ΦΑΡΜΑΚO

ΓΓ Βιομηχανίας: Μας ενδιαφέρουν οι φαρμακοβιομηχανίες που επενδύουν, είτε ελληνικές είτε ξένες

Στη μεγάλη δυναμική που έχει ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας για την ελληνική οικονομία αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας, του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης Ευστράτιος Ζαφείρης, μιλώντας στο χθεσινό 8th Pharma & Health Conference με τίτλο: «Το ΕΣΥ σε μετάβαση: πού οδεύουμε;» σημειώνοντας με νόημα, ότι «μας ενδιαφέρουν αυτοί που παράγουν και επενδύουν στη χώρα, ανεξαρτήτως αν είναι εταιρείες ελληνικές ή ξένες».

Μάλιστα ο ΓΓ αναφέρθηκε στο Σχέδιο Ανάπτυξης του φαρμακευτικού κλάδου, το οποίο έχει ξεκινήσει και εκπονείται όπως είπε, και το οποίο περιλαμβάνει ένα έτοιμο σχέδιο προβολής του γενόσημου φαρμάκου, ενώ προγραμματίζεται και ένα δεύτερο κύμα δράσεων με ενεργό το ρόλο γιατρών και φαρμακοποιών.

Να θυμίσουμε ότι το Σχέδιο για την ανάπτυξη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, είχε ανακοινωθεί στις 15 Σεπτεμβρίου 2016 από τρία υπουργεία (Ανάπτυξης Υγείας και Παιδείας) και είχε εκπονηθεί από την εταιρεία Planet, για λογαριασμό της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας.

Ειδικότερα, στη διάρκεια της τοποθέτησής του, ο κύριος Ευστράτιος Ζαφείρης, υπογράμμισε ότι εκπονήθηκε Ολοκληρωμένο Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης για τον κλάδο της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, αναγνωρίζοντας έμπρακτα τόσο την κρίσιμη συμβολή του κλάδου στο Εθνικό ΑΕΠ και στην απασχόληση, όσο και τη δυναμική που παρουσιάζει. «Αντιμετωπίσαμε μια γρήγορη πτώση της τιμής του γενοσήμου. Αναζητήσαμε μια εναλλακτική πηγή ανάπτυξης του κλάδου. Διαπιστώσαμε ότι εμπλέκονται 3 υπουργεία: Υγείας, Βιομηχανίας, Παιδείας. Είναι παράδοση τα υπουργεία να είναι να μην επικοινωνούν το ένα με το άλλο. Θα έπρεπε, λοιπόν, να επικοινωνούν και το καθένα να κάνει τη δουλειά του. Θα έπρεπε επίσης να συνεργαστεί ο δημόσιος με τον ιδιωτικό τομέα».

Και συνέχισε:

«Το εν λόγω σχέδιο δράσης έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή με έξι Ομάδες Εργασίας, μία ομάδα για κάθε άξονά του. Έχουμε ένα κενό επικοινωνίας με τον ΣΦΕΕ για να συμπληρώσουμε το σχέδιο δράσης, αλλά αυτά που κάνουμε ενδιαφέρουν όλους. Πολιτική γενικά για τη βιομηχανία και τον κλάδο του φαρμάκου δεν υπήρχε, οπότε σίγουρα υπάρχουν ελλείψεις όταν ξεκινάει μια τέτοια προσπάθεια. Μας ενδιαφέρουν, πάντως, αυτοί που παράγουν κι επενδύουν στη χώρα, ανεξαρτήτως αν είναι εταιρείες ελληνικές ή ξένες».

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον κύριο Ζαφείρη, τα αποτελέσματα του Σχεδίου Ανάπτυξης του φαρμακευτικού κλάδου περιλαμβάνουν ένα έτοιμο σχέδιο προβολής του γενόσημου φαρμάκου, ενώ προγραμματίζεται και ένα δεύτερο κύμα δράσεων με ενεργό το ρόλο γιατρών και φαρμακοποιών. Ταυτόχρονα, γίνεται μια έντονη προσπάθεια για τη συνεργασία κρατικών ερευνητικών κέντρων με τον ιδιωτικό τομέα η οποία φαίνεται να έχει καθυστερήσει λόγω έλλειψης της ανάλογης κουλτούρας, όπως επίσης και για την εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού με εξειδικευμένα μεταπτυχιακά προγράμματα.

Να θυμίσουμε ότι ο πρόεδρος της ΠΕΦ κ. Θεόδωρος Τρύφων στη διάρκεια της παρουσίασης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης στις 15 Σεπτεμβρίου, είχε τονίσει με έμφαση ότι «οι εκπρόσωποι του κλάδου θα παρακολουθούν από κοντά την πορεία του, θα παρεμβαίνουν και θα είναι παρόντες στην μεγάλη αυτή στιγμή για την ανάπτυξη της φαρμακοβιομηχανίας. Το μόνο που δεν ζητάμε είναι κρατικοδίαιτη υποστήριξη», ανέφερε με νόημα ο κ. Τρύφων στην εκδήλωση.

Διαβάστε ακόμη:

ΠΕΦ: Δυσβάστακτο πλέον το clawback - Περιορίζεται η οικονομική ελευθερία της βιομηχανίας

Αντίθετος ο ΣΦΕΕ με το νέο clawback - Ζητά ανώτατο όριο & μείωση κατά 30%



ΠΕΦ στον Economist: Η Ελλάδα, Κέντρο Φαρμακευτικής Τεχνολογίας για τη Ν.Α. Ευρώπη

Ξεκινούν την δράση τους οι 6 Ομάδες Εργασίας για την ανάπτυξη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved