ΦΑΡΜΑΚO

ΙΣΑ: Νομοθετική ρύθμιση τώρα, για την προστασία των πολιτών από τα φάρμακα χωρίς συνταγή

Την ανάγκη να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την προστασία του κοινού από την χορήγηση φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή, και εΙδικότερα όσον αφορά στην υπερκατανάλωση αντιβιοτικών έχει τονίσει πολλές φορές το ιατρικό σώμα και κυρίως τα θεσμικά όργανα των γιατρών.

Το θέμα αυτό, επανέλαβε για ακόμη μία φορά ο πρόεδρος του ΙΣΑ και της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης στο πλαίσιο ευρείας σύσκεψης για το θέμα που συγκάλεσε ο πρόεδρος τους ΚΕΕΛΠΝΟ Θ. Ροζενμπεργκ, με τη συμμετοχή εξειδικευμένων επιστημόνων και εκπροσώπων Φορέων.

Κοινός τόπος ήταν η ανάγκη να γίνουν στοχευμένες ενέργειες για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών και των επαγγελματιών υγείας για τις επιπτώσεις της άσκοπης κατανάλωσης των αντιβιοτικών που οδηγεί στην εμφάνιση ανθεκτικών μικροβίων.

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ αναφέρθηκε στη μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης για το θέμα που πραγματοποιεί εδώ και ένα χρόνο η ΚΕΔΕ και το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων σε συνεργασία με επίλεκτα μέλη της επιστημονικής κοινότητας.

Ειδικότερα ο κ. Πατούλης τόνισε τα εξής:

«Το θέμα της κατάχρησης αντιβιοτικών και της χορήγησης φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή είναι ένα κρίσιμο ζήτημα, για το οποίο μάλιστα ο ΙΣΑ προσέφυγε πρόσφατα στον Εισαγγελέα ζητώντας την παρέμβαση του για την προστασία της δημόσιας υγείας. Η χώρα μας κατέχει πολύ υψηλά ποσοστά στην εμφάνιση ανθεκτικών μικροβίων τα οποία συχνά αποβαίνουν μοιραία για τους ασθενείς. Θεωρούμε πολύ σημαντικό μα υπάρξει συντονισμένη εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για τους κινδύνους που εγκυμονεί η κατάχρηση αντιβιοτικών. Επίσης ζητούμε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για τη χορήγηση φαρμάκων χωρίς συνταγή ιατρού όπως γίνεται στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης όπου το πλαίσιο είναι αυστηρό και αποτρέπει αυτά τα φαινόμενα».

Εν τω μεταξύ, για το θέμα ελέγχου των αντιβιοτικών και προστασίας της δημόσιας υγείας, όπως ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο από την ΕΕ, 13 ενώσεις καταναλωτών από διάφορες χώρες της Ευρώπης, ξεκινούν μια εκστρατεία ενημέρωσης, με συντονίστρια την Ευρωπαϊκή Οργάνωση Καταναλωτών (BEUC).

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ΕΚΠΟΙΖΩ:

- Στοχεύουμε στην μείωση της χρήσης των αντιβιοτικών στην κτηνοτροφία. Η καμπάνια, ξεκίνησε στις 4 Σεπτεμβρίου από την Κύπρο και θα διαρκέσει για περίπου 2 μήνες. Κάθε χώρα φιλοξενεί εικονικά το “βακτήριο” για μία εβδομάδα με σκοπό την ενημέρωση του καταναλωτικού της κοινού.

- Η ανθεκτικότητα των μικροβίων στα αντιβιοτικά μας αφορά άμεσα όλους, αφού εξουδετερώνει αντιβιοτικά χρήσιμα για την καταπολέμηση πολλών λοιμώξεων του ανθρώπου. Αποτέλεσμα, η αδυναμία μας να τις αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά και ο θάνατος 25.000 περίπου Ευρωπαίων κάθε χρόνο από λοιμώξεις που παλιότερα θεραπεύονταν

- Είναι γενικά αποδεδειγμένο, ότι η μείωση της χρήσης αντιβιοτικών μειώνει την ανθεκτικότητα των μικροβίων και τα αντιβιοτικά γίνονται και πάλι αποτελεσματικά

- Η συστηματική ενημέρωση των καταναλωτών έχει μεγάλη σημασία στον παγκόσμιο αγώνα ενάντια στην ανθεκτικότητα των μικροβίων

Διαβάστε ακόμη:

ΙΣΑ: Στον Εισαγγελέα για το θέμα της χορήγησης αντιβιοτικών χωρίς συνταγή

Ανθεκτικότητα μικροβίων: Εκστρατεία ενημέρωσης από 13 Ενώσεις Καταναλωτών

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved