ΦΑΡΜΑΚO

Ανοίγει η συζήτηση για τους κλειστούς προϋπολογισμούς ανά θεραπευτική κατηγορία στο φάρμακο

Με προειδοποιητικές «βολές» από το PhRMA Innovation Forum...

 

Της Διονυσίας Προκόπη

Τη θέσπιση κλειστών προϋπολογισμών ανά θεραπευτική κατηγορία για την κατανομή της νοσοκομειακής και εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης είχε προαναγγείλει ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, στην εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, τον περασμένο Φεβρουάριο.

Μαζί με τον επαναπροσδιορισμό του ύψους της δημόσιας δαπάνης για την υγεία, την αύξηση της οποίας ως ποσοστού επί του ΑΕΠ θεωρεί αναγκαία και το υπουργείο Υγείας, το μέτρο των κλειστών προϋπολογισμών θεωρείται πως θα συμβάλλει στη δικαιότερη κατανομή του clawback. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο, η εισαγωγή κλειστών προϋπολογισμών αποτελεί και πρόταση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.

Η συζήτηση για τη διαμόρφωση των κλειστών προϋπολογισμών ξεκινά άμεσα στο υπουργείο Υγείας, προς το παρόν όμως δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Εν όψει της έναρξης της συζήτησης, το PhRMA Innovation Forum (PIF), το οποίο εκπροσωπεί 23 πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες έρευνας και ανάπτυξης, επιλέγει να παρέμβει εκφράζοντας την αντίθεσή του στους κλειστούς προϋπολογισμούς.

Είναι κοινά αποδεκτό από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του φαρμάκου ότι ο υπάρχων φαρμακευτικός προϋπολογισμός δεν είναι αρκετός για να καλύψει τις ανάγκες της χώρας, με τη φαρμακευτική βιομηχανία να συνεισφέρει με επιστροφές άνω του 1 δισ. ευρώ. Με την εισαγωγή κλειστών προϋπολογισμών δεν θα μειωθεί η υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης, που αποτελούσε και μνημονιακή υποχρέωση, τονίζει το φόρουμ και προτείνει στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να στραφεί σε μέτρα ορθολογικής διαχείρισης της ζήτησης και «όχι σε τεχνικές επιμερισμού και απόκρυψης της σημαντικής υπέρβασης».

Επίσης, το PIF επισημαίνει ότι δεν μπορούν να υλοποιηθούν οι κλειστοί προϋπολογισμοί χωρίς συνολικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, γιατί υπάρχει κίνδυνος «ακύρωσης» άλλων παρεμβάσεων όπως της Αξιολόγησης Τεχνολογίας Υγείας (HTA). Για παράδειγμα, ένα νέο φάρμακο το οποίο θα ολοκληρώνει τη διαδικασία αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης του κόστους του, θα επιβαρύνεται με το clawback που θα προκύπτει από τον επιμερισμό εντός της θεραπευτικής κατηγορίας; Στην περίπτωση αυτή, αναιρείται η συμφωνία για τη δαπάνη της θεραπείας, η οποία είχε επιτευχθεί στη διαπραγμάτευση.

Ένα άλλο θέμα που θέτει το φόρουμ είναι η διαμόρφωση του ύψους των κλειστών προϋπολογισμών. Όπως τονίζει, απαιτούνται επιστημονικά και διαφανή κριτήρια, όπως επιδημιολογικά και δημογραφικά δεδομένα (π.χ. γήρανση πληθυσμού, προσδόκιμο ζωής), σε συνδυασμό με την εκτίμηση του προφίλ υγείας των ασθενών καθώς και συνυπολογισμό άλλων παραγόντων. Αφετηρία προς αυτή την κατεύθυνση είναι η ανάπτυξη Μητρώων Ασθενών, στα οποία θα καταγράφονται τα δεδομένα καθημερινής κλινικής πρακτικής και οι αντίστοιχες εκβάσεις. Στην ουσία, το PhRMA Innovation Forum αμφισβητεί τη διαφάνεια της διαδικασίας και την εγκυρότητα των στοιχείων, τουλάχιστον μέχρι να λειτουργήσουν τα μητρώα ασθενών.

Τέλος, ζητά συνολική επίλυση του προβλήματος της ανεπαρκούς φαρμακευτικής δαπάνης, ωστόσο πρόκειται για θέμα άμεσα συνυφασμένο με την έξοδο της χώρας από το μνημονιακό πρόγραμμα και τις συνθήκες που θα επικρατούν, προκειμένου να υπάρξει η πολυπόθητη αναπροσαρμογή.

Διαβάστε ακόμη:

Επείγουν οι μεταρρυθμίσεις στη χώρα - Εντός της εβδομάδας τα ονόματα για την Επιτροπή ΗΤΑ

Οργανισμός HTA: Η μεγάλη πρόκληση & η «μάχη» της αποζημίωσης της καινοτομίας

Η Ελλάδα αποκτά επιτέλους (!) Οργανισμό HTA: Εντός του Ιουλίου οι υπ. αποφάσεις



HTA: Η φαρμακοβιομηχανία λέει ΝΑΙ στον Οργανισμό, αλλά με προϋποθέσεις...

Οργανισμός Αξιολόγησης Ιατρικής Τεχνολογίας: Εντός της εβδομάδας ανακοινώνεται η Επιτροπή

Μ. Παπαταξιάρχης: Αποτελεσματικός HTA, είναι αυτός που θα διευκολύνει τους ασθενείς

Ξανθός: Η Ελλάδα θα έχει και καινοτομία & λογικές τιμές - Στην τελική ευθεία η Επιτροπή HTA.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved