ΦΑΡΜΑΚO

Νέα μέτρα κατά της αντίστασης στα αντιβιοτικά ζητούν οι ευρωβουλευτές

Τον κώδωνα του κινδύνου ως προς τη σωστή και συνετή χρήση των αντιμικροβιακών ουσιών κρούουν οι ευρωβουλευτές, τονίζοντας πόσο απαραίτητη είναι για τον περιορισμό της εμφάνισης αντιμικροβιακής αντοχής στην ανθρώπινη υγεία, την κτηνοτροφία και την υδατοκαλλιέργεια. Για τον σκοπό αυτόν, το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε μη δεσμευτικό ψήφισμα προκειμένου να ληφθούν νέα μέτρα για τη μείωση της χρήσης αντιβιοτικών.

«Μία υγεία: η ανθρώπινη υγεία και η υγεία των ζώων συνδέονται σαφώς» είναι το στίγμα που θέλουν αν δώσουν οι ευρωβουλευτές με το παρόν ψήφισμα, καθώς η αυξανόμενη απειλή των ανθεκτικών βακτηρίων σε πολλαπλά φάρμακα μπορεί να αντιμετωπιστεί, όπως επισημαίνουν, μόνο με μια ολιστική προσέγγιση.

Γι’ αυτόν τον λόγο, η τροφική αλυσίδα και το περιβάλλον πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη ως πιθανές πηγές ανθεκτικών μικροοργανισμών, λένε οι ευρωβουλευτές.

Η εισηγήτρια για το σχέδιο «Μία υγεία», η Αυστριακή Κάριν Κάντενμπαχ από την ευρωομάδα των Σοσιαλδημοκρατών (S&D), δήλωσε ότι «αν δεν γίνει τίποτα, η αντιμικροβιακή αντοχή θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερους θανάτους από τον καρκίνο έως το 2050. Εμείς, πρώτα πρέπει να εξετάσουμε ολόκληρο τον κύκλο, επειδή η υγεία των ανθρώπων και των ζώων συνδέεται. Οι ασθένειες μεταδίδονται από ανθρώπους σε ζώα και αντιστρόφως. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υποστηρίζουμε την ολιστική προσέγγιση ''Μία υγεία''».

Η κα Κάντενμπαχ τόνισε επίσης πως τα κράτη μέλη της ΕΕ αντιμετωπίζουν το πρόβλημα αυτό με διάφορους τρόπους και κατά συνέπεια οι ευρωβουλευτές ζητούν από την Επιτροπή να απαιτήσει από τα κράτη μέλη να συλλέγουν και να διαβιβάζουν δεδομένα επιτήρησης, ώστε να είναι διαθέσιμα σε επίπεδο ΕΕ και να θέτουν σε εφαρμογή δείκτες για τη μέτρηση της προόδου στην καταπολέμηση της ελονοσίας κατά της αντιμικροβιακής αντοχής.

Επιπλέον, οι ευρωβουλευτές καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη να περιορίσουν την πώληση αντιβιοτικών από τους επαγγελματίες της υγείας των ανθρώπων και των ζώων και να αφαιρέσουν κάθε κίνητρο για τη συνταγογράφησή τους.

«Πρέπει να ληφθούν μέτρα κατά των πωλήσεων παράνομων και μη συνταγογραφούμενων αντιβιοτικών στην ΕΕ» είναι το μήνυμα των ευρωβουλευτών, οι οποίοι καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναπτύξει έναν κατάλογο των προτεραιοτήτων για τους παθογόνους παράγοντες τόσο για τον άνθρωπο όσο και για τα ζώα. Πρέπει να δημιουργηθούν κίνητρα για την ενθάρρυνση των επενδύσεων σε νέες ουσίες.

Οι ευρωβουλευτές ζητούν επίσης να δημιουργηθεί το ανάλογο και κατάλληλο πλαίσιο, δηλαδή ένα ενιαίο σύστημα επισήμανσης βασισμένο σε πρότυπα καλής διαβίωσης των ζώων και καλές πρακτικές εκτροφής, που να βοηθάει τους καταναλωτές να κάνουν μια ενημερωμένη επιλογή.

Σημειώνεται, όπως επισημαίνεται στο ψήφισμα, ότι η αντιμικροβιακή αντοχή είναι υπεύθυνη για περίπου 25 000 θανάτους (και επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ για πρόσθετες δαπάνες για την υγεία) κάθε χρόνο μόνο στην ΕΕ. Αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως η υπερβολική και αδικαιολόγητη χρήση αντιβιοτικών στον άνθρωπο, η υπερβολική κτηνιατρική χρήση στα ζώα και οι ανεπαρκείς συνθήκες υγιεινής στις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης ή στην τροφική αλυσίδα.

Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο του 2016, η έλλειψη γνώσεων παραμένει βασικός παράγοντας: το 57% των Ευρωπαίων δεν γνωρίζουν ότι τα αντιβιοτικά είναι αναποτελεσματικά έναντι των ιών και ότι το 44% είναι άχρηστα σε περίπτωση κρυολογήματος ή γρίπης. Υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των χωρών της ΕΕ όσον αφορά τη χρήση αντιμικροβιακών ουσιών, την εμφάνιση αντίστασης και τον βαθμό αποτελεσματικών εθνικών πολιτικών για την καταπολέμηση της αντιμικροβιακής αντοχής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved