ΣΦΕΕ: Έκκληση για πραγματική ανάπτυξη - Στουρνάρας & ΣΕΒ μιλούν απόψε στο πλαίσιο της ΓΣ
Δύο ομιλίες - κλειδιά από δύο σημαντικούς θεσμικούς ανθρώπους, περιλαμβάνει η αποψινή εκδήλωση του ΣΦΕΕ στις 7 το απόγευμα στο Μικρό Χρηματιστήριο, στα πλαίσια της Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου που θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη.
Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου
Πρόκειται για τον Διοικητή της τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος θα μιλήσει με θέμα «Η Ελλάδα και η Ευρωζώνη ένα βήμα μπροστά» και τον οικονομολόγο του ΣΕΒ κ. Μιχάλη Μασουράκη. Σε έναν συμβολικό και ... ιστορικό χώρο μάλιστα (στο κτίριο του Μικρού Χρηματιστηρίου στην οδό Πεσμαζόγλου 1) ο οποίος παραπέμπει σε άλλες εποχές (κραταιές, εποχής ανάπτυξης, αλλά και υπερβολής ενίοτε) το βέβαιο είναι ότι ο ΣΦΕΕ θέλει να στείλει βαρύ μήνυμα απόψε, πως ήρθε η ώρα της ανάπτυξης και της επιχειρηματικότητας.
Άλλωστε και οι κ.κ. Στουρνάρας και Μασουράκης - και ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Πασχάλης Αποστολίδης που θα προηγηθεί με ομιλία του- αυτό το μήνυμα θα στείλουν απόψε. Ήρθε η ώρα, η κυβέρνηση να επικεντρωθεί σε έναν δυνατό κλάδο, ο οποίος μπορεί να τραβήξει και να κινήσει την κοιμώμενη επιχειρηματικότητα. Έναν κλάδο ο οποίος μαζί με τον τουρισμό, αποτελούν τα βαριά «χαρτιά» της ελληνικής βιομηχανίας σήμερα.
Ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας έχει υποστεί τα τελευταία 7 χρόνια, απίστευτες μειώσεις τιμών, και δραματική υπερφορολόγηση (όπως όλοι οι Έλληνες φυσικά) και ούτε λόγος για ανάπτυξη. Την ώρα δε, που η φοροδοτική δυνατότητα των Ελλήνων και φυσικά των επιχειρήσεων έχει χτυπήσει κόκκινο, η κυβέρνηση και ειδικότερα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας συνεχίζει να γυρίζει την πλάτη στις πραγματικές ανάγκες της φαρμακοβιομηχανίας, που δεν είναι άλλες, από ένα συγκεκριμένο και εθνικό σχέδιο ανάπτυξης, το οποίο θα δώσει πνοή στις επιχειρήσεις και ανάσα στην αγορά εργασίας.
Ας θυμηθούμε τι ανακοίνωσε πριν λίγο καιρό (Ιανουάριος 2017) ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών για τον κλάδο:
«... Η πρακτική να προκρίνονται οριζόντια, και όχι διαρθρωτικά μέτρα έχει αρχίσει πλέον να προκαλεί εμφανή και πιεστικά αδιέξοδα, με κύριο αποδέκτη, αφενός τους εγχώριους παραγωγούς φαρμάκου, που σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ απασχολούν πάνω από 13.000 άτομα, και που πραγματοποιούν εξαγωγές περίπου €700 εκατ. το χρόνο (εκ των συνολικών εξαγωγών φαρμάκου €1 δις), και αφετέρου τους εισαγωγείς βασικών όσο και καινοτόμων φαρμάκων. Η σημερινή κατάσταση πλήττει την υγιή επιχειρηματικότητα, όπως την εγχώρια παραγωγή φαρμάκων, χωρίς όμως να εξασφαλίζει, ούτε στέρεα δημοσιονομικά οφέλη, ούτε, κυρίως, καλύτερες υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς».
Για το clawback, ο ΣΕΒ, είχε αναφέρει ότι είναι «αποτυχία της πολιτικής φαρμάκου». «To clawback αποτελεί μια άδικη μετακύλιση του κόστους της αποτυχίας της δημόσιας πολιτικής φαρμάκου στους παραγωγούς και εισαγωγείς, και μόνο, ενώ φαρμακεία και φαρμακαποθήκες συνεχίζουν να κερδίζουν από τις αποτυχίες αυτές.
Ειδικά το clawback, όπως εφαρμόζεται στην πράξη, αποκλείει σταδιακά από την αγορά τις νέες καινοτόμες θεραπείες καθώς και οικονομικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται ευρέως. Ουσιαστικά το clawback αποτελεί μια οριζόντια μετακύλιση των υπερβάσεων της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης σε όσους παράγουν ή εισάγουν τα φάρμακα.
Την ίδια ώρα ωστόσο, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, θεσμοθετεί μέτρα με τους Θεσμούς, που στιγματίζουν την καινοτομία σε βάρος των ασθενών. Για το τελευταίο θέμα, θα μιλήσει εκτενώς απόψε το βράδυ, η πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών με Καρκίνο Μαστού Άλα Ζωή κυρία Κλεοπάτρα Γαβριηλίδου.
Διαβάστε ακόμη:
Τα 13 βήματα του ΣΕΒ για μια νέα Πολιτική Φαρμάκου & μια υγιή επιχειρηματικότητα