Στα «κάγκελα» οι φαρμακοποιοί για το rebate στα off-patent και το υποχρεωτικό απόθεμα φαρμάκων
Με προσφυγή στη Δικαιοσύνη προειδοποιούν οι φαρμακοποιοί, κατά των μέτρων που έχει προτείνει το υπουργείο Υγείας να συμπεριληφθούν στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, το οποίο κατατίθεται το απόγευμα της Παρασκευής (08/06/2018) στη Βουλή.
Της Διονυσίας Προκόπη
Αιτία «πολέμου» για τους φαρμακοποιούς αποτελεί η πρόθεση του υπουργείου Υγείας να καθιερώσει ποσό επιστροφής (rebate) 0,8% επί της λιανικής τιμής των συνταγογραφούμενων φαρμάκων αναφοράς μετά τη λήξη της περιόδου προστασίας, προς τον ΕΟΠΥΥ για το έτος 2018. Επί της ουσίας, στόχος του υπουργείου είναι το rebate να λειτουργήσει σαν «κίνητρο» για τους φαρμακοποιούς, ώστε να ευνοηθεί η αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων. Σύμφωνα με την προτεινόμενη διάταξη, το ποσό της επιστροφής που οφείλει το φαρμακείο υπολογίζεται και επιβάλλεται από τον ΕΟΠΥΥ κατά την εκκαθάριση των εκτελεσμένων συνταγών και συμψηφίζεται με οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς το φαρμακείο για την εκτέλεση των συνταγών. Επίσης, το ποσοστό του rebate μπορεί να αναπροσαρμοστεί τα επόμενα χρόνια με Υπουργική Απόφαση.
Υπενθυμίζεται πως τη λήψη μέτρων για την αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων στο 40% της αγοράς είχαν θέσει ως προαπαιτούμενο οι «θεσμοί», με μείωση –έως και μηδενισμού- της συμμετοχής των ασθενών και θέσπιση κινήτρων για τους φαρμακοποιούς για την ενθάρρυνση της πώλησής τους. Η επιβάρυνση που θα προέκυπτε από τη μηδενική συμμετοχή στα γενόσημα, υπολογίζεται στα 4,8 εκατ. ευρώ ανά έτος. Το ισοδύναμο που προτείνει το υπουργείο Υγείας είναι ακριβώς η καθιέρωση του rebate 0,8% στα off-patent. Μάλιστα, αρμόδιες πηγές επισημαίνουν ότι για το δεύτερο εξάμηνο του 2018, η επιβάρυνση των 2,4 εκατ. ευρώ κατανέμεται σε 200 - 300 ευρώ ανά φαρμακείο, ποσό το οποίο δεν χαρακτηρίζουν «δυσβάσταχτο».
Ωστόσο, κάθε άλλο παρά κίνητρο βλέπει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ). «Η κυβέρνηση παραβιάζοντας κάθε αρχή δικαίου, εντελώς αιφνιδιαστικά και χωρίς καμία προηγούμενη συζήτηση με τον ΠΦΣ εφαρμόζει νέο κεφαλικό φόρο (rebate) στα φαρμακεία, τιμωρώντας ταυτόχρονα και τους ασθενείς που επιλέγουν τα φάρμακα που συνταγογράφησε ο ιατρός και δεν ανήκουν στην κατηγορία των γενοσήμων. Αποτελεί παγκόσμιο παράδοξο η κυβέρνηση να επιβάλλει κεφαλικό φόρο στα φαρμακεία, τη στιγμή που η επιλογή του φαρμάκου ανήκει αποκλειστικά και μόνο στον ασθενή» τονίζει σε σχετική ανακοίνωση.
Παράλληλα, οι φαρμακοποιοί διαμαρτύρονται και για την υποχρεωτική διατήρηση ελάχιστων ποσοτήτων αποθεμάτων φαρμάκων ανά θεραπευτική κατηγορία από τα φαρμακεία. Το συγκεκριμένο μέτρο έχει προταθεί ξανά στο παρελθόν, με τους φαρμακοποιούς να επικαλούνται προβλήματα ρευστότητας και ελλείψεων. Σήμερα, ο ΠΦΣ τονίζει ότι «η κυβέρνηση δίνει τη χαριστική βολή στα φαρμακεία με την απόφασή της να επιβάλλει να διατηρούν ελάχιστες ποσότητες φαρμάκων ανά θεραπευτική κατηγορία, την ίδια ώρα που δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο για την αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος των ελλείψεων. Οι αποφάσεις αυτές μας κάνουν να σκεπτόμαστε ότι δεν βρισκόμαστε σε μια δημοκρατική χώρα, αλλά σε μια χώρα με απολυταρχικό καθεστώς».
Τα μέτρα της κυβέρνησης θα οδηγήσουν στο κλείσιμο χιλιάδων φαρμακείων και στην απόλυτη φτωχοποίηση του κλάδου, τονίζει ο ΠΦΣ και προσθέτει: «Η κυβέρνηση και οι θεσμοί μετά από 9 χρόνια αναποτελεσματικών πολιτικών επιβαρύνσεων και περικοπών συνεχίζουν να προτείνουν μέτρα που διέπονται από φορομπηχτική και τιμωρητική φιλοσοφία προς τους ασθενείς σε αντίθετη κατεύθυνση από τον ασθενοκεντρικό χαρακτήρα που υιοθετούν πλέον όλα τα σύγχρονα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας».
Πρόθεση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου είναι «να προσφύγει με κάθε ένδικο μέσο για την ακύρωση αυτών των απαράδεκτων διατάξεων».
(Πηγή: Newsbomb.gr)