ΦΑΡΜΑΚO

Κλειστοί προϋπολογισμοί: Ένα ακόμη εμπόδιο σε μία ήδη ασφυκτική φαρμακευτική δαπάνη

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δημιουργεί ένα ακόμη εμπόδιο στη φαρμακευτική αγορά, με τη δημιουργία κλειστών προϋπολογισμών ανά θεραπευτική κατηγορία, τονίζει στο onMed ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος Ολύμπιος Παπαδημητρίου, στο περιθώριο του συνεδρίου του Pharma Daily News με τίτλο «1ο Evidence Based Healthcare Conference».

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Μην ξεχνάμε τον ήδη ασφυκτικό προϋπολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, σημειώνει ο κ. Παπαδημητρίου, προσθέτοντας ότι η φαρμακοβιομηχανία έχει στηρίξει τα μέγιστα τους ασθενείς, την αγορά, την κοινωνία και την οικονομία.

Να σημειώσουμε, ότι η θέσπιση κλειστών προϋπολογισμών είχε ανακοινωθεί από τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, ως μέσο δικαιότερης κατανομής του δυσθεώρητου clawback που καταβάλλουν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις λόγω της ανεπαρκούς φαρμακευτικής δαπάνης. Και ο ΓΓ του υπουργείου Γιώργος Γιαννόπουλος, πριν από δύο ημέρες, είχε τονίσει στο onMed, υπογράμμισε ότι με το νέο μέτρο, θα έχουμε πράγματι πιο ορθολογικό clawback, πράγμα με το οποίο δεν συμφωνεί η φαρμακοβιομηχανία ελληνική και πολυεθνική. Χθες εξάλλου, πραγματοποιήθηκε η πρώτη μετά από καιρό συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης Φαρμακευτικής Δαπάνης όπου συζητήθηκε μεταξύ άλλων, το θέμα των κλειστών προϋπολογισμών.

Στην ομιλία του το πρωί της Πέμπτης, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ τόνισε μεταξύ άλλων:

«Τα αποτελέσματα μιας φαρμακευτικής πολιτικής βασισμένης σε στοιχεία συμβάλλουν σε ένα αποτελεσματικότερο, αποδοτικότερο και δικαιότερο σύστημα υγείας, κυρίως με βελτιωμένη υγεία των ασθενών αλλά και τελικά στην καθολική κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού. Με ουσιαστικές δομικές παρεμβάσεις και όχι με αριθμητικούς φράχτες θα εξασφαλίσουμε φροντίδα υγείας, χρήσιμη για τους ασθενείς, χρηστική για τους γιατρούς και βιώσιμη για τους παρόχους.

Κύρια στοιχεία αυτών των παρεμβάσεων αποτελούν:

  • Η ολοκλήρωση και πλήρης εφαρμογή θεραπευτικών - Κλινικών Πρωτοκόλλων και Κλινικών Οδηγιών
  • Η ανάπτυξη Μητρώων Δεδομένων Ασθενών (Patient Registries)
  • Η υιοθέτηση Δεικτών Ποιότητας και Αξιολόγησης της Απόδοσης του Κλινικού Έργου.
  • Η αξιολόγηση της Τεχνολογίας Υγείας (ΗΤΑ), με στόχο την αξιολόγηση της καινοτομίας, τον εξορθολογισμό της δαπάνης και τον προσδιορισμό του κόστους διαχείρισης των νοσημάτων.
  • Η ανάπτυξη Patient Summary και Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Ασθενή.

Την έντονη ανησυχία του για τη δημιουργία κλειστών προϋπολογισμών ανά θεραπευτική κατηγορία εξέφρασε και ο επικεφαλής (πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος) της Astellas Pharmaceuticals ΑΕΒΕ Χάρης Ναρδής, μιλώντας στο συνέδριο.

Σε ένα κλειστό ήδη φαρμακευτικό προϋπολογισμό και σε ένα ήδη budget που έχει αγγίξει το ταβάνι, πώς είναι δυνατόν να μιλάμε για κλειστούς προϋπολογισμούς, σημείωσε.

Μην ξεχνάμε ότι ήδη η παγκόσμια φαρμακευτική αγορά αναμένει 7.000 νέα φάρμακα τα οποία θα βοηθήσουν στην υγεία και στην επιμήκυνση του προσδόκιμου ζωής των πολιτών. Πώς θα χωρέσουν στη δαπάνη αυτά τα νέα φάρμακα, με ποια κριτήρια, αντιγράφοντας τα κριτήρια άλλων χωρών, αναρωτήθηκε ο κ. Ναρδής.

Η λύση, συνέχισε ο ομιλητής, είναι τα big data, τα κλινικά δεδομένα, καθώς τα στοιχεία αυτά, μπορούν να βοηθήσουν και να προσθέσουν πληροφορίες στο φάκελο ασθενούς.

Ο κ. Ναρδής, τόνισε ακόμη στην ομιλία του:

Για τον προσδιορισμό των πραγματικών αναγκών φαρμακευτικής κάλυψης των Ελλήνων, χρειάζεται να συγκεντρώσουμε πραγματικά δεδομένα επιπλέον των στοιχείων που λαμβάνουμε από τις κλινικές μελέτες, με αφετηρία τη θέσπιση του Μητρώου Ασθενών μέσω του οποίου θα καταγράφονται τα δεδομένα καθημερινής κλινικής πρακτικής και οι αντίστοιχες εκβάσεις.

Επίσης τα registries, μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις διαπραγματεύσεις, εξυπηρετώντας την τεκμηριωμένη λήψη αποφάσεων αποζημίωσης. Τα στοιχεία που θα καταγράψουμε, θα πρέπει να τα αξιοποιήσουμε και να γίνει διασύνδεση με τα στοιχεία που έχουμε από π.χ. ΗΔΙΚΑ και με τον ηλεκτρονικό φάκελο του ασθενή.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Ναρδής τόνισε: Είμαστε σύμμαχοι της Πολιτείας στην κατεύθυνση του εξορθολογισμού του συστήματος Υγείας και στην καλύτερη διαχείριση της περιορισμένης δαπάνης, προς όφελος του ασθενή, του πολίτη και του φορολογούμενου. Καλούμε την Πολιτεία να προχωρήσει άμεσα στις απαραίτητες αλλαγές. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο. Το μέλλον της Υγείας εξαρτάται από το τι θα κάνουμε τώρα.

Διαβάστε ακόμη:

Οι «παγίδες» που κρύβουν οι κλειστοί προϋπολογισμοί για το φάρμακο



Κλειστοί Προϋπολογισμοί: Σήμερα η πρώτη επίσημη συζήτηση στο υπ. Υγείας

Ανοίγει η συζήτηση για τους κλειστούς προϋπολογισμούς ανά θεραπευτική κατηγορία στο φάρμακο

Επείγουν οι μεταρρυθμίσεις στη χώρα - Εντός της εβδομάδας τα ονόματα για την Επιτροπή ΗΤΑ

Οργανισμός HTA: Η μεγάλη πρόκληση & η «μάχη» της αποζημίωσης της καινοτομίας

Η Ελλάδα αποκτά επιτέλους (!) Οργανισμό HTA: Εντός του Ιουλίου οι υπ. αποφάσεις

HTA: Η φαρμακοβιομηχανία λέει ΝΑΙ στον Οργανισμό, αλλά με προϋποθέσεις...

Ολύμπιος Παπαδημητρίου: Ο ΣΦΕΕ δεν είναι ένα πρόσωπο - Eίναι μία γροθιά 65 ατόμων

Μ. Παπαταξιάρχης: Αποτελεσματικός HTA, είναι αυτός που θα διευκολύνει τους ασθενείς

Ξανθός: Η Ελλάδα θα έχει και καινοτομία & λογικές τιμές - Στην τελική ευθεία η Επιτροπή HTA.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved