ΟΜΟΡΦΙΑ

Αληθεύει ότι η σοκολάτα προκαλεί σπυράκια;

Την επιστημονική απάντηση σε έναν "μύθο" που μας ακολουθεί από τα παιδικά μας χρόνια δίνει μια νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας.

Ομάδα επιστημόνων από τη Σχολή Ιατρικής του πανεπιστημίου του Μαϊάμι εξέτασε τις περιπτώσεις 10 ανδρών ηλικίας 18 έως 35 ετών, οι οποίοι είχαν διαγνωστεί με ακμή. Σε αυτούς δόθηκαν αρχικά οδηγίες να καταναλώνουν όσο περισσότερη αυθεντική σοκολάτα (100% κακάο) μπορούν σε κάθε τους αντίστοιχο σνακ μέσα στην ημέρα, αρκεί να μην ξεπεράσουν σε συνολική ποσότητα τις 4 μπάρες σοκολάτας βάρους 113 γρ. η κάθε μία. Αυτό διήρκεσε για μία εβδομάδα.

Στη συνέχεια οι ερευνητές έδωσαν οδηγίες στους συμμετέχοντες να ακολουθήσουν μια διατροφή χωρίς καθόλου σοκολάτα για επίσης μία εβδομάδα.

Στην αρχή της έρευνας οι συμμετέχοντες είχαν κατά μέσο όρο 3 σπυράκια ακμής ο καθένας. Μέχρι και την 4η ημέρα της πρώτης φάσης του πειράματος ο αριθμός αυτός είχε ανέβει στα 13 σπυράκια και στο τέλος της εβδομάδας είχε φτάσει στα 18 σπυράκια.

Επίσης, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν λιγότερο από μία μπάρα σοκολάτας (113 γρ.) την ημέρα είχαν λιγότερα από 10 σπυράκια στο τέλος της πρώτης εβδομάδας, ενώ εκείνοι που κατανάλωναν περισσότερη σοκολάτα (ακόμα και διπλάσια ποσότητα) είχαν 70 σπυράκια ακμής στο τέλος της εβδομάδας.

Η επικεφαλής της έρευνας, ερευνήτρια Samantha Block, υποστηρίζει ότι "οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους". Η σοκολάτα είναι σαφές πως επιδεινώνει τα συμπτώματα της ακμής (σπυράκια).

Η έρευνα, ωστόσο, δεν απέδειξε σχέση αιτίας και αποτελέσματος μεταξύ της κατανάλωσης σοκολάτας και της αύξησης της ακμής, αλλά μόνο ότι υπάρχει σαφής σχέση μεταξύ των δύο.

Μερικά από τα συστατικά στην αυθεντική σοκολάτα (100% κακάο) που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την ακμή είναι η καφεΐνη και η θεοβρωμίνη, οι οποίες είναι γνωστό ότι έχουν την ιδιότητα να φράζουν τους πόρους της επιδερμίδας.

Διαβάστε επίσης:

Αυτές είναι οι 4 πιο εθιστικές τροφές

Εσωτερικά σπυράκια: Γιατί εμφανίζονται και πώς θα τα εξαφανίσετε

Σπυράκια: Δείτε πώς ακριβώς δημιουργούνται (βίντεο)

Πώς θα καταλάβεις τι τύπο ακμής έχεις

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved