Τα φάρμακα της εξωσωματικής γονιμοποίησης δεν αυξάνουν τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού
Μια δοξασία, ένας μύθος που ακολουθεί την εξωσωματική γονιμοποίηση και που δείχνει να καταρρίπτεται για άλλη μια φορά μετά τη δημοσιοποίηση της μεγαλύτερης μελέτης για το θέμα, που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα.
Η ερευνητική ομάδα του king's kollege στο Λονδίνο παρακολούθησε επί 30 χρόνια -1,8 εκατομμύρια γυναίκες μετά τη θεραπεία υπογονιμότητας στην οποία υποβλήθηκαν προκειμένου να διαπιστώσει κατά πόσο συνδέεται η εμφάνιση καρκίνου του μαστού με τις "ορμόνες", όπως τις λέει ο πολύς κόσμος, που δίνονται για την προετοιμασία της τεχνητής γονιμοποίησης.
Για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε τέτοιας έκτασης έρευνα τόσο σε χρονική διάρκεια όσο και σε δείγμα πληθυσμού .
Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός τύπος καρκίνου που εμφανίζεται στις γυναίκες τόσο στις ανεπτυγμένες, όσο και στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες.
Στις δυτικού τύπου κοινωνίες, 1 στις 9 περίπου γυναίκες θα εμφανίσει καρκίνο μαστού κατά τη διάρκεια της ζωής της και από ότι διαπιστώθηκε δεν σχετίζεται με τη χρήση φαράκων εξωσωματικής.
Οι περισσότερες γυναίκες πριν υποβληθούν σε θεραπείες γονιμότητας ανησυχούν και ρωτούν για την εμφάνιση καρκίνου και κυρίως στο στήθος.
Αν και όσες μελέτες έχουν γίνει μέχρι σήμερα ,από το 1960 που ξεκίνησε η χορήγηση παρόμοιων σκευασμάτων, επιβεβαιώνουν τη μη ύπαρξη συσχέτισης με εμφάνιση καρκίνου ,οι γυναίκες συνεχίζουν να ανησυχούν.
Η δημοσιοποίηση των στοιχείων της 30ετούς έρευνας του King's Kolllege μπορεί να καθησυχάσει αυτές τις γυναίκες για να μπορέσουν να αφοσιωθούν όσο το δυνατό περισσότερο στο στόχο τους και να αισθάνονται περισσότερο ασφαλείς τουλάχιστον σε σχέση με τη δική τους υγεία.
Η καλή ψυχολογία του ζευγαριού άλλωστε είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την επίτευξη εγκυμοσύνης.
Πάντος Κωνσταντίνος
Υπεύθυνος της Κλινικής Γένεσις Αθηνών, ΓΓ Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής,Αντιπρόεδρος ΔΣ ΕΛΙΤΟΥΡ. Αντιπρόεδρος Διεθνούς Κέντρου Τουρισμού Υγείας, Αντιπρόεδρος Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Γιατρών