ΦΑΡΜΑΚO

Αντιδιαβητικό φάρμακο μειώνει τον κίνδυνο άνοιας - για ποιες παθήσεις έχει ενοχοποιηθεί

Οι ασθενείς που χρησιμοποίησαν θειαζολιδινεδιόνη (TZD) είχαν 20% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια από άλλους. Η επίδραση ήταν ακόμη πιο ισχυρή όταν συνδυάστηκε με άλλα φάρμακα διαβήτη. Το συγκεκριμένο φάρμακο έχει ενοχοποιηθεί για την εμφάνιση καρκίνου και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Οι θειαζολιδινεδιόνες (TZD) μείωσαν τον κίνδυνο ανάπτυξης του Αλτσχάιμερ, κατά 1/5 σε μια μελέτη με περισσότερους από μισό εκατομμύριο ασθενείς, σύμφωνα με μελέτη. Τα συγκεκριμένα φάρμακα πιστεύεται ότι λειτουργούν μειώνοντας την κακή χοληστερόλη στο αίμα, ενισχύοντας τη ροή του αίματος και την παροχή οξυγόνου στον εγκέφαλο. Ωστόσο, σπάνια συνταγογραφούνται λόγω της σύνδεσής τους με την τοξικότητα του ήπατος και τα καρδιακά προβλήματα.

Να σημειωθεί πως προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα διαβητικά άτομα διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να πάθουν άνοια.

Η μελέτη

Η ερευνητική ομάδα, η οποία δημοσίευσε τα ευρήματά της την Τρίτη 11/10 στο BMJ, συγκέντρωσε δεδομένα από 560.000 διαβητικούς τύπου 2 από το 2.000 έως το 2.019.

Κάθε ένας από τους συμμετέχοντες ήταν άνω των 60 ετών και είχε λάβει είτε TZD είτε άλλα δημοφιλή φάρμακα διαβήτη τύπου 2 όπως μετφορμίνη ή σουλφονυλουρίες.

Αυτά τα φάρμακα λαμβάνονται συνήθως μία φορά την ημέρα, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις ένας διαβητικός ασθενής μπορεί να λάβει έως και τρεις δόσεις ημερησίως.

Η ομάδα ελέγχου που έπαιρνε μια φορά την ημέρα TZD διέτρεχε 22% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας σε σχέση με εκείνους που χρησιμοποίησαν μετφορμίνη εντός του πρώτου έτους.

Υπήρξε επίσης μείωση κατά 11% του κινδύνου Αλτσχάιμερ και μείωση κατά 57% των περιπτώσεων αγγειακής άνοιας που προκαλείται από τη μειωμένη ροή αίματος στον εγκέφαλο.

Τα φάρμακα ήταν ακόμη πιο αποτελεσματικά στην πρόληψη γνωστικών προβλημάτων όταν λαμβάνονταν παράλληλα με μετφορμίνη - μειώνοντας τον κίνδυνο κατά 11%.

Οι θειαζολιδινεδιόνες ή γλιταζόνες συμβάλουν στην καταπολέμηση του διαβήτη τύπου 2 μειώνοντας την αντίσταση του αίματος στην ινσουλίνη και λειτουργούν δεσμεύοντας την πρωτεΐνη ενός κυττάρου ενεργοποιώντας γονίδια που βοηθούν στην αύξηση της ευαισθησίας του αίματος στην ορμόνη.

Τα συγκεκριμένα φάρμακα έχουν επίσης συνδεθεί με την απώλεια της οστικής μάζας και την αύξηση βάρους.

Η σύνδεση του διαβήτη τύπου 2 με τον κίνδυνο άνοιας

Το Αλτσχάιμερ έχει περιγραφεί από την ιατρική κοινότητα ως «διαβήτης τύπου 3» λόγω των ομοιοτήτων στον τρόπο με τον οποίο επηρεάζουν το σώμα σε κυτταρικό επίπεδο.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων προειδοποιούν ότι περίπου το 10% των ενηλίκων στις ΗΠΑ πάσχουν από διαβήτη.

Τι είναι οι θειαζολιδινεδιόνες (TZD)

Τα συγκεκριμένα φάρμακα, λειτουργούν ενεργοποιώντας γονίδια στην πρωτεΐνη ενός κυττάρου που τα καθιστούν πιο ευαίσθητα στην ινσουλίνη με αποτέλεσμα το σώμα να είναι σε θέση να επεξεργάζεται τη γλυκόζη στο αίμα.

Οι θειαζολιδινεδιόνες έχουν συνδεθεί με συσσώρευση υγρών στην καρδιά και ακόμη και αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας και δεν συνταγογραφούνται στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Έχουν επίσης συνδεθεί με καρκίνο της ουροδόχου κύστης, τοξικότητα του ήπατος, απώλειες οστικής μάζας και σοβαρή αύξηση βάρους.

Τα εν λόγω φάρμακα αποσύρθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 2010 και τη θέση τους πήραν πιο σύγχρονα φάρμακα για τη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2.

Πηγή:dailymail.co.uk

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved