Γ. Βλόντζος: Έλεγχος σε όλα τα σημεία του συστήματος υγείας, με μεγαλύτερη σύνεση
Η ανάγκη για αύξηση των δαπανών υγείας στο φάρμακο με ταυτόχρονο αυστηρό έλεγχο της συνταγογράφησης και η εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων, αποτελεί το βασικό ζητούμενο σήμερα στην φαρμακευτική αγορά, τονίζει με έμφαση στο onMed, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Merck Ελλάδος κ. Γιάννης Βλόντζος.
Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου
Δυστυχώς οι κλινικές μελέτες που θα ήταν μια σοβαρή επένδυση για τη χώρα, δεν έρχονται, την ώρα που η γειτονική Τουρκία, έχει εξελιχθεί σε Κέντρο κλινικών μελετών φάσεων 2 και 3 και το σύστημα υιοθετεί, επιβραβεύει και εισπράτει πόρους από την καινοτομία, υπογραμμίζει ο συνομιλητής μας και προσθέτει: «Η χώρα χρειάζεται ένα επενδυτικό σόκ, αλλά για να πεισθούν οι εταιρείες και να πραγματοποιηθεί εισροή κεφαλαίων και επενδύσεων, χρειάζεται πάνω από όλα ένα φιλικό και σταθερό πλαίσιο κανόνων το οποίο θα διαρκέσει και αρκετά χρόνια».
Με αφορμή την πρόσφατη επιστροφή του από την Τουρκία, αλλά και το γεγονός της υποψηφιότητάς του στις εκλογές του Συνδέσμου Φαρμακευτικού Επιχειρήσεων Ελλάδος σε δύο ημέρες, ο κ. Βλόντζος παραχώρησε στο onMed συνέντευξη, στην οποία ξεδιπλώνει τις μύχιες σκέψεις του. Αναφέρεται σε όλα όσα ταλανίζουν τον κλάδο τα τελευταία χρόνια, μιλά για την ενδαφέρουσα εμπειρία του στην Κωνσταντινούπολη, σε ένα κρίσιμο πόστο που του εμπιστεύτηκε η μητρική Merck, ενώ αναφέρεται και στην στρατηγική που θα ακολουθήσει, σε περίπτωση εκλογής του στο αξίωμα του προέδρου του κορυφαίου θεσμικού οργάνου της φαρμακοβιομηχανίας:
«Κανείς δεν βάζει υποψηφιότητα για πρόεδρος. Οι εκλογές είναι ανοικτές και ο καθένας ελπίζει για το καλύτερο. Ωστόσο εάν εκλεγώ στο ΔΣ του ΣΦΕΕ, στόχος μου είναι να υπηρετήσω το σύνολο του φαρμακευτικού κλάδου. Η προτεραιότητα της φαρμακευτικής βιομηχανίας είναι η βελτίωση της υγείας του Έλληνα πολίτη με το σωστό μίγμα πολιτικών υγείας ούτως ώστε να εξασφαλίζετε η απρόσκοπτη πρόσβαση στα καινοτόμα σκευάσματα αλλά και σε εκείνα που κυκλοφορούν χρόνια», επισημαίνει με νόημα.
Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ. Γιάννη Βλόντζου έχει ως εξής:
1 - Κύριε Βλόντζο, επιστρέψατε και πάλι στην Ελλάδα και στην εταιρεία σας μετά από αρκετά χρόνια στην Κωνσταντινούπολη και μετά από μία επιτυχημένη μάλιστα θητεία εκεί. Ποιος είναι ο λόγος της επιστροφής σας στα πάτρια εδάφη (εκτός από τον προφανή ενδεχομένως που μπορεί να είναι η οικογένεια, η πατρίδα, η νοσταλγία κλπ).
- Η εταιρεία μου έκανε την τιμή να μου προτείνει να αναλάβω την Ρωσία, τη Τουρκία, τη Μ.Ανατολή και την Αφρική μια τεράστια γεωγραφική περιοχή με άλλη δυνατότητα ανάπτυξης.
Στα 4 αυτά χρόνια το region αναπτύχθηκε με διψήφια ποσοστά σε όλη την έκταση της γκάμας των προιόντων. Κλείνοντας έναν επιτυχημένο κύκλο θέλησα να επιστρέψω στα πάτρια εδάφη έτσι αποδέχτηκα την πρόταση να επιστρέψω σε ένα πολύ ανταγωνιστικό περιβάλλον. Με τις υπάρχουσες δυσκολίες θα κάνω ότι περνά από το χέρι μου για να προσφέρω όσα περισσότερα μπορώ στην εταιρεία μου.
2.- Πόσο διαφορετικά ήταν τα πράγματα στην γειτονική Τουρκία αναφορικά με τη φαρμακευτική πολιτική; Τι καλό κάνουν οι γείτονές μας και δεν κάνουμε εμείς; Πόσο το Τουρκικό κράτος βοηθάει τις εγχώριες φαρμακοβιομηχανίες;
- Στην Τουρκία με την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων αλλά και της φαρμακευτικής δαπάνης, δημιουργήθηκαν οι προυποθέσεις το σύστημα να υιοθετεί, επιβραβεύει και εισπράτει πόρους από την καινοτομία, με αποτέλεσμα να καταφέρει να εξελιχθεί σε κέντρο κλινικών μελετών φάσεων 2 & 3 καθώς και να απορρόφισει τεράστια κονδύλια, που σε αντίθεση με τη χώρα μας αποτελεί ακόμα ζητούμενο.
3.- Το όνομά σας έχει ακουστεί αρκετά τελευταία για την υποψηφιότητα του προέδρου του ΣΦΕΕ, με αφορμή τις εκλογές του Συνδέσμου την Παρασκευή 23 Μαρτίου. Θα ήθελα να σας ρωτήσω ευθέως, ποιες είναι οι προτεραιότητες που έχετε θέσει σε περίπτωση που εκλεγείτε. Με ποια στρατηγική θα θέλατε να συνδέσετε το όνομά σας στη διάρκεια της θητείας σας και ποιο το στίγμα που θέλετε να καταθέσετε;
- Όπως ξέρετε κανείς δεν βάζει υποψηφιότητα για πρόεδρος. Οι εκλογές είναι ανοικτές και ο καθένας ελπίζει για το καλύτερο. Εάν εκλεγώ στο ΔΣ του ΣΦΕΕ στόχος μου είναι να υπηρετήσω το σύνολo του φαρμακευτικού κλάδου και τις πάγιες θέσεις του. Η προτεραιότητα της φαρμακευτικής βιομηχανίας είναι η βελτίωση της υγείας του Έλληνα πολίτη με το σωστό μίγμα πολιτικών υγείας ούτως ώστε να εξασφαλίζετε η απρόσκοπτη πρόσβαση στα καινοτόμα σκευάσματα αλλά και σε εκείνα που κυκλοφορούν χρόνια.
Ένα βασικό ζητούμενο σε όλα αυτά είναι η ανάγκη για αύξηση των δαπανών υγείας στο φάρμακο με ταυτόχρονο αυστηρό έλεγχο της συνταγογράφησης και την εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων. Ο αριθμός των μηνιαίων συνταγών έχει αυξηθεί κατά 2 εκατομμύρια στα χρόνια του μνημονίου χωρίς κανένα έλεγχο και το αποτέλεσμα είναι να καλύπτεται αυτή η αύξηση δαπανών από τον Έλληνα ασθενή αλλά και την φαρμακοβιομηχανία.
4.- Πως βλέπετε σήμερα την φαρμακευτική αγορά και πολιτική στην Ελλάδα, μετά από 10 σχεδόν χρόνια Μνημονιακών παρεμβάσεων, με την υπόθεση της Novartis ανοιχτή ακόμη πληγή, τις μεταρρυθμίσεις να μην έχουν υλοποιηθεί και με την ανάπτυξη να περιμένει τον ερχόμενο Αύγουστο, που υποτίθεται ότι βγαίνουμε τυπικά από το Μνημονιακό Πρόγραμμα.
- Οι πολιτικές των τελευταίων 10 ετών εξάντλησαν τη λογική των οριζόντιων μειώσεων και των πιέσεων στις τιμές χωρίς να προχωρήσουμε σε σοβαρές μεταρυθμίσεις, όπως ο έλεγχος του ρυθμού των συνταγών που κινήθηκε από 4,5 εκ – 6,5 εκ καθώς και η εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτικόλλων.
Δυστυχώς με λύπη παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια σύμφωνα με τις στατιστικές του ΟΟΣΑ ότι το προσδόκιμο επιβίωσης στην Ελλάδα μειώθηκε για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου.
5.- Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) έχει μιλήσει για την ανάγκη ενός επενδυτικού σοκ και την δημιουργία μιας Ιατρικής Τεχνόπολης στη χώρα μας, κάτι που θα βοηθήσει σημαντικά και τον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας. Ποια η άποψή σας επ’ αυτού;
- Η φαρμακοβιομηχανία, μπορεί και θέλει, να είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος. Η χώρα όντως χρειάζεται ένα επενδυτικό σόκ, αλλά για να πεισθούν οι εταιρείες και να πραγματοποιηθεί εισροή κεφαλαίων και επενδύσεων χρειάζεται πάνω από όλα ένα φιλικό και σταθερό πλαίσιο κανόνων το οποίο θα διαρκέσει και αρκετά χρόνια. Ενας επενδυτής το 1ο που εξετάζει είναι η σταθερότητα του πλαισίου ούτως ώστε σε ένα χρονικό ορίζοντα η επένδυση αυτή να μπορεί να δικαιολογηθεί.
Οι κλινικές μελέτες που θα ήταν μια σοβαρή επένδυση για τη χώρα, δεν έρχονται καθώς υπάρχουν χώρες όπως η Τσεχία, Βουλγαρία, Τουρκια και Βέλγιο οπου οι κλινικες μελετες εγκρίνονται εντός 2 εβδομάδων ενώ το αντίστιχο χρονικό διαστημα στην Ελλάδα ξεπερνά τους 6 μήνες
6.- Τι μας δίδαξε το Μνημόνιο όλα αυτά τα χρόνια, τι οφείλουμε να κρατήσουμε και να θυμόμαστε και τι να αφήσουμε πίσω;
- Το σημαντικότερο που μας δίδαξε είναι ότι είναι απαραίτητο να υπάρχει έλεγχος σε όλα τα σημεία του συστήματος διαχείρισης πόρων με μεγαλύτερη σύνεση χωρίς αυτό όμως να οδηγεί στην υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας εις βάρος του Έλληνα πολίτη και ασθενή.
Διαβάστε ακόμη:
Η Merck, ένας από τους κορυφαίους εργοδότες σε όλη την Ευρώπη για το 2018
ΣΦΕΕ & PIF: Παρέμβαση κόλαφος για κοινωνία, φάρμακο, Novartis και την έξοδο από το Μνημόνιο
Μήνυμα ΣΦΕΕ από Δελφούς: Η Ελλάδα επενδυτικό hub για κλινική έρευνα σε όλη την Ευρώπη
Φτωχότερη κατά 1.700 θέσεις εργασίας η φαρμακοβιομηχανία
ΣΕΒ & ΙΟΒΕ βλέπουν βελτίωση της οικονομίας - Αυτό θα αποτυπωθεί στους Έλληνες & στις επιχειρήσεις;
Αγωνία ΣΦΕΕ για το 2018: Το τέλος της Επιτροπείας θα φέρει άραγε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις;
Ξανθός: Σημαντικές οι μεταρρυθμίσεις για την υγεία - Θετικό πρόσημο στη φαρμακευτική πολιτική
Η κυκλική οικονομία, οι παροτρύνσεις του ΣΕΒ & η αδιάλειπτη προσφορά της φαρμακοβιομηχανίας
Αποστολίδης: Η ανάκαμψη απομακρύνεται - Ανάγκη για αύξηση της δαπάνης κατά 500 εκατ. ευρώ