Χημική δίαιτα: Τι είναι; Έχει αποτέλεσμα;
Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν υποβάλλει σε κάποια φάση της ζωής τους τον εαυτό τους σε κάποια δίαιτα προκειμένου να απαλλαγούν από τα περιττά κιλά.
Πολλοί είναι αυτοί όμως που αντί να ζητήσουν διατροφικές συμβουλές από κάποιον ειδικό, ακολουθούν δίαιτες που βρήκαν σε περιοδικά, που διάβασαν σε βιβλία ή που ακολούθησαν αστέρες του Χόλυγουντ.
Αυτές οι δίαιτες είναι στην πλειοψηφία τους χημικές και σπάνια οδηγούν σε ουσιαστική απώλεια αλλά και διατήρηση του χαμένου βάρους.
Ως χημικές ορίζονται οι δίαιτες που είναι πλούσιες σε λίπη και πρωτεΐνες και φτωχές σε υδατάνθρακες και σαν αποτέλεσμα προκαλούν «χημικές» αντιδράσεις στον οργανισμό όπως είναι ο σχηματισμός κετονικών σωμάτων.
Η πιο σωστή ορολογία είναι κετογονικές δίαιτες. Όλες οι κετογονικές δίαιτες είναι και δίαιτες αυστηρά υποθερμιδικές.
Όταν οι υδατάνθρακες λείπουν από τον οργανισμό τότε χρησιμοποιούνται τα λίπη για την παραγωγή ενέργειας, δηλαδή για καύσιμα του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος.
Με τον τρόπο αυτό υπάρχει μια αύξηση της απώλειες ενέργειας στον οργανισμό (περίπου 150 θερμίδες ανά ημέρα), ενώ οι οπαδοί της δίαιτας αυτής υποστηρίζουν ότι τα κετονικά σώματα σχετίζονται με τον περιορισμό της όρεξης.
Τα κετονικά σώματα που παράγονται σαν μεταβολικά προϊόντα μπορεί να διαταράξουν την οξεοβασική ισορροπία και να οδηγήσουν σε κετοξέωση. Η κατάσταση αυτή είναι πολύ σοβαρή και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στο θάνατο.
Οι κετογονικές δίαιτες είναι πλούσιες σε λίπη και κυρίως κορεσμένα λίπη και χοληστερίνη και κατά συνέπεια είναι ανθυγιεινές.
Είναι δίαιτες που είναι δύσκολο να ακολουθηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα γρήγορα θεαματικά αποτελέσματα τους ακολουθούνται από γρήγορη επίσης θεαματική επανάκτηση του βάρους.
Η μείωση του βασικού μεταβολισμού που παρατηρείται μετά την πρώτη αρχική απώλεια δυσκολεύει την περαιτέρω απώλεια βάρους και οδηγεί στη γρήγορη επανάκτηση των κιλών.
Οι δίαιτες αυτές έχουν πολύ μικρή περιεκτικότητα σε φρούτα και λαχανικά και κατά συνέπεια σε φυτικές ίνες και γι' αυτό συχνά οδηγούν σε δυσκοιλιότητα.
Συμπερασματικά, οι χημικές δίαιτες μπορεί να έχουν κάποιο αποτέλεσμα, θέτουν όμως την υγεία αυτών που την ακολουθούν σε κίνδυνο.