Σήμερα η επίσημη πρώτη της Επιτροπής για τη φαρμακευτική δαπάνη - Τι θα θέσει ο ΣΦΕΕ
Με τη συνεδρίαση όλων των μελών που απαρτίζουν τη νέα Επιτροπή για την παρακολούθηση της φαρμακευτικής δαπάνης σήμερα το μεσημέρι στο υπουργείο Υγείας, ουσιαστικά ξεκινά το έργο της η εν λόγω Επιτροπή.
Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου
Έργο της Επιτροπής είναι η ανάπτυξη και επεξεργασία των διαγνωστικών/θεραπευτικών πρωτοκόλλων και η δημιουργία μητρώων ασθενών. Να θυμίσουμε ότι τη σχετική απόφαση υπέγραψαν ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και ο ΓΓ Γεώργιος Γιαννόπουλος.
Πολλά τα θέματα που αναμένεται να θέσουν σήμερα οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας και ειδικότερα ο ΣΦΕΕ, όπως τα νέα μέτρα για το φάρμακο (με τα καυτά σημεία της εισόδου στην ελληνική αγορά των καινοτόμων φαρμάκων και τον Οργανισμό Αξιολόγησης Ιατρικής Τεχνολογίας), το νοσοκομειακό clawback, ο προϋπολογισμός των νοσοκομείων, τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους κ.λπ.
Το κυρίαρχο θέμα όμως που αναμένεται να θέσει ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Πασχάλης Αποστολίδης στην παρθενική συνάντηση της Επιτροπής είναι η ανάγκη να υπάρξουν κλειστοί προϋπολογισμοί –με την ενεργοποίηση των σχετικών αλγορίθμων– σε τέσσερις δαπανηρές θεραπευτικές κατηγορίες: ρευματοειδής αρθρίτιδα, διαβήτης, οστεοπόρωση και χοληστερίνη.
Όπως αναφέρει στο Οnmed ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Π. Αποστολίδης, «έχουμε προτείνει στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας συγκεκριμένους δείκτες, ώστε πριν κατευθυνθούμε σε ακριβές βιολογικές θεραπείες να αξιοποιήσουμε τη φαρέτρα των φθηνών και καταξιωμένων φαρμάκων που υπάρχουν στην αγορά. Επιπλέον να πούμε ότι μέχρι σήμερα είχαμε τους σχετικούς αλγορίθμους για τις κατηγορίες αυτές, αλλά δεν τους είχαμε ενεργοποιήσει. Στόχος μας να υπάρξει ανάσχεση τους ρεύματος προς τις ακριβές θεραπείες».
Έτσι, μπορούμε να μιλάμε για πραγματική εξοικονόμηση, τονίζει ο κ. Αποστολίδης και μάλιστα με τρόπο που θα είναι αδιάβλητος. Δηλαδή δεν θα αποφασίζει ο γιατρός για τη θεραπεία του ασθενούς, αλλά οι Ιατρικές Επιστημονικές Εταιρείες, τα πορίσματα των οποίων θα πηγαίνουν και θα κουμπώνουν αργότερα στην ΗΔΙΚΑ».
Συνοψίζοντας, η Επιτροπή για τη φαρμακευτική δαπάνη θα πρέπει να επεξεργαστεί τα παρακάτω ζητήματα:
- Διερεύνηση προτάσεων σχετικά με το νομοθετικό πλαίσιο της τιμολόγησης και της ασφαλιστικής αποζημίωσης των φαρμάκων.
- Περαιτέρω επεξεργασία των ήδη υφισταμένων, καθώς και ανάπτυξη νέων, διαγνωστικών/θεραπευτικών πρωτοκόλλων και μητρώων ασθενών χρονίων παθήσεων, με στόχο τη διασφάλιση της μέγιστης αποτελεσματικότητάς τους, καθώς και τη συμβολή τους στον περαιτέρω εξορθολογισμό της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης.
- Ενσωμάτωση των νέων φαρμάκων της θετικής λίστας στα ήδη υπάρχοντα θεραπευτικά πρωτόκολλα και αποστολή των επικαιροποιημένων πρωτοκόλλων, σε κατάλληλη μορφή, στην ΗΔΙΚΑ για ενσωμάτωσή τους στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
- Αξιολόγηση των έως τώρα μέτρων για τον εξορθολογισμό της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης.
Διαβάστε ακόμη:
Μπασκόζος: Τα προσιτά φάρμακα νέα κοινωνική σύμβαση για τις σύγχρονες κοινωνίες
Νέα επιτροπή για τη φαρμακευτική δαπάνη - Αλήθεια, γιατί απουσιάζει ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ;