ΕΟΦ: Η πρόκληση του Brexit & η μιζέρια της υποστελέχωσης...
Ο ΕΟΦ και θέλει και μπορεί, να διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο εν όψει του Βρετανικού Brexit και πρέπει να ανταποκριθεί σε αυτή τη μεγάλη πρόκληση, τόνισε η πρόεδρος του Οργανισμού Αικατερίνη Αντωνίου, μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσε το Σάββατο ο Σύλλογος εργαζομένων, με θέμα τις σύγχρονες προοπτικές και προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Οργανισμός.
Και συνέχισε, λέγοντας πως «Προσπαθούμε να φέρουμε εγκρίσεις στην Ελλάδα, διότι η ενέργεια αυτή, φέρνει πόρους. Συμμετέχουμε σε κοινούς ελέγχους. Μια μικρή χώρα που κάνει κάτι τέτοιο, είναι σημαντικό. Αξίζει να σημειωθεί, ότι υπογράψαμε ήδη με το FDA, για να πηγαίνουμε σε ελέγχους, το κάναμε προχθές».
Παράλληλα η κυρία Αντωνίου, ζήτησε να εξαιρεθεί ο Οργανισμός από τις δεσμεύσεις για προσλήψεις που επιβάλλει το μνημόνιο, κάτι που επεσήμαναν και οι εργαζόμενοι, αφού η υποστελέχωση αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα του ΕΟΦ.
«Ακροβατούμε στον αριθμό του 170, που είναι σήμερα οι υπάλληλοι. Είναι αυτοχρηματοδοτούμενος Οργανισμός. Θα φέρει και περισσότερο χρήμα και λόγω Brexit. Πρέπει να κάνουμε προσλήψεις εκτός του 1-5. Θα πάμε στο Λονδίνο σε λίγες μέρες για να δηλώσουμε παρών μετά το Brexit. Πρέπει να καταλάβουμε ότι όταν συνδιαλεγόμαστε με του Ευρωπαίους, πρέπει να πάμε με άλλη τακτική. Το buisness plan που έχω καταθέσει και διασφαλίζει πόρους θα πρέπει να γίνει αποδεκτό. Να ελέγξουμε περισσότερους, να αποτρέψουμε περισσότερες παράλληλες εξαγωγές. Είμαστε κατά του «ψαρέματος και της βαλίτσας». Για να κάνουμε σωστά το έργο μας» ανέφερε με νόημα η πρόεδρος του ΕΟΦ.
Στο ίδιο μήκος κύματος, κυμάνθηκε και η ομιλία του προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων Χαράλαμπου Κατσούλα, ο οποίος τόνισε ότι με σκληρές προσπάθειες, το προσωπικό φέρνει σε πέρας ένα τεράστιο όγκο έργου, την ώρα που διεκδικεί σημαίνοντα ρόλο σε διεθνές επίπεδο στο μέτωπο των ελέγχων, των αδειοδοτήσεων αλλά και της αξιολόγησης της καινοτομίας. Έργο που όπως ανέφερε, μπορεί να φέρει ζεστό χρήμα στη χώρα και να την αναδείξει σε πόλο καινοτομίας.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος των εργαζομένων, καταγράφεται μείωση κατά 30% του προσωπικού. «Το 2009 ο Οργανισμός είχε 246 άτομα. Το 2013 πέσαμε στους 159 και σήμερα είμαστε στους 187 εκ των οποίων οι 18 σε εγκεκριμένες άδειες. Σαφώς δεν έχει αντιμετωπιστεί το πρόβλημα» σημείωσε και προσέθεσε: «Ο ΕΟΦ δεν είναι μόνο φάρμακο αλλά η λειτουργία του αφορά και πολλά άλλα προϊόντα. Υπάρχει και η επιθεώρηση της αγοράς πέρα από την αδειοδότηση, η φαρμακο - επαγρύπνηση. Υπάρχει προσθήκη πλήθους νέων δραστηριοτήτων. Π.χ. η ενεργής διαχείριση των βάσεων ευρωπαϊκών δεδομένων. Το πάγωμα του ΑΣΕΠ, το 1-5 στις προσλήψεις αποχωρήσεις, οι οριζόντιες μισθολογικές περικοπές μας έχουν πλήξει» σημείωσε και αναφέρθηκε στα μισθολογικά θέματα των υπαλλήλων:
«Οι περικοπές στους μισθούς ήταν στο 50% σε έναν αυτοχρηματοδοτούμενο οργανισμός και μάλιστα πλεονασματικό. Το αποθεματικό ήταν στα 106 εκατομμύρια (τα νοσοκομεία 55 εκ) και με το PSI κουρεύτηκε. Έτσι υπήρξε απώλεια 70 εκατ. ευρώ. Η υποστελέχωση σε συνδυασμό με τα νέα αντικείμενα επιβάρυναν τον Οργανισμό. Οι αμοιβές είναι κάτω από 1000 και 800 ευρώ σε υπαλλήλους που έχουν πτυχία και διδακτορικά. Το κόστος που ήταν στα 12 εκατομμύρια ευρώ μετά το 2012 έπεσε στο μισό. Το προσωπικό έβαλε πλάτη και κοίταξαν να καλύψουν το κενό βάζοντας πλάτη και κράτησαν τον οργανισμό ζωντανό.»
Αξίζει να σημειωθεί ότι άλλες μεσαίου μεγέθους χώρες της ΕΕ έχουν πολλαπλάσιες δυνατότητες καθώς έχουν ενισχύσει σημαντικά τους δικούς τους Οργανισμούς και για λόγους αναπτυξιακούς. Όπως είπε ο κ. Κατσούλας σε χώρες παρόμοιες πληθυσμιακά με την Ελλάδα, η στελέχωση των αντίστοιχων οργανισμών έχει ως εξής: Η Σουηδία έχει 700 και η Δανία 500 άτομα.
Διαβάστε ακόμη:
ΠΦΣ: Οι φαρμακοποιοί στηρίζουν τη μετεγκατάσταση του ΕΜΑ στην Αθήνα - Δείτε το video
Αισιοδοξία για τη διεκδίκηση της έδρας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων
Φωτήλας: Η ΝΔ λέει Ναι για την έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων
Ο ΕΜΑ στην Αθήνα: Κατατίθεται σήμερα στην ΕΕ ο ελληνικός φάκελος - Προσδοκίες και δυνατότητες
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων στην Ελλάδα: Μπορούμε να τα καταφέρουμε - Επίκαιρη ερώτηση ΝΔ