Μάκης Παπαταξιάρχης: Η ώρα της μετάβασης από το επείγον στο σημαντικό!
Η εξίσωση κοινωνίας-υγείας-πολιτικής είναι πάντοτε δύσκολη. Οι λύσεις, όμως, μπορούν να βρεθούν στο ρεαλισμό, την υγιή ανταγωνιστικότητα, τη θεσμική θωράκιση, την ανάπτυξη και την επιχειρηματική ηθική, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Φαρμακευτικής Επιτροπής του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Μάκη Παπαταξιάρχη.
Το Onmed.gr μίλησε με τον κ. Παπαταξιάρχη, με αφορμή την έναρξη του 18ου Healthworld, που πραγματοποιείται την Πέμπτη 20 και την Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019, στο ξενοδοχείο «Αθήναιον Ιντερκοντινένταλ». Πρόκειται για την ετήσια διοργάνωση του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, η οποία έχει αναδειχθεί σε κορυφαίο θεσμό διαλόγου της πολιτικής, ιατρικής και ακαδημαϊκής-επιστημονικής κοινότητας. Περισσότερο επίκαιρο από ποτέ, το συνέδριο φέτος πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή. Τα μηνύματα που θα σταλούν θα είναι πολλαπλά, τόσο για την απερχόμενη κυβέρνηση όσο και για τη νέα, η οποία θα προκύψει από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Στο πλαίσιο αυτό, ο τίτλος που επιλέχθηκε για το συνέδριο δεν είναι τυχαίος, καθώς θέλει να σηματοδοτήσει τη μετάβαση «από το επείγον στο σημαντικό», εξηγεί ο κ. Παπαταξιάρχης.
Συνέντευξη στη Διονυσία Προκόπη:
- Ποια θέματα φιλοδοξεί να αναδείξει το 18ο Healthworld εν μέσω προεκλογικής περιόδου;
Το Healthworld 2019 έρχεται να εστιάσει στην ανάπτυξη εκείνων των εθνικών πολιτικών υγείας που στόχο έχουν πρωτίστως την προσφορά βελτιωμένων υπηρεσιών υγείας στον Έλληνα ασθενή, στον Έλληνα πολίτη. Το φετινό συνέδριο φιλοδοξεί επίσης, να επισφραγίσει τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας και την πρόσβαση σε καινοτόμες τεχνολογίες, αναδεικνύοντας τους πλέον σύγχρονους, αποδοτικούς όρους και προϋποθέσεις που απαιτούνται για αυτές. Καθοριστικής συμβολής στην επίτευξη του οράματος για αναβαθμισμένες και ποιοτικότερες υπηρεσίες υγείας αποτελεί ο κομβικός ρόλος του ασθενούς στη λήψη των αποφάσεων, καθώς και οι ευκαιρίες που προκύπτουν από την ψηφιακή μεταρρύθμιση στο χώρο της υγείας.
Η χώρα εισέρχεται σε μια νέα εποχή και όλοι έχουμε ευθύνη να καταθέσουμε το στρατηγικό μας σχεδιασμό για την επόμενη μέρα. Αυτονόητη υποχρέωσή μας αποτελεί ο απολογισμός των πεπραγμένων μας, αλλά ταυτόχρονα και η απόλυτη αντιμετώπιση των στρεβλώσεων και η άμεση αποκατάσταση της ασυμμετρίας που προήλθε κατά την περίοδο της κρίσης, ώστε να μην αποτελέσουν ξανά απειλή για την επόμενη μέρα. Η μεγάλη εικόνα παραμένει ο Έλληνας ασθενής, που παρά τις μεγάλες και ουσιαστικές αντιξοότητες, απολαμβάνει μέχρι στιγμής καθολικής πρόσβασης στο φάρμακο, με τη φαρμακοβιομηχανία να συμβάλλει κατά το ήμισυ στη χρηματοδότηση της φαρμακευτικής κάλυψης. Το τελευταίο, δεν συνιστά απλά μια αντίφαση αλλά μια ουσιαστική ανισορροπία του συστήματος υγείας, κυρίως εξαιτίας της απουσίας κανόνων τεκμηριωμένης συνταγογράφησης, γεγονός που αποτελεί την κρίσιμη συνιστώσα για την αύξηση της δαπάνης και της αδυναμίας προσδιορισμού των δημόσιων αναγκών, στη βάση των πραγματικών πληθυσμιακών παραμέτρων.
- Διορθώνεται αυτή η ανισορροπία; Ποιες πρέπει να είναι οι άμεσες παρεμβάσεις;
Η κύρια μέριμνα και προσπάθειά μας για το βραχυπρόθεσμο σχεδιασμό της φαρμακευτικής πολιτικής θα πρέπει να επικεντρώνεται στην υλοποίηση δομικών μεταρρυθμίσεων με το τρίπτυχο:
1. Αξιολόγηση τεχνολογιών υγείας, με τεκμηριωμένο και επιστημονικό τρόπο ώστε η πραγματική καινοτομία να χαρακτηρίζεται με διαφάνεια, ενώ ταυτόχρονα θα διασφαλίζεται η ταχεία και ελεγχόμενη πρόσβαση των ασθενών σε τεχνολογική και θεραπευτική υπεραξία, ειδικά σε παθήσεις που υπάρχει ανεκπλήρωτη ιατρική ανάγκη.
2. Τεκμηριωμένη συνταγογράφηση βάσει θεραπευτικών πρωτοκόλλων τα οποία θα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα νοσολογικών οντοτήτων, και συστηματικού ελέγχου πιθανών αποκλίσεων, με άμεση και επιτακτική πλέον εφαρμογή στα πληροφοριακά συστήματα των νοσοκομείων.
3. Μητρώα ασθενών καθολικής εφαρμογής για τη χώρα, με όλες τις σχετικές πληροφορίες, ενώ θα υποστηρίζεται η τεκμηριωμένη και ενημερωμένη διαδικασία λήψης αποφάσεων, βασισμένων σε πραγματικά κλινικά δεδομένα.
- Πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα πρόσβασης σε καινοτόμα φάρμακα;
Τον τελευταίο χρόνο διαμορφώνεται μια πραγματική απειλή απώλειας μιας γενιάς θεραπειών νέας τεχνολογίας για τις οποίες καθυστερεί η εισαγωγή και διάθεσή τους στον ελληνικό πληθυσμό. Καθίσταται επιτακτική λοιπόν η ανάγκη για ένα σταθερό, αξιόπιστο και προβλέψιμο περιβάλλον, για ένα διαφανές και συνεργικό πλαίσιο διαλόγου όλων των ενδιαφερομένων μερών, το οποίο θα διασφαλίσει την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπευτικές λύσεις αλλά και την οικονομική προσιτότητα. Ταυτόχρονα, η υπεραξία που φέρει η καινοτομία, σε ένα αποδοτικό πλαίσιο λήψης αποφάσεων και μέτρων πολιτικής υγείας, εγγυάται την αντιμετώπιση σημαντικών προκλήσεων και παθογενειών, την εξεύρεση σύγχρονων βιώσιμων λύσεων που θα συμβάλλουν αποτελεσματικά και κυρίαρχα στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας.
- Τελικά, τι σημαίνει «μετάβαση από το επείγον στο σημαντικό»;
Είναι γεγονός πως η παγκόσμια κοινότητα αντιμετωπίζει συνεχείς και αυξανόμενες προκλήσεις, όπως η γήρανση του πληθυσμού, η πολυνοσηρότητα, η αύξηση του επιπολασμού χρόνιων παθήσεων, και οι ιατρικές εξελίξεις με νέας γενιάς καινοτόμες θεραπείες και τεχνολογίες. Όλες αυτές οι παράμετροι συνηγορούν στην ανάγκη διαμόρφωσης ενός νέου σταθερού και σύγχρονου πλαισίου για το φάρμακο και την υγεία. Επομένως, η αναζήτηση ευρημάτων και εμπεριστατωμένου σχεδιασμού είναι κυρίαρχα στοιχεία στη διατύπωση της μακροπρόθεσμης φαρμακευτικής πολιτικής και για τη χώρα μας. Η μελέτη και η ανάλυση των δεδομένων από τα σύγχρονα πληροφοριακά συστήματα της χώρας πρέπει να αξιοποιηθούν ώστε να διαφωτίσουν την υφιστάμενη κατάσταση, ενώ θα αποτελέσουν τη βάση για μια τεκμηριωμένη στρατηγική. Η εφικτότητα και η εφαρμογή συνδέονται περισσότερο με βαθιές διεργασίες παρά με τη λήψη ευκαιριακών πολιτικών αποφάσεων, ενώ η λύση απαιτεί συνυπευθυνότητα, διαφάνεια, ειλικρινή διάλογο και παιδεία, πράγμα που δεν είναι πάντα ευχερές και δεδομένο. Η αναζήτηση συνεννόησης και των ελάχιστων δυνατών συγκλίσεων για τη χάραξη μακροπρόθεσμης φαρμακευτικής πολιτικής, αποτελεί το ζητούμενο εάν θέλουμε να δούμε πέρα από την επόμενη μέρα. Τότε θα είναι και η στιγμή στην υγειονομική πολιτική της χώρας, που θα μετακινηθούμε από τα επείγοντα στα σημαντικά.