ΦΑΡΜΑΚO

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων στην Ελλάδα: Μπορούμε να τα καταφέρουμε - Επίκαιρη ερώτηση ΝΔ

Το θέμα της διεκδίκησης από την Ελλάδα της νέας έδρας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA, European Medicine Agency), πρόταση που στηρίζει ολόθερμα ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας και ειδικότερα τα δύο κορυφαία θεσμικά όργανα, ο ΣΦΕΕ και η ΠΕΦ, επαναφέρει ο βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Υγείας της Ν. Δημοκρατίας, κ. Βασίλης Οικονόμου, με ερώτησή του προς τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό.

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Όπως έχει γίνει γνωστό, μετά το Brexit, την επικείμενη δηλαδή αποχώρηση της Μ. Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο ΕΜΑ, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, θα πρέπει να αλλάξει έδρα από το Λονδίνο, στο οποίο είναι εγκατεστημένος. Η αλλαγή της έδρας είναι μόνο η αρχή, καθώς τον Οργανισμό θα πρέπει να ακολουθήσουν και οι εκατοντάδες εργαζόμενοί του, γύρω στους 900.

Η Αθήνα (καίτοι ο ανταγωνισμός είναι εξαιρετικά δύσκολος, καθώς την έδρα του ΕΜΑ διεκδικούν δυνατές και οργανωμένες πόλεις, όπως Στοκχόλμη, Ρώμη και άλλες) θα αποτελούσε για τα ελληνικά πράγματα και δη για τον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας ένα σημαντικό κεφάλαιο, την ώρα μάλιστα που επιζητούμε με κάθε τρόπο την ανάπτυξη. Εάν δε λάβει κανείς υπόψιν του ότι οι συνεδριάσεις του Οργανισμού ανέρχονται σε 565 τον χρόνο και οι διανυκτερεύσεις των επαγγελματιών υγείας και εργαζομένων στη φαρμακοβιομηχανία που θα ταξιδέψουν στη χώρα μας εκτιμώνται σε πάνω από 65.000, αντιλαμβάνεται κανείς ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό εγχείρημα. Ένα εγχείρημα το οποίο μπορεί να πάει τη χώρα μας πολύ μακριά, όσον αφορά τα ζητήματα ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας αλλά και ενδυνάμωσης της εικόνας της.

Επιπλέον, σε μια στιγμή που η μετανάστευση ανθρώπινου δυναμικού και δη νέου και λαμπρού αποτελεί μια σκληρή πραγματικότητα, ο ερχομός του ΕΜΑ στην Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει καταλυτικό στοιχείο για την επόμενη ημέρα της ελληνικής ανάπτυξης για τη νέα ημέρα της ελληνικής οικονομίας. Μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, κ. Πασχάλης Αποστολίδης, έχει πει πως «η κίνηση αυτή θα σημάνει σημαντική αύξηση στην οικονομία, στην τοπική απασχόληση, στην ανάπτυξη και στον τουρισμό της χώρας μας, αλλά και θα αξιοποιήσει το σπουδαίο επιστημονικό της δυναμικό που δυστυχώς σήμερα αναζητεί στο εξωτερικό το μέλλον του, μετατρέποντας το brain drain σε brain gain».

Η Ελλάδα θα μπορούσε με μια σωστή οργάνωση, με συλλογικότητα, με έναν καλά οργανωμένο φάκελο διεκδίκησης να καταφέρει να στηρίξει την επιλογή της και να δημιουργήσει νέα οικονομικά δεδομένα. Αρκεί το εγχείρημα αυτό να το στηρίξουν θερμά και με παρρησία όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, όπως το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΦ.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι η διοίκηση του ΕΟΦ, με επικεφαλής τις κυρίες Κατερίνα Αντωνίου και Δέσποινα Μακριδάκη, στηρίζουν θερμά την πρόταση αυτή. Για την ιστορία, ωστόσο, και για να είμαστε ακριβοδίκαιοι, θα πρέπει να πούμε ότι «εγκέφαλος» της ιδέας αυτής είναι ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος. Καθώς με τις πολιτικές του κατάφερε να δημιουργήσει σφοδρή αντιπάθεια και σοβαρά ζητήματα με το ασφαλιστικό, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τώρα επιθυμεί να δημιουργήσει κάτι καλό για τον τόπο του. Και πραγματικά μακάρι η Ελλάδα να τα καταφέρει. Χρειάζεται όμως, όπως είπαμε, και πάλι σωστή οργάνωση, lobbying σε βάθος και με τα κατάλληλα πρόσωπα και έναν φάκελο ο οποίος να είναι άψογος και με έμφαση στη λεπτομέρεια των οικονομικών στοιχείων.

Η ερώτηση της Ν. Δημοκρατίας

Ας δούμε τι αναφέρει στην ερώτησή του προς τον υπουργό Υγείας ο τομεάρχης Υγείας της Ν. Δημοκρατίας, κ. Βασίλης Οικονόμου:

«Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις 29/4/17, αποφασίστηκε να εκκινήσει μια «Διαδικασία που καταλήγει στην απόφαση για αλλαγή τοποθεσίας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.) στα πλαίσια της απόσυρσης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση».

Όπως ορίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ικανοί για διεκδίκηση της νέα έδρας για τις εγκαταστάσεις του Ε.Ο.Φ. (κτιριακές και λειτουργικές υποδομές) αποτελούν όλα τα υπόλοιπα 27 μέλη της Ένωσης, κάνοντας μια αίτηση, με καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης την 31/7/17. Ανάλογα με το κατά πόσο πληρούν ποσοτικά και ποιοτικά τα προκαθορισμένα κριτήρια αλλά και τις ανάγκες του οργανισμού (τα οποία και αναλυτικά παρατίθενται στη σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής), η αίτηση θα αξιολογηθεί και στη συνέχεια, με μια διαδικασία ψηφοφορίας, η οποία θα λάβει χώρα τον Οκτώβριο του 2017, θα επιλεχθεί η νέα έδρα.

Η διεκδίκηση της νέας έδρας από τη χώρα μας θα αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας για τη χώρα μας με πολλαπλά οφέλη. Αρχικά θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας για επιστήμονες. Ακόμη θα φέρει έσοδα, αφού υπολογίζεται ότι οι εργαζόμενοι μαζί με τα παιδιά τους ανέρχονται στα 1.538 άτομα, ενισχύοντας την οικονομία μέσω δαπανών διαμονής, σίτισης, ένδυσης, ψυχαγωγίας κ.λπ. Επιπλέον υπολογίζεται ότι ο Ογανισμός έχει κάθε χρόνο 36.000 επισκέπτες, οι οποίοι μένουν κατά μέσο όρο για τις συναντήσεις του ΕΟΦ 4 ημέρες, ενώ οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία φτάνουν τις 30.000 νύχτες τον χρόνο, με τον μέγιστο αριθμό κρατήσεων την ημέρα να φτάνει τα 350 δωμάτια (στοιχεία του 2015), το οποίο συνεπάγεται τουριστική ανάπτυξη.

Από την άλλη, η επιλογή της χώρας μας ως νέα έδρα των κτιρίων του Ε.Ο.Φ. θα αποτελεί διαπιστευτήριο κάλυψης των σύγχρονων απαιτήσεων ενός τέτοιου οργανισμού σε θέματα τεχνολογίας, κάλυψης ασφαλούς δικτύου, γρήγορης ταχύτητας διαδικτυακής σύνδεσης, επαρκούς αποθήκευσης δεδομένων κ.λπ. Αυτό θα ωθεί διαρκώς την Ελλάδα σε συνεχή επικαιροποίηση και εκσυγχρονισμό των γραφειοκρατικών διαδικασιών με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, ακολουθώντας διαλειτουργικές και διαφανείς διαδικασίες, αφού θα αναγκάζονται τα ελληνικά Υπουργεία και οι αρχές να έρχονται συχνά σε συναλλαγές με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Εν συνεχεία, η χώρα μας θα γίνεται ελκυστικός τόπος επιλογής και για άλλες εμπορικές εταιρίες του εξωτερικού.

Η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι ο αριθμός αιτήσεων θα είναι μεγάλος, με τον ανταγωνισμό ιδιαίτερα υψηλό, ενώ ήδη έχουν υποβάλει αιτήσεις χώρες, όπως φαίνεται στην επίσημη ιστοσελίδα. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ οφείλει να υποβάλει αίτηση και να διεκδικήσει την επιτυχία της, ανάμεσα σε χώρες οι οποίες ήδη έχουν αρχίσει τη πολιτική τους καμπάνια και στρατηγική εύρεση συμμάχων που θα τους εξασφαλίσουν τις απαραίτητες ψήφους με σκοπό τη κατοχύρωση της έδρας του Ε.Ο.Φ.

Κατόπιν όλων αυτών,

Ερωτάστε:

1) Σκοπεύετε να κάνετε αίτηση διεκδίκησης της νέας έδρας του ΕΟΦ;

2) Έχετε ορίσει αρμόδια ομάδα η οποία θα επιμεληθεί τη σύνταξη της αίτησης;

3) Έχετε αρχίσει να κάνετε έρευνα και να συλλέγετε στοιχεία με τα οποία θα μπορεί να αιτιολογηθεί πλήρως η διεκδίκηση της έδρας του Ε.Ο.Φ. (κανονική συνέχιση των λειτουργιών του οργανισμού, επαρκής κτιριακή κάλυψη, κάλυψη ιατροφαρμακευτική και ασφαλιστική των ατόμων που θα εργαστούν κ.λπ.), κάνοντάς την ανταγωνιστική σε σχέση με τις αιτήσεις που προβλέπεται να έχουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες-μέλη;

4) Αν διαφαίνεται ότι κάποια κριτήρια δεν καλύπτονται ή δεν επαρκούν σε ικανοποιητικό βαθμό, είστε σε θέση να ενεργήσετε άμεσα σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα προθεσμίας, προκειμένου να καλύψετε τα κενά ώστε η αίτησή μας να είναι ανταγωνιστική;

5) Θα προλάβετε μέχρι τις 31/7/17, που είναι και η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων, να έχετε συντάξει και υποβάλει την αίτηση διεκδίκησης έδρας του Ε.Ο.Φ.;

Διαβάστε ακόμη:

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία στηρίζει τη διεκδίκηση της έδρας του EMA στη χώρα μας



ΣΦΕΕ: Στηρίζει ολόθερμα τη διεκδίκηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) στην Ελλάδα

Μετανάστευση πνευματικού δυναμικού: Ένας δημόσιος διάλογος για να προλάβουμε την καταστροφή

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved