ΦΑΡΜΑΚO

Κίνδυνος να μείνει η χώρα χωρίς ηπαρίνες χαμηλού μοριακού βάρους

«Πολεμικό κλίμα» επικράτησε σε συνεδρίαση στο υπουργείο Υγείας, με θέμα τις ηπαρίνες χαμηλού μοριακού βάρους που βρίσκονται στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης.

Στη συνεδρίαση στην οποία συμμετείχαν η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς από την πλευρά της πολιτείας, συζητήθηκε η «σκληρή γραμμή» με την οποία πηγαίνει η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης απέναντι στις εταιρείες που διανέμουν τα συγκεκριμένα σκευάσματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή ζητά εκπτώσεις που ξεπερνούν το 70% (στη νοσοκομειακή αγορά), ποσοστό που απέχει πολύ από τις προτάσεις -και τις δυνατότητες- των εταιρειών. Στην ουσία, η Επιτροπή ζητά από τις εταιρείες να «προπληρώσουν» clawback, για μια κατηγορία η οποία τα προηγούμενα χρόνια προστατευόταν από υποχρεωτικές επιστροφές, καθώς πρόκειται για προϊόντα που στο παρελθόν είχαν προβλήματα ελλείψεων.

Σημειώνεται ότι οι ηπαρίνες χαμηλού μοριακού βάρους είναι μια κατηγορία αντιπηκτικών που έχουν γίνει αναπόσπαστο εργαλείο στη διαχείριση διαφόρων κλινικών καταστάσεων, στην καθημερινή ιατρική πρακτική. Χρησιμοποιούνται ως αντιπηκτική αγωγή μετά από χειρουργικές επεμβάσεις, από εγκύους, από νεφροπαθείς κ.α. Η δαπάνη για τις ηπαρίνες χαμηλού μοριακού βάρους υπολογίζεται σε 55-60 εκατ. ευρώ. Περίπου 43 εκατ. αφορούν στην αγορά των φαρμακείων και άλλα 13 εκατ. στη νοσοκομειακή αγορά. Το τελευταίο διάστημα, καταγράφεται μια ελαφρώς ανοδική τάση στην κατανάλωση, καθώς χορηγούνται και ως προληπτική αγωγή και σε πολλές άλλες περιπτώσεις.

Οι προτάσεις που ακούστηκαν -σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες- κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ανέφεραν ακόμα και την εισαγωγή μέσω ΙΦΕΤ σε περίπτωση αδιεξόδου στη διαπραγμάτευση. Προτάθηκε δηλαδή μια «λύση» που θα κοστίσει πολλαπλάσια στην πολιτεία, πράγμα που έχει δει στην πράξη πολλές φορές να συμβαίνει. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα ορίστηκαν κλειστοί προϋπολογισμοί για τις κλασικές ηπαρίνες -οι οποίες μεταξύ άλλων είναι απαραίτητες κατά τη διάρκεια των χειρουργείων-, αφού είχε δοκιμαστεί -χωρίς επιτυχία- η λύση του ΙΦΕΤ.

Το θέμα βρίσκεται στα χέρια του υπουργού Υγείας, για να εξουσιοδοτήσει την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης να υπογράψει με τις εταιρείες τα συμφωνητικά με βάση τις εκπτώσεις που έχουν προταθεί ή για να εκδώσει Υπουργική Απόφαση, όπως έκαναν και οι δύο τελευταίοι προκάτοχοί του για το 2021 και 2022 προστατεύοντας την κατηγορία από επιστροφές (clawback). Αυτές είναι οι δύο επιλογές που προκρίνονται από την πλευρά των εταιρειών. Σε διαφορετική περίπτωση, αν η Πολιτεία δηλαδή επιμείνει στις τεράστιες εκπτώσεις, δεν αποκλείεται να υπάρξει νέο πρόβλημα ελλείψεων.

Οι εταιρείες παραμένουν σε κατάσταση αναμονής, όμως εντός του Δεκεμβρίου θα πρέπει να ληφθούν οι όποιες αποφάσεις από τον υπουργό Υγείας, για να αποφασίσει αν τελικά θα προστατεύσει αυτή την κατηγορία από clawback ή αν θα πάμε σε πιθανές ελλείψεις.

Πηγή: Newsbomb.gr

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved