ΦΑΡΜΑΚO

Γιατί είναι επικίνδυνος ο πρώτος χρόνος αφότου κόψετε τις στατίνες

Bigstock

Οι στατίνες συνταγογραφούνται ευρέως για την μείωση της χοληστερόλης και του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων.

Αν και είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά φάρμακα, πολλοί επιλέγουν να σταματήσουν την λήψη τους λόγω παρενεργειών ή άλλων ανησυχιών.

Αυτό το άρθρο εξηγεί τους κινδύνους της διακοπής των στατινών, ιδιαίτερα τον πρώτο χρόνο μετά τη διακοπή, και πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει την υγεία της καρδιάς.

Πώς λειτουργούν οι στατίνες

Οι στατίνες δρουν αναστέλλοντας ένα ένζυμο στο ήπαρ, που είναι υπεύθυνο για την παραγωγή χοληστερόλης.

Μειώνοντας τα επίπεδα λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL) -της λεγόμενης “κακής” χοληστερόλης- οι στατίνες εμποδίζουν τη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά. Επιπλέον, έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, που σταθεροποιούν την πλάκα, μειώνοντας τον κίνδυνο να σπάσει και να προκαλέσει θρόμβους αίματος.

Γιατί ο πρώτος χρόνος μετά τη διακοπή μιας στατίνης μπορεί να είναι θανατηφόρος

Η διακοπή των στατινών μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες, ειδικά κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους, λόγω του πόσο γρήγορα μπορεί να αυξηθούν τα επίπεδα χοληστερόλης.

Μόλις σταματήσουν οι στατίνες, η παραγωγή LDL χοληστερόλης ξαναρχίζει σχεδόν αμέσως, οδηγώντας σε σημαντική αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης μέσα σε λίγες εβδομάδες έως μήνες. Αυτή η ξαφνική άνοδος μπορεί να αντιστρέψει χρόνια καρδιαγγειακής προστασίας, θέτοντας τα άτομα σε υψηλότερο κίνδυνο για καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά και άλλα καρδιαγγειακά συμβάντα.

1. Αυξημένος κίνδυνος καρδιαγγειακών συμβάντων

Μελέτες δείχνουν ότι η διακοπή της λήψης στατινών αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών καρδιαγγειακών συμβάντων, όπως καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά, ιδιαίτερα κατά τους πρώτους 12 μήνες. Για παράδειγμα, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Journal of the American College of Cardiology διαπίστωσε, ότι όσοι σταμάτησαν να παίρνουν στατίνες είχαν 24% περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από καρδιαγγειακό επεισόδιο μέσα στο πρώτο έτος μετά τη διακοπή. Αυτός ο αυξημένος κίνδυνος οφείλεται στην άμεση αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης, η οποία ενθαρρύνει τη συσσώρευση πλάκας και τη φλεγμονή στις αρτηρίες.

2. Ευπάθεια σε ρήξη αθηρωματικής πλάκας

Ένας βασικός κίνδυνος της διακοπής των στατινών είναι ότι αποσταθεροποιεί την πλάκα που έχει συσσωρευτεί στις αρτηρίες. Ενώ παίρνετε στατίνες, η πλάκα παραμένει σταθερή και ο κίνδυνος ρήξης είναι χαμηλός. Ωστόσο, από τη στιγμή που οι στατίνες διακοπούν, η απώλεια των αντιφλεγμονωδών αποτελεσμάτων τους καθιστά την πλάκα πιο ευάλωτη σε ρήξη (σπάσιμο). Μια ρήξη πλάκας μπορεί να οδηγήσει σε θρόμβους αίματος, οι οποίοι με τη σειρά τους εμποδίζουν τη ροή του αίματος στην καρδιά ή τον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό.

3. Αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας

Οι ασθενείς με ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου, που σταματούν τις στατίνες, διατρέχουν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο. Έρευνες δείχνουν ότι τα ποσοστά θνησιμότητας αυξάνονται σε ασθενείς που διακόπτουν τη θεραπεία με στατίνες. Σύμφωνα με έκθεση της Cleveland Clinic, αυτά τα άτομα είναι πιο πιθανό να πεθάνουν από καρδιαγγειακά αίτια, σε σχέση με εκείνα που συνεχίζουν τη φαρμακευτική αγωγή τους. Αυτό καταδεικνύει τον κρίσιμο ρόλο που παίζουν οι στατίνες στην μείωση του μακροπρόθεσμου κινδύνου θανάτου από παθήσεις, που σχετίζονται με την καρδιά.

4. Πιθανές παρενέργειες και συμμόρφωση ασθενούς

Αν και ορισμένοι ασθενείς μπορεί να διακόψουν τις στατίνες λόγω παρενεργειών, όπως μυϊκός πόνος ή αλλαγές στα ηπατικά ένζυμα, είναι ζωτικής σημασίας να συμβουλευτείτε γιατρό πριν κάνετε οποιεσδήποτε αλλαγές στο θεραπευτικό σας σχήμα. Σε πολλές περιπτώσεις, η προσαρμογή της δόσης ή η αλλαγή σε διαφορετική στατίνη μπορεί να ανακουφίσει τις παρενέργειες χωρίς να διακοπεί εντελώς η θεραπεία. Η απότομη διακοπή των στατινών χωρίς ιατρική επίβλεψη μπορεί να οδηγήσει σε απρόβλεπτες αυξήσεις της χοληστερόλης και επικίνδυνα αποτελέσματα για την υγεία.

εντάξει να σταματήσετε και να ξεκινήσετε τις στατίνες;

Δεν συνιστάται η συχνή διακοπή και επανεκκίνηση των στατινών.

Όταν διακόπτονται οι στατίνες, τα επίπεδα χοληστερόλης αυξάνονται γρήγορα, γεγονός που μπορεί να αναιρέσει τα προστατευτικά οφέλη που παρέχει το φάρμακο. Αν και η επανεκκίνηση των στατινών μπορεί να μειώσει ξανά τα επίπεδα χοληστερόλης, αυτές οι κυκλικές διακυμάνσεις μπορεί να προκαλέσουν μακροπρόθεσμη βλάβη στις αρτηρίες. Εάν σταματήσετε τις στατίνες, είναι σημαντικό να συνεργαστείτε με γιατρό, για να διερευνήσετε εναλλακτικές θεραπείες ή προσαρμογές δοσολογίας.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να αποβάλλετε τις στατίνες από το σύστημά σας

Οι στατίνες συνήθως απομακρύνονται από το σώμα μέσα σε λίγες ημέρες, αλλά η επίδρασή τους στα επίπεδα χοληστερόλης μπορεί να διαρκέσει περισσότερο.

Μόλις σταματήσετε τις στατίνες, τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης σας αρχίζουν να αυξάνονται μέσα σε λίγες εβδομάδες. Αυτή η ταχεία αύξηση υπογραμμίζει τη σημασία της διατήρησης συνεπούς θεραπείας για την πρόληψη της χοληστερόλης από το να φτάσει σε επιβλαβή επίπεδα.

Θα αυξηθεί η χοληστερόλη σας εάν σταματήσετε τις στατίνες;

Ναι, τα επίπεδα χοληστερόλης συνήθως αυξάνονται μόλις σταματήσουν οι στατίνες, επιστρέφοντας εντός εβδομάδων ή μηνών στα προ θεραπείας επίπεδα.

Αυτή η αύξηση μπορεί να επιταχύνει τη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εμφράγματος και εγκεφαλικού.

Σύνοψη

Η διακοπή των στατινών εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, ειδικά μέσα στον πρώτο χρόνο. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης μπορεί να αναστρέψει την καρδιαγγειακή προστασία, που αποκτάται από το φάρμακο, καθιστώντας τους ασθενείς ευάλωτους σε καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά και άλλες απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις.

Εάν σκέφτεστε να διακόψετε τις στατίνες, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε γιατρό, για να διερευνήσετε εναλλακτικές λύσεις που διασφαλίζουν, ότι η υγεία της καρδιάς σας παραμένει προστατευμένη.

Πηγές: verywellhealth.com, clevelandclinic.org, hcplive.com, baptisthealth.com, yalemedicine.org

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved