Salus Index 2017: Έκκληση για εθνική συνεννόηση & συνυπευθυνότητα στον κλάδο φαρμάκου
Έκκληση για μία εθνική πολιτική φαρμάκου και για εθνική συνεννόηση, απηύθυναν χθες το βράδυ, τα δύο θεσμικά όργανα της φαρμακοβιομηχανίας ΣΦΕΕ και ΠΕΦ στη διάρκεια της ετήσιας εκδήλωσης των βραβείων Επιχειρηματικής Αριστείας Salus Index 2017 σε κεντρικό ξενοδοχείο.
Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου
Στο ίδιο μήκος κύματος, κυμάνθηκε στην ομιλία του και ο επιστημονικός συνεργάτης του τομέα Οικονομικών της Υγείας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) κ. Κώστας Αθανασάκης ο οποίος παρουσίασε έρευνα για την πολιτική φαρμάκου στην χώρα μας, τονίζοντας πως είναι η ώρα, να δώσουμε κίνητρα στη βιομηχανία, στους ασθενείς αλλά και στην αλυσίδα διανομής . Επεσήμανε ακόμη, πως πρέπει να πείσουμε τους πολίτες να αξιοποιήσουν την τεχνολογία, ενώ πρόσθεσε πως με τόσα μνημονιακά μέτρα, η αγορά του φαρμάκου έχει πλέον ρυθμιστεί.
Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Πασχάλης Αποστολίδης, στηλίτευσε για ακόμη μία φορά τη φαρμακευτική δαπάνη του 1,945 δις ευρώ, η οποία δεν είναι ρεαλιστική (και φυσικά είναι ανεπαρκής) όπως τόνισε, προσθέτοντας πως αναμένουμε τον Αύγουστο του 2018, όταν θα έχει κλείσει πλέον και επίσημα το Μνημονιακό Πρόγραμμα και για να αυξήσουμε τη δαπάνη, αλλά και για να δώσουμε έμφαση σε άλλους ζωτικούς τομείς, όπως οι κλινικές μελέτες.
Αυτό που χρειάζονται οι επιχειρήσεις, είναι συνυπευθυνότητα αλλά και μία κανονικότητα, όπως και ένα φιλικό επενδυτικό περιβάλλον.
Πλέον με τα μέτρα που έχει λάβει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας (σ.σ. το αναδρομικό τέλος 25% για όλα τα καινοτόμα φάρμακα), οι ασθενείς απειλούνται όπως και η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και του συστήματος. Μιλάμε πλέον για Ευρωπαίους πολίτες μειωμένων δικαιωμάτων καθώς επιβραδύνεται η πρόσβαση των ασθενών σε νέες θεραπείες κατά 2 με 4 χρόνια. Θα πρέπει επειγόντως η κυβέρνηση, να δει τον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας, ως επένδυση, κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ.
Από την πλευρά του ο Εντεταλμένος Σύμβουλος της ΠΕΦ κ. Βασίλης Πενταφράγκας, υποστήριξε πως είμαστε περήφανοι στην Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας, διότι ο κλάδος έχει σημαντικές υπεραξίες. Ωστόσο πολλές φορές, συνέχισε, κολλήσαμε στη διαφθορά γιατί ίσως αυτό αποτελεί καλή δικαιολογία και καλή κουρτίνα. Ανέφερε ακόμη, ότι θα πρέπει να γίνει προσαρμογή των προϋπολογισμών στη φαρμακευτική δαπάνη, ανάλογα με τις ανάγκες των πολιτών και επανέλαβε, την ανάγκη για ένα θεσμικό διαφανές πλαίσιο για όλον τον κλάδο, με έμφαση στα φθηνά φάρμακα, τα οποία αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας.
Διαβάστε ακόμη:
Αποσύρεται η διάταξη για την ενοποίηση της δαπάνης νοσοκομειακών φαρμάκων με του ΕΟΠΥΥ
Νέος αιφνιδιασμός για τη φαρμακοβιομηχανία - Στον ΕΟΠΥΥ η δαπάνη ακριβών νοσοκομειακών φαρμάκων