζυματικών αντιδράσεων, οι οποίες συντομεύουν τον κύκλο ανάπτυξης της ίδιας της τρίχας, σε συνδυασμό με την γενετική προδιάθεση του ατόμου.

Τυπικά η φαλάκρα δεν θεραπεύεται, έχει αναπτυχθεί όμως μια γκάμα θεραπειών που συμβάλλουν, ώστε να προαχθεί η ανάπτυξη των τριχών ή να κρυφτεί η απώλειά τους.

Φάρμακα

Η φαρμακευτική αντιμετώπιση της φαλάκρας είναι λιγότερο αποτελεσματική στην πιο εκτεταμένη τριχόπτωση. Τα φάρμακα που έχει εγκρίνει η Διεύθυνση Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για την θεραπεία της απώλειας μαλλιών είναι:

Μινοξιδίλη
Η μινοξιδίλη (Regain) που διατίθεται ελεύθερα στο εμπόριο είναι ένα υγρό με το οποίο κάνετε μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής σας δύο φορές την ημέρα, για να βοηθήσει να φυτρώσουν πάλι οι τρίχες και να μη χαθούν άλλες. Το 25% των ανδρών και το 20% των γυναικών περίπου παρουσιάζουν κάποιο φύτρωμα νέων μαλλιών με μινοξιδίλη μέτριας ισχύος. Ένα είδος μινοξιδίλης μεγάλης ισχύος που διατίθεται χωρίς συνταγή έχει εγκριθεί για χρήση μόνο από άνδρες. Όταν χρησιμοποιείτε αυτό το φάρμακο, τα νέα μαλλιά σας συχνά είναι πιο αραιά και πιο ανοιχτόχρωμα, αλλά σε αρκετή ποσότητα, για να καλύψουν τα φαλακρά μέρη. Νέα μαλλιά σταματούν να φυτρώνουν, μόλις σταματήσετε τη χρήση της μινοξιδίλης. Αν δεν παρουσιάσετε σημαντικά αποτελέσματα μέσα σε 6 μήνες, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει τη διακοπή της χρήσης της.
Παρενέργειες από τη χρήση μινοξιδίλης μπορεί να είναι ξηρότητα και ερεθισμός του τριχωτού της κεφαλής.

Φιναστερίδη
Η φιναστερίδη (Propecia) είναι η μόνη εγκεκριμένη θεραπεία για την ανδρική αλωπεκία που διατίθεται με μορφή χαπιών. Όπως με τη μινοξιδίλη, τα αποτελέσματα μπορεί να εμφανιστούν σε πολλούς μήνες. Αν δε δείτε αποτελέσματα σε 12 μήνες, ο γιατρός σας θα συστήσει να διακόψετε τη χρήση της.
Η φιναστερίδη είναι φάρμακο που χορηγείται με συνταγή και δρα εμποδίζοντας τη μετατροπή της τεστοστερόνης σε διυδροτεστοστερόνη (DHT), μια ορμόνη που συρρικνώνει τα θυλάκια των τριχών και είναι σημαντικός παράγοντας του ανδρικού τύπου απώλειας μαλλιών. Σε κλινικές δοκιμές σε περισσότερο από το 80% των αντρών που έπαιρναν φιναστερίδη επιβραδύνθηκε η τριχόπτωση και το 60% έδειξε κάποια ανάπτυξη νέων τριχών.
Στις σπάνιες παρενέργειες περιλαμβάνεται μειωμένη σεξουαλική επιθυμία και λειτουργία. Όπως και με τη μινοξιδίλη, τα αποτελέσματα σταματούν με τη διακοπή της χρήσης του φαρμάκου.
Η φιναστερίδη δεν έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στις γυναίκες. Στην πραγματικότητα ενέχει μεγάλο κίνδυνο για τις γυναίκες σε ηλικία τεκνοποιίας. Οι έγκυες γυναίκες δεν πρέπει ούτε καν να πιάνουν τριμμένες ή σπασμένες ταμπλέτες φιναστερίδης, επειδή η απορρόφηση του φαρμάκου μπορεί να προκαλέσει σοβαρές συγγενείς διαμαρτίες στα αρσενικά έμβρυα.
Δεν έχουν αναφερθεί παρενέργειες σε γυναίκες ως συνέπεια χρήσης της φιναστερίδης από τους συντρόφους τους.

Κορτιζόνη
Αν παρουσιάσετε αιφνίδια τριχόπτωση (γυροειδή αλωπεκία), οι τοπικές ενέσεις κορτιζόνης στο τριχωτό της κεφαλής μπορεί να διεγείρουν τα θυλάκια, ώστε να βγάλουν νέες τρίχες. Η θεραπεία μπορεί να επαναληφθεί. Για εκτεταμένη τριχόπτωση λόγω γυροειδούς αλωπεκίας καμιά φορά χορηγείται κορτιζόνη σε χάπια.

Ανθραλίνη
Η ανθραλίνη (Drithocreme, Dritho-Scalp) διατίθεται σε κρέμα ή αλοιφή. Είναι μια συνθετική σαν πίσσα ουσία που βάζετε στο κεφάλι σας και την ξεπλένετε καθημερινά. Τυπικά χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ψωρίασης, αλλά οι γιατροί καμιά φορά το χορηγούν και για άλλες δερματοπάθειες. Η ανθραλίνη επιφέρει μικρό ερεθισμό του δέρματος, που μπορεί να προκαλέσει ανάπτυξη νέων τριχών σε ήπιες περιπτώσεις αιφνίδιας απώλειας τριχών.

Χειρουργική αντιμετώπιση

Οι χειρουργικές θεραπείες για την αλωπεκία είναι δαπανηρές, μπορεί να είναι επώδυνες και να έχουν ένα μικρό κίνδυνο μόλυνσης. Ένα πολύ μικρό ποσοστό ανθρώπων παρουσιάζουν χρόνιο πονοκέφαλο μετά την επέμβαση. Οι παρακάτω τεχνικές χρησιμοποιούνται πιο συχνά σε ανθρώπους με φαλάκρα.

Μεταμόσχευση μαλλιών
Στη μεταμόσχευση μαλλιών ο δερματολόγος ή χειρουργός παίρνει μικροσκοπικά μοσχεύματα δέρματος από το πίσω μέρος ή από το πλαϊνό του τριχωτού της κεφαλής σας και τα εμφυτεύει στα φαλακρά μέρη. Η χρήση μικρομοσχευμάτων με μία ή δύο τρίχες μόνο παίρνει περισσότερο χρόνο, αλλά μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα γραμμή μαλλιών με πιο φυσική εμφάνιση. Μπορεί να χρειαστούν πολλές επεμβάσεις. Τα μαλλιά που μεταμοσχεύονται μπορεί να πέσουν μέσα στις πρώτες εβδομάδες, αλλά φυτρώνουν πάλι περίπου μετά από 3 μήνες. Μπορεί να χρειαστούν και άλλες μεταμοσχεύσεις, καθώς η φαλακρή περιοχή μεγαλώνει με την ηλικία.

Περιορισμός του τριχωτού
Ο περιορισμός του τριχωτού σημαίνει μείωση της περιοχής του φαλακρού δέρματος στο κεφάλι σας. Το τριχωτό της κεφαλής και το κρανίο σας φαίνεται να ταιριάζουν εφαρμοστά, αλλά το δέρμα μπορεί να τεντωθεί αρκετά, ώστε ένα τμήμα του να αφαιρεθεί χειρουργικά. Τα τμήματα με μαλλιά τραβιούνται πιο κοντά μειώνοντας το φαλακρό τμήμα.

Χειρουργική κρημνού
Οι γιατροί μπορεί να φέρουν δέρμα με μαλλιά πάνω σε σημείο φαλακρού δέρματος. Ο χειρουργός κάνει τομές σε ένα τμήμα με μαλλιά κοντά στη φαλακρή περιοχή δημιουργώντας ένα κρημνό δέρματος με μαλλιά και μετά το περιστρέφει μέσα στο φαλακρό τμήμα.
Η μέθοδος αυτή καθώς και η μέθοδος περιορισμού του τριχωτού μπορεί να συνδυαστεί με μεταμόσχευση μαλλιών, για να δημιουργήσουν μια γραμμή μαλλιών με φυσική εμφάνιση. Οι μέθοδοι κρημνού και περιορισμού του τριχωτού μπορεί να συνδυαστούν επίσης με φάρμακα.

Διαβάστε επίσης:
Σύγχρονες λύσεις στη γυροειδή αλωπεκία
Τριχόπτωση σε νεαρή ηλικία: Τι δείχνει για την ποιότητα του σπέρματος

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved