Φαρμακοποιοί: «Ο Νέος Δρόμος» επιζητά δραστικές λύσεις για τον κλάδο
Με στόχο να δώσει δραστικές λύσεις στα επείγοντα και αμείλικτα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο των φαρμακοποιών, η ανεξάρτητη παράταξη «Νέος Δρόμος» που εξελέγη στις εκλογές του ΠΦΣ, δηλώνει έτοιμη να καταθέσει το στίγμα της στα φαρμακευτικά δρώμενα.
Οι επικεφαλής της παράταξης Βαρδιάμπασης Κώστας, Βογιατζής Γιώργος, Δαγρές Γιάννης, Μπάρλας Βαγγέλης, Ράγιας Δημήτρης, Χασανέας Κώστας, ευχαριστούν για την τιμή που τους επιφύλαξαν οι φαρμακοποιοί προκειμένου να υπάρχει εκλεγμένος εκπρόσωπος στην επόμενη Διοίκηση του Ανωτάτου Συλλογικού Οργάνου.
«Oφείλουμε πάντως να σημειώσουμε, ότι η τωρινή διαδικασία εκλογής Διοίκησης στον ΠΦΣ, με μόλις 178 αντιπροσώπους σε σύνολο σχεδόν 10.000 ισότιμων συναδέλφων, έχει πολλά περιθώρια να εκσυγχρονιστεί και να διευρυνθεί, ώστε να πάψει να είναι ευάλωτη σε οποιαδήποτε τυχόν υπόγεια μεθόδευση θα μπορούσε να την επηρεάσει σοβαρά, λόγω του ολιγάριθμου των ψηφοφόρων», αναφέρουν.
Και συνεχίζει ο κ. Δαγρές, σχολιάζοντας τα ζητήματα του κλάδου:
«Πρώτο και κύριο από άποψη επείγοντος πρόβλημα σήμερα είναι όλα όσα έχουν συμβεί στο θέμα της εκτέλεσης και αποζημίωσης συνταγών με ιατροτεχνολογικά υλικά. Και έχει δύο σκέλη:
1) Την αντισυμβατική καθυστέρηση πληρωμής μας, πολλούς μήνες μετά την ανώτατη προθεσμία πληρωμής που ορίζεται στις 60 ημέρες, έστω και αν προστεθεί σε αυτό και η παράταση των όχι πάνω από 30 ημερών που προβλέπεται Συμβατικά, σε περίπτωση αντικειμενικών δυσχερειών.
2) Τα σοβαρά προβλήματα τόσο στην εκτέλεση όσο και στην αποπληρωμή των Γνωματεύσεων οφείλονται:
- Την περιττή πολυπλοκότητα τόσο στην εκτέλεση των Γνωματεύσεων όσο και υποβολής τους στο τέλος κάθε μήνα μέσω του e-ΔΑΠΥ.
- Την απουσία αυτόματων ηλεκτρονικών απαγορεύσεων («κόφτες») από την αρχή, δηλαδή από τη συνταγογράφηση.
- Την αδιαφάνεια στο νομικό πλαίσιο που ρυθμίζει τη συνταγογράφηση και τους όρους της, καθώς τόσο ο Ενιαίος Κανονισμών Παρόχων Υγείας (ΕΚΠΥ) όσο και το λοιπόν νομικό πλαίσιο είναι λειψά, αλληλοσυγκρουόμενα πολλές φορές και θεσπίστηκαν πριν την έναρξη της τωρινής ηλεκτρονικής εκτέλεσης Γνωματεύσεων ιατροτεχνολογικού υλικού, κάτι που οδηγεί σε άδικες περικοπές Γνωματεύσεων από συναδέλφους, εκ των υστέρων.
- Την απουσία ολοκληρωμένου τιμοκαταλόγου αποζημίωσης ιατροτεχνολογικού υλικού.
- Την ανεπίτρεπτη σε κάποιες περιπτώσεις παρουσία διατίμησης στη λιανική τιμή με παράλληλη πλήρη απουσία χονδρικής τιμής (πχ.φόρμουλες-γάλατα 1ης βρεφικής ηλικίας), που οδηγεί σε αδυναμία χορήγησης αυτών των αγαθών από τα Φαρμακεία και έτσι σε αναπόφευκτη μεγάλη και αναίτια ταλαιπωρία για τον κόσμο να τα προμηθευτεί.
- Τη βιασύνη με την οποία το Σύστημα ετέθη τελικά σε λειτουργία πριν να είναι βέβαιο ότι τα παραπάνω έχουν διευθετηθεί ή είναι προγραμματισμένα να διευθετηθούν σύντομα και χωρίς συνέπειες στο μεσοδιάστημα για τα Φαρμακεία.
Όλα τα παραπάνω, αν και χρειάζεται πολιτική απόφαση για να λυθούν, δεν αποτελούν πολιτικά προβλήματα. Αποτελούν κυρίως τεχνικά και νομικά προβλήματα, οπότε τέτοιες μόνο μπορούν να είναι και οι λύσεις τους.
- Ένα εκσυγχρονισμένο σύστημα συνταγογράφησης και εκτέλεσης με αυτοματοποιημένες διαδικασίες, στο ύφος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φαρμάκων, κάτι που είναι απόλυτα εφικτό τεχνολογικά. Για να γίνει αυτό όμως χρειάζεται και παρουσία φαρμακοποιών κατά την υλοποίηση, που θα δίνουν την κατεύθυνση στους προγραμματιστές πώς να φτιάξουν μία απλή και φιλική στη λειτουργία της ηλεκτρονική πλατφόρμα, με απώτερο σκοπό να εξαλειφθούν τα περισσότερα περιττά βήματα κατά την εκτέλεση και την υποβολή και αργότερα την εκτέλεση των συνταγών μέσω των προγραμμάτων Φαρμακείων και μόνο.
- Έναν ολοκληρωμένο τιμοκατάλογο ιατροτεχνολογικών υλικών, ενσωματωμένο στο σύστημα συνταγογράφησης και με διατιμημένες όλες τις τιμές τόσο στο λιανικό όσο και στο χοντρικό σκέλος τους.
- Ένα προληπτικό ηλεκτρονικό σύστημα που θα απαγορεύει τη συνταγογράφηση Γνωματεύσεων με λάθη, αλλά και ένα επίσημο, απλό και λιτό κείμενο με το τι πρέπει να προσέχουν οι συνάδελφοι σε μία Γνωμάτευση ώστε αυτή να θεωρείται ορθώς εκτελεσμένη.
Άλλα θέματα με τα οποία πρέπει να ασχοληθεί η Διοίκηση του ΠΦΣ και παραμένουν ως σκιά, δυσεπίλυτα και δυσοίωνα ως μελλοντική εξέλιξη είναι:
- Το θέμα της συνεχούς μείωσης τιμών φαρμάκων, που οδηγεί σε απίστευτο κανιβαλισμό τιμών και μεριδίων από νεότερα φάρμακα σε βάρος των υπολοίπων. Μία μαύρη τρύπα σπατάλης που ενώ η Κυβέρνηση έχει ξεκινήσει να βουλώνει ακόμα δεν τα έχει καταφέρει ολοκληρωμένα, και όλο αυτό μέσω Επιτροπής, στην οποία συμμετέχει θεσμικά και ο ΠΦΣ (Επιτροπή Παρακολούθησης Φαρμακευτικής Δαπάνης του Υπ. Υγείας)
- Το θέμα της αποδεδειγμένης πλέον εμπειρικά ζημίας για τους πολίτες και τα Φαρμακεία που έχει προκύψει από τις άρσεις του πρόσφατου παρελθόντος μίας σειράς ρυθμίσεων στη λειτουργία των Φαρμακείων.
- Η γενναία και φιλότιμη αλλά ακόμα σε πρώιμα στάδια, οργάνωση της Διά Βίου Εκπαίδευσης και της εφαρμογής νέων υπηρεσιών και επέκτασης των υπαρχουσών από τα Φαρμακεία, με αναγνωρισμένο, τυποποιημένο, μαζικό και μεθοδικό τρόπο».
«Αυτά και πολλά άλλα παρόμοια, που έρχονται ως παρακαταθήκη από το παρελθόν, έχει να αντιμετωπίσει η επόμενη Διοίκηση του ΠΦΣ», καταλήγει ο κ. Δαγρές, προσθέτοντας, ότι «ο ΝΕΟΣ ΔΡΟΜΟΣ θα συνεργαστεί με όλους ανεξαιρέτως προκειμένου να επιλυθούν τα μείζονα πρβλήματα του κλάδου».
Διαβάστε ακόμη:
Εκλογές ΠΦΣ: Η μεγάλη ανατροπή - Εκτός ΔΣ Λουράντος & Θεοδοσιάδης