Απλήρωτοι οι φαρμακοποιοί της Αττικής επί 5 μήνες για τα αναλώσιμα
Ζήτημα βιωσιμότητας θέτουν πλέον ξεκάθαρα οι φαρμακοποιοί της Αττικής, καθώς μεγάλος αριθμός φαρμακείων δεν έχει πληρωθεί για τα αναλώσιμα που έχει χορηγήσει σε ασφαλισμένους, από τον Ιανουάριο έως το Μάιο του 2017.
Πρόκειται για 4188 φαρμακεία, που ζητούν το αυτονόητο, την συντομότερη δηλαδή τακτοποίηση των πληρωμών τους.
Υπενθυμίζεται ότι η σύμβαση ΕΟΠΥΥ - φαρμακοποιών ορίζει τη συνολική πληρωμή σε δύο μήνες από την κατάθεση των λογαριασμών και σε τρεις μήνες σε έκτακτες περιπτώσεις.
Ο πρόεδρος του Φ.Σ.Α., Κωνσταντίνος Λουράντος, τονίζει ότι «στασιμότητα επίσης υπάρχει στις ενστάσεις των φαρμακοποιών για τις περικοπές τους, που ενώ ο κύριος Μπερσίμης είχε υποσχεθεί ταχύτατη διεκπεραίωση εντός 3 ημερών, έχουν περάσει μήνες χωρίς απάντηση εκ μέρους του ΕΟΠΥΥ». Χαρακτηριστικά μάλιστα αναφέρει ότι «οι παράνομες και αντισυμβατικές περικοπές εκ μέρους του ΕΟΠΥΥ, σε συνδυασμό με τους απαραίτητους εκβιασμούς, έχουν καταστήσει τον Οργανισμό αφερέγγυο».
Παράλληλα, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, έδωσε στη δημοσιότητα στατιστικά στοιχεία μέσα από τα οποία φαίνεται ότι η κίνηση των ιατροτεχνολογικών προϊόντων αυξάνεται μήνα με το μήνα στα φαρμακεία της Αττικής, μετά το άνοιγμα της διάθεσης αυτών των προϊόντων από όλα τα φαρμακεία ανά την Ελλάδα.
Αιχμηρός Θεοδοσιάδης στο 16ο Healthworld
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κυριάκος Θεοδοσιάδης, μιλώντας για τη φαρμακευτική πολιτική στην Ελλάδα στο 16ο HealthWorld του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητήριου, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι χωρίς χρήματα υγεία δεν υπάρχει!
Και εξηγεί: «Στη φαρμακευτική πολιτική, χωρίς προηγουμένως να έχουμε υπολογίσει ή εκτιμήσει τι θα προκύψει ως ανάγκη του πληθυσμού, λέμε ότι φέτος αλλά και του χρόνου η δαπάνη που θα πληρώσει ο ΕΟΠΥΥ για φάρμακα είναι 1,965 δισ. ευρώ. Κόψτε το κεφάλι σας. Αρρωστήστε όσο θέλετε!».
Παράλληλα επισημαίνει ότι οι δαπάνες υγείας και ανταποδοτικότητα/ποιότητα υγείας είναι έννοιες αντιφατικές και δεν μπορούν να συνυπάρξουν, ξεκαθαρίζοντας ότι «πρέπει κάποια στιγμή να πούμε ευθέως στους πολίτες, που ζορίζονται εν μέσω κρίσης, ότι οι δείκτες υγείες αυξάνονται μόνο με την αύξηση των δαπανών για την υγεία.
Ο νέος πρόεδρος του ΠΦΣ μάλιστα, επικαλέστηκε και τη θέση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, κατά την οποία το να ποσοτικοποιούμε την υγεία είναι μεγάλο λάθος. «Η υγεία δεν είναι μετρήσιμο αριθμητικό μέγεθος, ούτε η τακτική των περικοπών, αλλά ούτε και η τακτική των λεγόμενων ανοιγμάτων στις αγορές και των απελευθερώσεων είναι αυτά που ωφέλησαν το δημόσιο σύστημα υγείας και τον Έλληνα ασθενή», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΦΣ.
Πηγή: Φαρμακευτικός Κόσμος
Διαβάστε ακόμη: