ΟΜΟΡΦΙΑ

«Είμαι νέα μαμά και μετά την εγκυμοσύνη 'άδειασε' το στήθος μου... Τι μπορώ να κάνω;»

Είναι πιθανό μετά τη γέννα η γυναίκα να παρατηρήσει μείωση στον όγκο του μαστού, ασχέτως της ηλικίας της νέας μητέρας. Ο πλαστικός χειρουργός Γιώργος Ανδρεανίδης εξηγεί τις επιλογές των γυναικών για ανόρθωση και αυξητική στήθους.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, μετά από μια εγκυμοσύνη το γυναικείο στήθος υπόκειται σε μεταβολές τέτοιες που οδηγούν σε χαλάρωση-πτώση ή και απώλεια του όγκου του. Το γυναικείο στήθος αποτελείται από 2/3 λίπος και 1/3 αδένα.

Η αυξομείωση του βάρους κατά την εγκυμοσύνη είναι που επιφέρει την αλλαγή στο λιπώδη ιστό καθώς και στις ίνες ελαστίνης του δέρματος με συνέπεια το «άδειασμα» και τη χαλάρωση του στήθους. Οι αλλαγές αυτές δυστυχώς είναι μη αναστρέψιμες χωρίς χειρουργείο. Η γυμναστική ή οποιαδήποτε συσφικτική μέθοδος δεν αποτελούν τη λύση στο πρόβλημα της χαλάρωσης του δέρματος τόσο στο στήθος όσο και στην κοιλιά, τα δύο σημεία του σώματος της γυναίκας που χαλαρώνουν κατά την εγκυμοσύνη.

Τη λύση στο πρόβλημα καλείται να δώσει ο πλαστικός χειρουργός. Ο γιατρός, αφού εξετάσει το στήθος, μπορεί να δώσει την κατάλληλη λύση. Εάν χρειάζεται μόνο ανόρθωση, ποιο είδος ανόρθωσης, εάν πρέπει να γίνει συνδυαστικά και αυξητική στήθους (στις περισσότερες των περιπτώσεων). Από αυτό καταλαβαίνουμε πως η επίσκεψη στον πλαστικό χειρουργό είναι πολύ σημαντική και όχι όπως συμβαίνει πολύ συχνά στο ιατρείο μου να στέλνουν mail ή να τηλεφωνούν για να μάθουν μόνο τη τιμή της επέμβασης. Όμως ποιας επέμβασης;

Ανόρθωση Στήθους

Με την επέμβαση της ανόρθωσης γίνεται επαναπροσδιορισμός της αρχιτεκτονικής του μαστού και ανόρθωση της θηλής στο σωστό ύψος. Ανάλογα με την ανατομία (φαρδιά βάση, βαρύ στήθος) και τον βαθμό της πτώσης επιλέγουμε και την τεχνική. Η ανόρθωση σε στήθος με πολύ μικρή πτώση και καλό όγκο γίνεται με μόνο περιθηλαία (γύρω από τη θηλή) τομή.

Εάν η πτώση είναι μεσαίου βαθμού και υπάρχει αρκετός μαστός τότε η τεχνική που επιλέγεται είναι με περιθηλαία τομή και κάθετη τομή από τη θηλή προς τη βάση του στήθους.

Σε μεγάλα μεγέθη που έχουν χαλαρώσει ενδεχομένως να χρειαστεί η τεχνική του ανάποδου Τ (δηλαδή περιθηλαία, κάθετη και μια μικρή τομή οριζόντια στη βάση του στήθους). Παλαιότερες τεχνικές έκαναν πολύ μεγάλες τομές, τις οριζόντιες, που δεν είχαν καλά αισθητικά αποτέλεσμα. Στις περισσότερες των περιπτώσεων το πρόβλημα είναι η απώλεια όγκου του στήθους. Τότε πρέπει η ανόρθωση να συνδυάζεται και με αυξητική στήθους, την τοποθέτηση δηλαδή ενθέματος σιλικόνης. Υπάρχει μεγάλος βαθμός εμπορικής παραφιλολογίας για το πού θα τοποθετηθεί η σιλικόνη. Πάνω από τον μυ, κάτω από την περιτονεία του μυός (subfaxial). Όλη αυτή η περιττή πληροφόρηση για τις ενδιαφερόμενες γίνεται καθαρά και μόνο για λόγους εντυπωσιασμού, γιατί το μόνο που ενδιαφέρει την κάθε γυναίκα είναι το όμορφο αποτέλεσμα!

Η λογική της τοποθέτησης του ενθέματος είναι απλή:

Εάν υπάρχει μαστός που μπορεί να καλύψει επαρκώς το ένθεμα (χωρίς να φαίνονται οι πτυχώσεις ή το όριο του ενθέματος) τότε το ένθεμα τοποθετείται κάτω από το στήθος ή τη λεγόμενη περιτονεία του μυός.

Εάν δεν υπάρχει επαρκής ιστός τότε το ένθεμα μπαίνει κάτω από τον μυ.

Μετά από μια επέμβαση ανόρθωσης -με ή χωρίς ένθεμα- η ασθενής παραμένει για ένα βράδυ στην κλινική. Φοράει για τρεις εβδομάδες αθλητικό στηθόδεσμο και τα ράμματα είναι απορροφήσιμα. Επιστροφή στην καθημερινότητα γραφείου επιτρέπεται μετά από μία εβδομάδα και γυμναστική μετά από τέσσερις εβδομάδες.

Γιώργος Ανδρεανίδης
Πλαστικός Χειρουργός
Ειδικευόμενος στη Γερμανία, μετεκπαιδευμένος στη Βραζιλία
Λεωφ. Κηφισίας 94, Αμπελόκηποι
Κλείστε ραντεβού: 210 36 33 200
Email: docandreanidis1965@gmail.com
http://www.andreanidis.gr

Διαβάστε επίσης:

Λιπογλυπτική ή λιποαναρρόφηση; Ποια τεχνική ταιριάζει σε κάθε γυναίκα

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved