Η πανδημία επηρεάζει τον εμβολιασμό των παιδιών: Τι να προσέξουν οι γονείς
Είναι γεγονός πως η πανδημία του κορονοϊού έφερε μεγάλη αναστάτωση στις ζωές και την καθημερινότητα των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.
Οι ρυθμοί ανατράπηκαν, οι προτεραιότητες αναθεωρήθηκαν, η κανονικότητα πασχίζει να βρει τρόπο να επιστρέψει. Εν μέσω όλων αυτών όμως, είναι γεγονός πως οι γονείς δεν απέφυγαν την παγίδα τού να εστιάσουν την προσοχή τους στην προστασία των παιδιών τους από την πανδημία και να αμελήσουν άλλους κινδύνους που τα απειλούν.
Δεκάδες άλλα, σοβαρά και δυνητικώς θανατηφόρα λοιμώδη νοσήματα μπορεί να αποτελέσουν εξίσου σοβαρή απειλή για την υγεία των παιδιών αλλά και τη δημόσια υγεία εν γένει – με μία όμως πολύ σημαντική διαφορά: Σχεδόν για όλα αυτά τα νοσήματα ήδη έχουμε στη διάθεσή μας αποδεδειγμένα αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια – αρκεί να μην αμελούμε τον εμβολιασμό των παιδιών.
Δυστυχώς κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας, καταγράφηκαν μεγάλες καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς των παιδιών. Σχεδόν τα μισά βρέφη δεν εμβολιάστηκαν όπως έπρεπε βάσει χρονοδιαγράμματος, ενώ το ποσοστό αυτό ανέβηκε στο 70% για μεγαλύτερα παιδιά. Το αποτέλεσμα ήταν να είναι ορατός ο κίνδυνος ενός εμβολιαστικού κενού και μάλιστα εν μέσω πανδημίας – γεγονός που θα είχε ολέθριες συνέπειες για την υγεία του πληθυσμού. Είναι επιτακτική ανάγκη επομένως να μην συμβεί το ίδιο κατά το τρέχον δεύτερο κύμα της πανδημίας.
Η ευθύνη των γονιών προς τα παιδιά τους
Τον περασμένο Σεπτέμβριο και ενώ το δεύτερο κύμα της πανδημίας δεν είχε ακόμα «χτυπήσει» στη χώρα μας, επιχειρήθηκε η επιστροφή στις συνήθειές μας, προσαρμοσμένες πάντα στις επικρατούσες συνθήκες. Τα σχολεία άνοιξαν και πάλι και τα παιδιά επέστρεψαν στα θρανία και τις εξωσχολικές τους δραστηριότητες. Το ενδιαφέρον των γονιών επικεντρώθηκε στις μάσκες και τα αντισηπτικά με τα οποία έπρεπε να εφοδιάσουν τα παιδιά τους, ενώ επίσης έπρεπε να εξηγήσουν τι συμβαίνει, για ποιους λόγους γίνεται όλο αυτό και πώς θα το αντιμετωπίσουν. Φυσικά και όλη αυτή η αντιμετώπιση ήταν λογική και αναμενόμενη – με ένα όμως «αστεράκι»: Να μην παραβλέπονται οι υπόλοιπες πτυχές της φροντίδας των γονιών που αφορούν στην υγεία του παιδιού τους.
Με λίγα λόγια, φέτος η επίσκεψη στον παιδίατρο είναι επιβεβλημένη, όπως ακριβώς και παλαιότερα. Τόσο για το καθιερωμένο checkup του παιδιού όσο και για τον προληπτικό εμβολιασμό, όπως αυτός είναι προγραμματισμένος. Παράλληλα, είναι καλό οι γονείς να ενημερωθούν για τους κινδύνους μιας ιδιαίτερα ύπουλης νόσου, της Μηνιγγίτιδας Β’, η οποία απειλεί την υγεία ή ακόμα και τη ζωή των παιδιών μας, για την οποία όμως υπάρχει εμβόλιο. Η φετινή συγκυρία μάλιστα, κατά την οποία το φθινόπωρο μας βρήκε με το δεύτερο και σφοδρότερο κύμα πανδημίας, με τη γρίπη και με τις φθινοπωρινές λοιμώξεις, ο εμβολιασμός κατά επικίνδυνων και θανατηφόρων νοσημάτων για το παιδί είναι ανάγκη επείγουσα και επιτακτική.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως στην παρούσα στιγμή, το μεγάλο ζητούμενο είναι το εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού, το οποίο θα σώσει εκατομμύρια ζωές ανά την υφήλιο. Σύσσωμη η κοινωνία περιμένει την επιστημονική κοινότητα να ανακοινώσει την ανακάλυψη εμβολίου που θα επιτρέψει σε όλους να επιστρέψουν στην «κανονική ζωή», χωρίς την απειλή της πανδημίας να ανατρέπει ανά πάσα στιγμή όλα έως τότε δεδομένα. Διάφορες επιστημονικές ομάδες ανά τον κόσμο εργάζονται πυρετωδώς πάνω σε αυτό και ολόκληρη η ανθρωπότητα βασίζεται πάνω τους, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει, να βαδίσει στο μέλλον. Εύκολα πλέον μπορεί ο καθένας να φανταστεί τι θα συνέβαινε στον κόσμο εάν δεν υπήρχαν εμβόλια κατά γνωστών θανατηφόρων ασθενειών, όπως είναι η ιλαρά ή η Μηνιγγίτιδα Β’.
Ο έγκαιρος εμβολιασμός των παιδιών είναι η καλύτερη μέθοδος θωράκισης της υγείας τους, ο καλύτερος τρόπος να προστατευτούν από επικίνδυνα νοσήματα. Είναι ευθύνη των γονιών να ενημερωθούν για οτιδήποτε απειλεί την υγεία τους και να τα προστατέψουν με κάθε διαθέσιμο και ασφαλή τρόπο.