Ληγμένα καλλυντικά: Ποιους κινδύνους κρύβουν για το δέρμα και τα μάτια
Κοιτάτε την ημερομηνία λήξης στη συσκευασία του γάλακτος πριν το πιείτε, κάνετε όμως το ίδιο πριν χρησιμοποιήσετε τη μάσκαρα ή το κραγιόν σας;
Είτε πληρώσατε πολλά για ένα καλλυντικό και δεν θέλετε να το πετάξετε είτε απλώς αμελείτε να κοιτάξετε την ημερομηνία λήξης στα προϊόντα περιποίησης που χρησιμοποιείτε, η συνήθεια αυτή μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστες συνέπειες.
Σκοπός της ημερομηνίας λήξης στα προϊόντα ομορφιάς δεν είναι να τα πετάτε γρήγορα για να αγοράσετε καινούργια. Ένα παλιό προϊόν δεν παρέχει το επιθυμητό αποτέλεσμα και παράλληλα μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο δέρμα ή τα μάτια σας.
Όσο περνά ο καιρός, η σύσταση ενός προϊόντος αλλοιώνεται. Μπορεί να ξεραθεί ή να δημιουργηθούν σβώλοι κι έτσι δεν εφαρμόζεται ομοιόμορφα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η παλιά μάσκαρα που κάνει τις βλεφαρίδες να μοιάζουν σκληρές και υπερβολικά παχιές.
Επίσης, τα ενεργά συστατικά των προϊόντων εξασθενούν με τον καιρό. Για παράδειγμα, μια κρέμα με δείκτη SPF ενάντια στον ήλιο χάνει σταδιακά την προστατευτική της δράση. Το ίδιο ισχύει και για προϊόντα που περιέχουν σαλικυλικό οξύ (ενάντια της ακμής) ή ρετινόλη (για πρόληψη-αντιμετώπιση των ρυτίδων).
Η τελευταία και πιο σημαντική παράμετρος αφορά στις ουσίες που περιέχουν τα περισσότερα προϊόντα, οι οποίες με την πάροδο του χρόνου διασπώνται σε άλλες ουσίες, με τις οποίες το δέρμα μπορεί να αντιδράσει. Αποτέλεσμα μπορεί να είναι, για παράδειγμα, ο έντονος ερεθισμός ή η φλεγμονή στο δέρμα.
Τα ληγμένα καλλυντικά φιλοξενούν επίσης τεράστιο αριθμό βακτηρίων, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν κρίση ακμής. Η επαφή του προϊόντος με τα μάτια μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις (επιπεφυκίτιδα), ενώ η επαφή με τα χείλη μπορεί να προκαλέσει οίδημα (πρήξιμο).
Διαβάστε επίσης:
Η διάρκεια ζωής όλων των καλλυντικών σε ένα μόνο γράφημα
Ποια καλλυντικά πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο