ΦΑΡΜΑΚO

Τι πρέπει να περιλαμβάνει το φαρμακείο των διακοπών

Παυσίπονα ή αντιπυρετικά χάπια, αντιισταμινικά, αντιμυκητιακές κρέμες, αλοιφές για τα τσιμπήματα, θερμόμετρο και αντηλιακά για παιδιά και ενήλικες είναι μόνο μερικά από τα απαραίτητα είδη που πρέπει να υπάρχουν σε ένα οργανωμένο φαρμακείο καλοκαιρινών διακοπών.

Εάν θέλετε οι διακοπές σας να κυλήσουν χωρίς ιατρικά απρόοπτα, βεβαιωθείτε ότι έχετε πάρει μαζί σας όλα τα αναγκαία, ενώ μην ξεχνάτε ότι το περιεχόμενο του φαρμακείου εξαρτάται από τον προορισμό, τη διάρκεια και τον σκοπό του ταξιδιού, αλλά και από την κατάσταση της υγείας κάθε ταξιδιώτη.

Όπως επισημαίνει ο γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), Διονύσης Ευγενίδης, τα προϊόντα που πρέπει οπωσδήποτε να έχετε μαζί σας είναι φυτικό εντομοαπωθητικό, κρέμα, τζελ ή stick για τα τσιμπήματα από κουνούπια, μέλισσες ή από επαφή με μέδουσες και φυτά, αντηλιακό γαλάκτωμα σώματος και καταπραϋντική κρέμα για τα ηλιακά εγκαύματα.

Επίσης, καλό είναι να έχετε πάντα μαζί σας βαμβάκι, οξυζενέ, ιώδιο και αποστειρωμένες γάζες, υποαλλεργικούς αυτοκόλλητους μικροεπιδέσμους, υποαλλεργικές αυτοκόλλητες ταινίες, αντιβιοτική σκόνη και αλοιφή για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση πιθανών τραυματισμών.

Ακόμη, για να αντιμετωπίσετε ενοχλήματα όπως διάρροια, δυσκοιλιότητα, εμετό, δυσπεψία και πόνο, πριν την αναχώρησή σας συμβουλευτείτε τον φαρμακοποιό σας. Μάλιστα, αν έχετε σκοπό να κάνετε κάποιο μεγάλο ή δύσκολο ταξίδι, μην ξεχάσετε να ζητήσετε από τον φαρμακοποιό σας κάποιο σκεύασμα για τη ναυτία του ταξιδιού.

Επιπλέον, χρήσιμο είναι να έχετε μαζί σας οφθαλμικές σταγόνες για τον ερεθισμό από τη θάλασσα ή το νερό της πισίνας και τσιμπιδάκι φρυδιών, το οποίο ενδεχομένως να χρησιμοποιήσετε για να βγάλετε αγκάθια από αχινούς ή κεντρί μέλισσας.

«Οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με χρόνιες παθήσεις πρέπει να αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο και τη ζέστη, ενώ οι γονείς δεν πρέπει να αφήνουν ποτέ τα παιδιά στον ήλιο χωρίς φανελάκι και καπελάκι. Μάλιστα, πρέπει να έχουν μαζί τους και το βιβλιάριο υγείας του παιδιού τους. Όσο για το αντηλιακό, δεν ξεχνάμε ποτέ να το εφαρμόζουμε σε πρόσωπο και σώμα επαναλαμβάνοντας συχνά τη διαδικασία» συμβουλεύει ο κ. Ευγενίδης.

Πώς συντηρούνται τα φάρμακα το καλοκαίρι

Ο κ. Ευγενίδης επισημαίνει επίσης την ιδιαίτερη προσοχή που απαιτούν η μεταφορά και η αποθήκευση των φαρμάκων το καλοκαίρι. Όσα χρειάζονται ψυγείο πρέπει να μεταφέρονται σε τσάντα στην οποία έχουν τοποθετηθεί παγοκύστες και όταν φτάσετε στον προορισμό σας να τα βάλετε σε ψυγείο ή όσο είστε στη θάλασσα να τα έχετε σε σκιερό μέρος μαζί με τις παγοκύστες.

Σε γενικές γραμμές όλα τα φάρμακα χρειάζονται φύλαξη σε ειδικές συνθήκες, με τη θερμοκρασία να μην ξεπερνά τους 25 βαθμούς Κελσίου, ενώ σε καμία περίπτωση δεν τα αφήνουμε εκτεθειμένα στον ήλιο και τη ζέστη είτε στην παραλία είτε μέσα στο αυτοκίνητο.

Δείτε κι αυτό:

Πώς θα προστατευτείτε από τις υψηλές θερμοκρασίες για να αποφύγετε τη θερμοπληξία

Οι τροφές που μας προστατεύουν από τον ήλιο!

Οδηγίες για την προστασία των ματιών το καλοκαίρι

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved