ΦΑΡΜΑΚO

Αύξηση - ρεκόρ στις εξαγωγές φαρμάκων με σημαντική συνεισφορά του κλάδου στο ΑΕΠ

της Διονυσίας Προκόπη

Αύξηση 30,9% σημείωσαν οι εξαγωγές φαρμάκων το 2018, εδραιώνοντας το ελληνικό φάρμακο στη δεύτερη θέση των 100 σημαντικότερων εξαγώγιμων προϊόντων, με αυξημένη συνεισφορά του κλάδου στο ΑΕΠ.

Σε μια χρονιά που οι ελληνικές εξαγωγές συνολικά κατέγραψαν ιστορικό ρεκόρ, το φάρμακο είχε αξιοσημείωτη αύξηση σε αξίες και ποσότητες σε σχέση με το 2017. Ειδικότερα, οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν 1,13 δισ. ευρώ και 30.122,9 τόνους από 863,5 εκατ. ευρώ και 24.925,5 τόνους το 2017, σύμφωνα με την ανάλυση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ.

Οι εξαγωγές φαρμάκου ακολουθούν ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια. Από το 2014, οι εξαγώγιμες ποσότητες αυξάνονται σταθερά, και αφού ανακόπτεται η τάση μείωσης στις αξίες το διάστημα 2014 – 2016, από το 2016 στο 2017 καταγράφεται σημαντική θετική μεταβολή της τάξεως του 21,4%, με αποκορύφωμα την επίδοση του 2018.

Το διαχρονικά εξωστρεφή χαρακτήρα της εγχώριας παραγωγής φαρμάκου ανέδειξε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Θεόδωρος Τρύφων, στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Ο κ. Τρύφων αναφέρθηκε στα στοιχεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, τονίζοντας ότι το ελληνικό φάρμακο εξάγεται σε περισσότερες από 85 χώρες παγκοσμίως. Παράλληλα, έθεσε τους όρους και τις προϋποθέσεις της ισχυροποίησης της εγχώριας παρουσίας των ελληνικών εταιρειών και της περαιτέρω στοχευμένης διείσδυσής τους στην ελληνική, ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά. Μεταξύ αυτών, είναι η αναμόρφωση της φαρμακευτικής πολιτικής με επίκεντρο τα ποιοτικά, ασφαλή και προσιτά φάρμακα, τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας και τις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές. Ειδικά για το clawback τόνισε ότι το μοντέλο στο οποίο η φαρμακοβιομηχανία πληρώνει 70% σε άμεσους και έμμεσους φόρους είναι ξεκάθαρα μη βιώσιμο.

Ετησίως, ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας συνεισφέρει με 2,8 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ. Για κάθε 1.000 ευρώ που δαπανούνται στην εγχώρια παραγωγή φαρμάκου, το ΑΕΠ ενισχύεται με 3.420 ευρώ. Αυτή η αναπτυξιακή δυναμική του κλάδου, όμως, και η τόνωση που δίνει στο ΑΕΠ, υπονομεύεται από τα υπέρογκα ποσά υποχρεωτικών εκπτώσεων και επιστροφών (για το 2018, clawback και rebate υπολογίζονται σε 1,4 δισ. ευρώ) που καλούνται να καταβάλλουν οι φαρμακευτικές εταιρείες. Το ζήτημα του clawback παραμένει πονοκέφαλος για όλες τις φαρμακευτικές εταιρείες, όπως και για την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, ως πιθανή επόμενη κυβέρνηση. Αφού δεν διαφαίνεται άμεση αύξηση στη φαρμακευτική δαπάνη προκειμένου να μειωθούν οι υπερβάσεις, η συζήτηση περιστρέφεται κυρίως γύρω από τη σύνδεση του clawback με τις επενδύσεις σε κλινικές μελέτες, έρευνα και ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τρύφων, από το βήμα πρόσφατης εκδήλωσης της ΠΕΦ, ζήτησε να υπάρξουν ξεχωριστοί προϋπολογισμοί, εκτός της φαρμακευτικής δαπάνης, για τα εμβόλια, την κάλυψη των ανασφάλιστων, είτε τις νέες ακριβές θεραπείες. Ως προς τη δικαιότερη κατανομή του clawback, πρότεινε να θεσμοθετηθεί έκπτωση με βάση την παραγωγή προστιθέμενης αξίας.

Πηγή: Newsbomb

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved