Θεοδοσιάδης για ιδιοκτησιακό: Το φαρμακείο δεν είναι εμπορικό κατάστημα
Την πλήρη αντίθεσή του στην «αλα καρτ» εφαρμογή του ενωσιακού κεκτημένου εκ μέρους της ελληνικής πολιτείας, εκφράζει σε έγγραφο της η Νομική Υπηρεσία του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, σχετικά με το ιδιοκτησιακό των Φαρμακείων κατόπιν της υπ’ αριθμόν 1804/2017 απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ.
Στο έγγραφο του ΠΦΣ που απευθύνεται στον Υπουργό Υγείας τονίζεται πώς «πρόκειται για μια πολύ σημαντική απόφαση η οποία θα πρέπει να αποτελέσει (σε συνδυασμό με προγενέστερες αποφάσεις του ιδίου Δικαστηρίου αλλά και του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης) αφενός μεν οδηγό για την ελληνική Πολιτεία τα επόμενα χρόνια αναφορικά με το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων, αφετέρου δε φρένο σε όσους ονειρεύονται (ή και ορέγονται) την άλωση των φαρμακείων από άγνωστης προελεύσεως συμφέροντα».
Σημειωτέον ότι η απόφαση αυτή ελήφθη με συντριπτική πλειοψηφία (μόνο δύο Σύμβουλοι μειοψήφησαν).
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΠΦΣ, «Η Ολομέλεια του ΣτΕ, εισερχόμενη και στην ουσία (έστω και εμμέσως), κατέστησε σαφές προς κάθε ενδιαφερόμενο ότι η συνταγματική επιταγή περί παροχής στους πολίτες υπηρεσιών υγείας υψηλού επιπέδου εξασφαλίζεται μόνο από τους φαρμακοποιούς ιδιοκτήτες των φαρμακείων τους, δοθέντος ότι όπως έχει δεκτό σε προηγούμενη απόφαση «τα φαρμακεία δεν αποτελούν αμιγώς εμπορικές επιχειρήσεις, αλλά ιδιότυπα καταστήματα, στα οποία συνδυάζεται η υπεύθυνη επιστημονική δραστηριότητα και η κοινωνική αποστολή με την εμπορική εκμετάλλευση» (ΣτΕ Ολομ. 229/2014).
Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται πώς «στις κυριότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγκεκριμένα στις Γερμανία, Αυστρία, Κύπρος, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Ιταλία, Ουγγαρία, Λουξεμβούργο, Ισπανία, Σλοβενία και Εσθονία από το 2020, αλλά και σε Τουρκία και Σκόπια, ιδιοκτήτες των φαρμακείων είναι μόνο οι φαρμακοποιοί».
Ο Πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης, αναφερόμενος στην απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, απευθύνει για μια ακόμη φορά μήνυμα προς την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ξεκαθαρίζοντας ότι «για τον κλάδο βασική προτεραιότητα είναι να διασφαλιστεί απέναντι σε όλα τα ντόπια και ξένα συμφέροντα, ότι το φαρμακείο, σύμφωνα και με την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν θα αντιμετωπιστεί ως εμπορικό κατάστημα αλλά ως χώρος παροχής υπηρεσιών υγείας και πρόληψης».
Διαβάστε ακόμη:
Ο φαρμακοποιός του αύριο: Και επιστήμονας και επιχειρηματίας και με αυξημένο κοινωνικό ρόλο