ΦΑΡΜΑΚO

Φαρμακευτική δαπάνη: Έρχονται δύο προϋπολογισμοί αλλά με... καθυστέρηση

Το δρόμο της Βουλής παίρνει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας, το οποίο ρυθμίζει μια ευρεία σειρά θεμάτων μεταξύ των οποίων και φαρμακευτικής πολιτικής, καθώς ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης (02/10/2019) η δημόσια διαβούλευση.

της Διονυσίας Προκόπη

Στο δημόσιο διάλογο πήραν μέρος τα θεσμικά όργανα της φαρμακοβιομηχανίας, καταθέτοντας τις προτάσεις τους, κυρίως διευκρινιστικού-διορθωτικού χαρακτήρα, σε σημεία του νομοσχεδίου.

Άλλωστε, έχει αναγνωριστεί από τον κλάδο ότι το σχέδιο νόμου βρίσκεται σε θετική κατεύθυνση, καθώς επιχειρεί μια τακτοποίηση εκκρεμών θεμάτων, όπως αυτό της εθελοντικής μείωσης τιμών των φαρμακευτικών προϊόντων από τις εταιρείες και της εξαίρεσης των γενοσήμων από την αξιολόγηση HTA. Επίσης, δίνει αναπτυξιακό αντίβαρο στο καταστροφικό για τις επιχειρήσεις clawback, με τη δυνατότητα συμψηφισμού επενδυτικών δαπανών.

Όμως, όπως εύστοχα σημειώνεται σε ένα από τα σχόλια της διαβούλευσης, ο συμψηφισμός των δαπανών- clawback «είναι μόλις ένα μικρό μέρος και δεν μπορεί να αποτελέσει τη λύση του προβλήματος της ανεξέλεγκτης αύξησης της φαρμακευτικής δαπάνης».

Δύο προϋπολογισμοί

Το ζήτημα αυτό, φαίνεται πως απασχολεί έντονα το υπουργείο Υγείας, καθώς σχεδιάζεται νέα δέσμη μέτρων φαρμακευτικής πολιτικής. Ήδη ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ανακοίνωσε τις επόμενες κινήσεις του υπουργείου στο συνέδριο της «Ναυτεμπορικής» για την Υγεία, την Τρίτη (01/10/2019). Ο κ. Κικίλιας προανήγγειλε τον επιμερισμό της φαρμακευτικής δαπάνης σε δύο κλειστούς προϋπολογισμούς, έναν για τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) και έναν για τα υπόλοιπα φάρμακα της κοινότητας, δηλαδή πρωτότυπα –εντός κι εκτός καθεστώτος προστασίας- και γενόσημα. Στόχος της παρέμβασης αυτής, είναι να κατανέμεται δικαιότερα το clawback, καθώς σήμερα η υπέρβαση της δαπάνης που δημιουργούν τα ΦΥΚ και επομένως η αύξηση του clawback, «συμπαρασύρει στον υπέρτατο βαθμό και τα υπόλοιπα φάρμακα» όπως ανέφερε ο κ. Κικίλιας, σύμφωνα με τη «Ναυτεμπορική».

Μελετώντας τα δεδομένα της φαρμακευτικής δαπάνης σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο εύρος, το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ έχουν τη δυνατότητα να υπολογίσουν τις ανάγκες σε Φάρμακα Υψηλού Κόστους για σοβαρές παθήσεις, αλλά και να εξασφαλιστούν οι απαιτούμενοι πόροι για τα όλα τα υπόλοιπα σκευάσματα. Επίσης, με την επεξεργασία στοιχείων μεγάλης χρονικής περιόδου, αποφεύγεται ο κίνδυνος λανθασμένης αποτύπωσης των αναγκών της αγοράς, που μπορεί να οφείλεται στην επίδραση της εισόδου νέων, ακριβών θεραπειών στο σύστημα αποζημίωσης, σε μια ορισμένη χρονική περίοδο.

Άμεσες παρεμβάσεις

Το ζήτημα της φαρμακευτικής δαπάνης, όμως, απαιτεί άμεσες παρεμβάσεις και το γεγονός ότι βρισκόμαστε ήδη στον Οκτώβριο δημιουργεί ανησυχία στον κλάδο για το πού θα φτάσει το clawback για το 2019. Χαρακτηριστικό είναι ότι τις προηγούμενες ημέρες, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) απέστειλε επιστολή στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας και στη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, καθώς η δαπάνη για τα ακριβά φάρμακα σοβαρών παθήσεων που διανέμονται μέσω των φαρμακείων του Οργανισμού εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 165 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που ο προβλεπόμενος προϋπολογισμός για αυτήν την κατηγορία φαρμάκων είναι 62 εκατ. ευρώ.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι δύο νέοι κλειστοί προϋπολογισμοί στο φάρμακο θα έπρεπε να βρίσκονται σε τροχιά άμεσης νομοθέτησης στη χρονική συγκυρία του παρόντος νομοσχεδίου, καθώς ο κλάδος δεν αντέχει καθυστερήσεις, τονίζουν παράγοντες της αγοράς. Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας αναμένεται να εισαχθεί για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή, την ερχόμενη εβδομάδα.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved