ΦΑΡΜΑΚO

Κορονοϊός: Το εμβόλιο δεν θα αργήσει - Η Πολιτεία να είναι έτοιμη – Εξαίρεση από clawback και δαπάνη

Όλες οι χώρες στον κόσμο περιμένουν εναγωνίως να ολοκληρωθούν οι μελέτες των επιστημόνων για το εμβόλιο, που θα δώσει την καθοριστική απάντηση στην πανδημία του νέου κορονοϊού.

Η πανδημία μιας άγνωστης μέχρι σήμερα νόσου, που έχει κηρύξει όλο τον πλανήτη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αναδεικνύει την προστατευτική δύναμη των εμβολιασμών για την ανοσία του πληθυσμού. Ακριβώς η έλλειψη του κατάλληλου εμβολίου για την πρόληψη μιας μεταδοτικής νόσου δημιουργεί ανασφάλεια στην κοινωνία, τεράστιες απώλειες για τις εθνικές οικονομίες από τα υποχρεωτικά μέτρα περιορισμού ως προσωρινή απάντηση στην εξάπλωση των κρουσμάτων και φέρνει στα όρια της κατάρρευσης τα συστήματα υγείας.

Για το εμβόλιο έναντι στον κορονοϊό, υπάρχουν θετικές ενδείξεις από διάφορες ερευνητικές ομάδες και όλα δείχνουν ότι σε περίπου 12 μήνες θα έχουν ολοκληρωθεί οι κλινικές μελέτες και οι απαραίτητες εγκρίσεις, ώστε να βγει στην κυκλοφορία.

Όμως, το επόμενο φθινόπωρο και ο χειμώνας είναι πιο κοντά. Στρατηγική υπάρχει και περιλαμβάνει και τον εμβολιασμό για τη γρίπη. Όπως χαρακτηριστικά έχει δηλώσει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την ενημέρωση των συντακτών (01/04/2020), δεν θέλουμε να κυκλοφορούν δύο επιθετικοί ιοί ταυτόχρονα κα ιδιαίτερα οι αυξημένου κινδύνου συμπολίτες μας να εκτίθενται στην κυκλοφορία δύο ιών. Εάν δεν έχουμε μέχρι τότε εμβόλιο για τον κορονοϊό, η πρόληψη για τη γρίπη, για την οποία υπάρχει εμβόλιο, θα είναι σημαντική στην αντιμετώπιση και στην προάσπιση της Δημόσιας Υγείας του πληθυσμού.

Είναι σαφές, λοιπόν, ότι οι εμβολιασμοί κατά της γρίπης θα είναι περισσότερο εκτεταμένοι από κάθε άλλη χρονιά. Ήδη τη φετινή περίοδο της εποχικής γρίπης, ο αντιγριπικός εμβολιασμός ξεπέρασε τις προηγούμενες χρονιές, χωρίς όμως το υπουργείο Υγείας να έχει φροντίσει για την αντίστοιχη αύξηση της χρηματοδότησης. Οι φαρμακευτικές εταιρείες ανταποκρίθηκαν στις ανάγκες προμηθεύοντας την αγορά με τις απαιτούμενες δόσεις εμβολίου, όμως, το κόστος τους αφαιρέθηκε από την ανεπαρκή φαρμακευτική δαπάνη, επιβαρύνοντας το clawback και άρα τις ίδιες τις εταιρείες.

Η εξαίρεση των εμβολίων από τη φαρμακευτική δαπάνη είναι πιο επιβεβλημένη από ποτέ, καθώς η ορθότητα της πάγιας θέσης της φαρμακοβιομηχανίας είναι πλέον αυταπόδεικτη από την ίδια την πραγματικότητα που βιώνουμε. Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) και η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) έχουν καταθέσει επανειλημμένα προτάσεις –και στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και στις προηγούμενες κυβερνήσεις- για την εξεύρεση ξεχωριστού κονδυλίου για τα εμβόλια.

Οι εμβολιασμοί είναι πρόληψη και όχι θεραπεία, γλιτώνουν τα συστήματα υγείας από τεράστια κόστη νοσηλείας και προστατεύουν τη Δημόσια Υγεία από μολυσματικά νοσήματα. Αποτρέπουν παγκοσμίως εκατομμύρια θανάτους, καθώς η ανοσοποίηση με τη δημιουργία αντισωμάτων σε ένα κρίσιμο τμήμα του πληθυσμού προστατεύει και τα μέλη που δεν έχουν αναπτύξει αντισώματα (ανοσία της αγέλης). Η επανεμφάνιση νόσων, ξεχασμένων εδώ και δεκαετίες όπως η ιλαρά, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την Πολιτεία να εντείνει την πρόληψη και την προστασία της δημόσιας υγείας.

Αυτό σημαίνει ολοκληρωμένη προσέγγιση, που περιλαμβάνει και την κατάλληλη χρηματοδότηση για τα εμβόλια, εκτός φαρμακευτικής δαπάνης και χωρίς παράλογες επιβαρύνσεις.

Η Πολιτεία πρέπει να είναι έτοιμη όταν θα είναι διαθέσιμο το εμβόλιο για τον COVID-19, εφαρμόζοντας τη σωστή πολιτική και για όλα τα εμβόλια που σώζουν τόσα χρόνια ζωές.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved