ΦΑΡΜΑΚO

Ξανθός: Ποια απελευθέρωση των φαρμακοποιών; Μόνο 4 άδειες από 32 αιτήσεις

Υπεραμύνθηκε της τροπολογίας για την απελευθέρωση του επαγγέλματος των φαρμακοποιών ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός μιλώντας χθες στη Βουλή και τονίζοντας ότι αυτή ήταν εν γνώσει των συνδικαλιστών του κλάδου.

Με τις ρήτρες και τις προϋποθέσεις που επιβάλαμε για την χορήγηση άδειας φαρμακείου σε μη φαρμακοποιούς, αποτρέψαμε την κλιμάκωση της αγοράς από μονοπώλια, ενώ μόνο τέσσερα φαρμακεία έχουν πάρει άδεια στα δύο χρόνια από την απελευθέρωση του επαγγέλματος, υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας.

Να σημειωθεί, ότι η εν λόγω τροπολογία, κατατέθηκε στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, με μέτρα θεραπείας, αντί ποινών, για τους ψυχικά ή διανοητικά ασθενείς.

Ειδικότερα, όπως επεσήμανε ο υπουργός Υγείας, «Με τους όρους και τις ρήτρες που επιβάλαμε για τις προϋποθέσεις χορήγησης άδειας φαρμακείου από μη φαρμακοποιούς, αποτρέψαμε τον κίνδυνο άκρατης απελευθέρωσης. Σε αυτά τα δύο χρόνια απελευθέρωσης του επαγγέλματος των φαρμακοποιών, έγιναν 32 αιτήσεις από μη φαρμακοποιούς για άδεια φαρμακείου, εγκρίθηκαν έξι, δύο ανακλήθηκαν και μόνο 4 στην ουσία, σε σύνολο 11.000 φαρμακείων σε όλη τη χώρα λειτουργούν από μη φαρμακοποιούς».

Παράλληλα, ο κ. Ξανθός υποστήριξε ότι δεν πρόκειται για νέα ρύθμιση, αλλά προέκυψε ως υποχρέωση του μνημονιακού νόμου 2011, που ξεκίνησε την απελευθέρωση των επαγγελμάτων.

«Η κυβέρνησή μας, με τον μνημονιακό νόμο του 2015 που ψηφίσαμε και προέβλεπε κοινή υπουργική απόφαση για την ρύθμιση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων, κάναμε μια πολύ σοβαρή και τεκμηριωμένη παρέμβαση, που δεν επέτρεψε να υπάρχει κλιμάκωση της αγοράς από μεγάλα συμφέροντα», τόνισε.

Αναφερόμενος στην προσφυγή του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακοποιών, σημείωσε ότι το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ ήταν, ότι δεν μπορούσε με κοινή υπουργική απόφαση να ρυθμιστεί το θέμα, αλλά με προεδρικό διάταγμα και πρόσθεσε ότι «με αυτή τη ρύθμιση δίνουμε την εξουσιοδότηση για την έκδοσή του».

«Αντιλαμβάνομαι την αγωνία των φαρμακοποιών και τις επιφυλάξεις τους, μήπως με την απελευθέρωση δημιουργηθούν ολιγοπώλια, όμως με τις ρήτρες που βάλαμε ο κίνδυνος αυτός δεν υπάρχει. Σε καμία περίπτωση δεν αιφνιδιάζονται οι φαρμακοποιοί. Η ρύθμιση είναι σε γνώση των συνδικαλιστών», τόνισε ο κ. Ξανθός.

Αντιδράσεις ανακοινώνουν οι φαρμακοποιοί

Από την πλευρά του πάντως ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης, αναφέρει, ότι «όποιος ιδιώτης θελήσει να επενδύσει ανοίγοντας φαρμακείο με βάση τους κυβερνητικούς ακροβατισμούς απλώς θα χάσει τα χρήματα του».

«Εμείς θέλουμε να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα ό,τι ισχύει σε όλη την Ευρώπη. Θέλουμε να εφαρμοσθεί και στην Ελλάδα αυτούσιο το Γερμανικό Νομοθετικό Πλαίσιο Ίδρυσης και Λειτουργίας Φαρμακείων. Θέλουμε να κάνουμε τα 11.000 Φαρμακεία 11.000 Υγειονομικά Κέντρα με επιστήμονες Φαρμακοποιούς, με επιστημονική κατάρτιση προσφοράς στη Δημόσια Υγεία», επισημαίνει, ανακοινώνοντας πως ο κλάδος ετοιμάζεται να αντιδράσει.

Διαβάστε ακόμη:

Καυστικός Θεοδοσιάδης: Οι φαρμακοποιοί δεν θα επιτρέψουν την ίδρυση φαρμακείων από ιδιώτες



Τζανακόπουλος: Συμψηφισμός clawback και φαρμακεία στην τεχνική συμφωνία

ΠΦΣ: Επιβεβλημένη η θεσμοθέτηση της ειδικότητας του νοσοκομειακού φαρμακοποιού

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved