ΟΜΟΡΦΙΑ

Μεταμόσχευση μαλλιών: Τι να προσέξετε και τι να ρωτήσετε

Οδηγίες σε ασθενείς που θέλουν να κάνουν μεταμόσχευση μαλλιών δημοσιοποίησε η Διεθνής Εταιρεία Χειρουργικής Αποκατάστασης Μαλλιών (ISHRS) για να μειώσει τη δράση απατεώνων.

Μπροστά σε πληθώρα δυσαρεστημένων ασθενών που επένδυσαν χιλιάδες ευρώ για μεταμόσχευση μαλλιών και τελικά δεν είχαν το αναμενόμενο αποτέλεσμα, η ISHRS έβγαλε πρόσφατα μια ανακοίνωση ενημερώνοντας τον κόσμο για τους κινδύνους που ενέχει η διαδικασία αν γίνει σε χέρια άπειρων και μη πιστοποιημένων γιατρών ή ερασιτεχνών.

«Η αποκατάσταση μαλλιών θα πρέπει να γίνεται μόνο από εκπαιδευμένο και πιστοποιημένο γιατρό ή από σωστά εκπαιδευμένο ιατρικό προσωπικό (π.χ. νοσοκόμα, βοηθό γιατρού, νοσηλευτικό προσωπικό) διαφορετικά υπάρχουν κίνδυνοι για: λάθος διάγνωση, αποτυχία να διαγνωστεί κάποια διαταραχή των τριχών που σχετίζεται με νόσο και αυτό ίσως έχει ως αποτέλεσμα να γίνει χωρίς λόγο μια επέμβασης θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των ασθενών» αναφέρει η ανακοίνωση της ISHRS.

Η Ένωση αναφέρει ακόμα ότι μόνο οι επαγγελματίες γιατροί, εξειδικευμένοι στη μεταμόσχευση μαλλιών πρέπει να εφαρμόζουν τις παρακάτω πράξεις αποκατάστασης του τριχωτού:

Προεγχειρητικός διαγνωστικός έλεγχος και συμβουλευτική, σχεδιασμός χειρουργείου, εκτέλεση χειρουργείου που περιλαμβάνει τη μεταμόσχευση τριχοθυλακίων, σχεδιασμός μετωπιαίας περιοχής, διαχείριση επιπλοκών κ.ά.

Τι λένε οι γιατροί

Ο δρ Αναστάσιος Βεκρής, πλαστικός χειρουργός με εξειδίκευση στη μεταμόσχευση μαλλιών FUE και μέλος της ISHRS επισημαίνει: «Βλέπω συχνά περιστατικά δυσαρεστημένων ασθενών με πιο σημαντικά προβλήματα τη μη φύτρωση μαλλιών έπειτα από μεταμόσχευση, επειδή δεν έγινε σωστή συντήρηση των τριχοθυλακίων κατά τη διάρκεια του χειρουργείου ή δεν δόθηκαν σωστές οδηγίες μετεγχειρητικά. Αν η επέμβαση γίνει σωστά με σύγχρονες μεθόδους όπως η FUE η επαναφύτρωση φτάνει το 98%. Ακόμα πολλοί έρχονται με σημάδια από παλιές τεχνικές που σήμερα θεωρούνται ξεπερασμένες-γιατί οι σύγχρονες τεχνικές δεν αφήνουν ουλές ή σημάδια. Στα χέρια ενός έμπειρου γιατρού η μεταμόσχευση μαλλιών είναι ελάχιστα τραυματική, γι' αυτό εξάλλου διεθνώς η ζήτηση έχει ανέβει ακόμα και μέσα στην κρίση».

Και συνεχίζει: «Η μεταμόσχευση μαλλιών παγκοσμίως θεωρείται αντικείμενο της πλαστικής χειρουργικής και της δερματολογίας. Στην Ελλάδα το ΚΕΣΥ και πρόσφατα η Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία έχουν γνωμοδοτήσει σχετικά με την πραγματοποίηση μεταμόσχευσης μαλλιών μόνο από πλαστικούς χειρουργούς και δερματολόγους. Παρά το γεγονός αυτό στη χώρα μας παρατηρείται το φαινόμενο γιατροί άσχετων ειδικοτήτων π.χ. ωρυλά, γυναικολόγοι, γενικοί γιατροί και άλλοι άνευ ειδικότητας-καθώς και επονομαζόμενες "κλινικές μαλλιών" χωρίς κανένα επιστημονικό υπόβαθρο να προβαίνουν σε μεταμοσχεύσεις μαλλιών και να διαφημίζονται ως ειδικοί. Εφιστούμε την προσοχή των ασθενών με τριχόπτωση που ενδιαφέρονται να προβούν σε μεταμόσχευση μαλλιών ή θεραπεία της αλωπεκίας να αναζητούν με επιμονή τους τίτλους σπουδών των γιατρών ή όσων αποκαλούνται ειδικοί και είναι απέναντί τους».

SOS: Τι να ρωτάτε:

Ο Δρ Βεκρής τονίζει ότι «δυστυχώς πολλοί ασθενείς παρασύρονται από την ελκυστική προβολή μιας ιστοσελίδας στο διαδίκτυο και στα social media αγνοώντας ότι πολλές φορές το φωτογραφικό υλικό είναι κλεμμένο από δουλειές άλλων γιατρών. Καλό είναι να κάνουν περαιτέρω αναζήτηση και να ζητούν να μάθουν αποτελέσματα και κριτικές άλλων ασθενών».

Η ISHRS συμβουλεύει τους ασθενείς να ρωτούν τα εξής:

1. Ποιος πρέπει να αξιολογήσει την τριχόπτωσή μου και να μου συστήσει θεραπεία; Ποια είναι η εκπαίδευση των γιατρών/του προσωπικού, οι σπουδές, η εμπειρία τους στην τριχόπτωσης και τη μεταμόσχευση;

2. Ποιος θα συμμετέχει στο χειρουργείο, τι ρόλο θα έχει, τι σπουδές έχει και ποια η εμπειρία του στη χειρουργική αποκατάσταση;

3. Θα αναλάβει κάποιος από το μη ιατρικό προσωπικό να κάνει τομές και μεταμόσχευση κατά τη διάρκεια του χειρουργείου; Αν ναι, ζητήστε να μάθετε το ρόλο του και για ποιο λόγο νομικά μπορεί να το κάνει.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved