ΦΑΡΜΑΚO

HTA: Η φαρμακοβιομηχανία λέει ΝΑΙ στον Οργανισμό, αλλά με προϋποθέσεις...

Η φαρμακοβιομηχανία θέλει άμεσα να δημιουργηθεί στην Ελλάδα Οργανισμός Αξιολόγησης Ιατρικής Τεχνολογίας αλλά με σωστές προϋποθέσεις. Δεν υπάρχει κανένα σύστημα στο κόσμο που να μην βασίζεται στην αξιολόγηση, ωστόσο δεν είναι όλα τα φάρμακα καινοτόμα. Επομένως πρέπει να δούμε συνολικά τι θα αξιολογούμε και τι θα αποζημιώνουμε.

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Αυτό τόνισε με έμφαση ο αντιπρόεδρος του ΣΦΕΕ και επικεφαλής της Merck Γιάννης Βλόντζος, μιλώντας στο συνέδριο του Health Daily για τον Οργανισμό ΗΤΑ το μεσημέρι της Τρίτης.

Ο ομιλητής ανέφερε ότι πράγματι στην Ελλάδα έχουμε καθυστερήσει όσον αφορά στην δημιουργία και κατά σνέπεια εφαρμογή του Οργανισμού, επομένως πρέπει να τρέξουμε και επιτέλους ας επιλέξουμε ένα μοντέλο επιτυχημένο από το εξωτερικό και να το ακολουθήσουμε.

Κάποιες χώρες αποζημιώνουν και εντάσσουν πολύ γρήγορα τα καινοτόμα στο σύστημα, ενώ κάποιες χώρες κάνουν πάνω από δύο χρόνια, τόνισε ο κ. Βλόντζος, σημειώνοντας, ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, ωστόσο πρέπει με κάθε τρόπο, να μην σταματήσει η καινοτομία.

Πρέπει επίσης ο Οργανισμός να απαντήσει γιατί ένα φάρμακο θα πρέπει να αξιολογείται διότι θα αποτελεί πραγματική καινοτομία (breakthrough) ή ένα άλλο όχι.

Επίσης, ο Οργανισμός θα πρέπει να επιφορτιστεί με πάνω από 60 αιτήσεις φαρμάκων το χρόνο (τόσα φάρμακα εξετάζει και αξιολογεί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων). Και φυσικά η αξιολόγηση να προηγείται της διαπραγμάτευσης.

Οφείλουμε επομένως να αξιολογήσουμε σωστά τα φάρμακα και να γίνουμε πρακτικοί, επεσήμανε ο ομιλητής, προσθέτοντας όμως ότι θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας, ότι οι πόροι στο δημόσιο σύστημα υγείας, είναι περιορισμένοι.

Αφού έχουμε τον Οργανισμό όμως και την Επιτροπή Αξιολόγησης Ιατρικής Τεχνολογίας, τι εξυπηρετεί το εξωτερικό κριτήριο 9 6 3 (αναφορικά με την αποζημίωση των φαρμάκων) αλλά και το τέλος του 25% για τα καινοτόμα φάρμακα, διερωτήθηκε ο αντιπρόεδρος του ΣΦΕΕ.

Στη συνέχεια ο κ. Βλόντζος αναφέρθηκε στη δυναμική της φαρμακοβιομηχανίας, σημειώνοντας, ότι η φαρμακευτική καινοτομία έχει συμβάλλει στην τεράστια βελτίωση της ζωής ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα, έχουμε θεραπεία για την Ηπατίτιδα C. «Οι εταιρείες έχουν ασθενοκεντρικό χαρακτήρα χωρίς να παραγνωρίζουν το κέρδος τους, καθώς για να βγει ένα νέο σκεύασμα πρέπει να δαπανηθούν 1,5 δις δολάρια. Σήμερα πάνω από 7.000 σκευάσματα δοκιμάζονται και κάποια στιγμή θα μπούν στο σύστημα υγείας», κατέληξε ο κ. Βλόντζος.

ΠΕΦ: Το HTA να μην γίνει φραγμός για την οριακή καινοτομία

Από την πλευρά του ο επιστημονικός Σύμβουλος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας Μάρκος Ολλανδέζος, ανέφερε ότι η ΠΕΦ και τα μέλη της στηρίζουν αναφανδόν τον Οργανισμό Αξιολόγησης Ιατρικής Τεχνολογίας. Ωστόσο, δεν μπορεί να θεωρείται φραγμός για την οριακή καινοτομία. Εμείς (υπονοώντας τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες) είμαστε στην γκρίζα περιοχή, ωστόσο δεν φοβόμαστε την αξιολόγηση και φυσικά δεν θα πρέπει ο Οργανισμός HTA, να αποτελέσει πανάκεια για την φαρμακευτική δαπάνη.

Διαβάστε ακόμη:

Οργανισμός Αξιολόγησης Ιατρικής Τεχνολογίας: Εντός της εβδομάδας ανακοινώνεται η Επιτροπή



Ξανθός: Η Ελλάδα θα έχει και καινοτομία & λογικές τιμές - Στην τελική ευθεία η Επιτροπή HTA.

Βλόντζος: Έλεγχος σε όλα τα σημεία του συστήματος υγείας, με μεγαλύτερη σύνεση

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved