ΦΑΡΜΑΚO

ΣΦΕΕ: Ύστατη έκκληση στο υπουργείο Υγείας για τα καινοτόμα φάρμακα

Επίσπευση της ψήφισης των μέτρων για τα καινοτόμα φάρμακα «βλέπει» ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), ακόμα και με τη διαδικασία του κατ’ επείγοντος, στο προσεχές διάστημα. Μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο, αλλά και στη διαφαινόμενη στάση του υπουργείου Υγείας να φέρει αυτούσια τη δέσμη μέτρων, ο ΣΦΕΕ κρούει για μία ακόμη φορά τον κώδωνα του κινδύνου για την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες.

Της Διονυσίας Προκόπη

Από την πλευρά των συλλόγων ασθενών, ειδικά των χρονίως πασχόντων, εκφράζεται ανησυχία για το κατά πόσο νέες θεραπείες θα έρχονται στο εξής στη χώρα. «Η αγωνία μας είναι ο Έλληνας ασθενής να έχει το φάρμακό του και τα νέα φάρμακα να έρχονται έγκαιρα» επισήμανε η πρόεδρος Δ.Σ. του Συλλόγου Καρκινοπαθών – Εθελοντών – Φίλων - Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών, Ζωή Γραμματόγλου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του ΣΦΕΕ, τη Δευτέρα (20/02/2017).

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΦΕΕ, Πασχάλη Αποστολίδη, η είσοδος των καινοτόμων θεραπειών των βαρέως και χρονίως πασχόντων ασθενών στην Ελλάδα θα καθυστερεί από 2 έως 4 χρόνια ή δεν θα γίνεται καθόλου, καθώς το υπουργείο Υγείας θέτει ως προϋπόθεση την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των φαρμάκων αυτών σε έξι ευρωπαϊκές χώρες (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία, Σουηδία, Ισπανία) βάσει μηχανισμού HTA (αξιολόγησης τεχνολογίας υγείας). Όπως τονίζει ο ΣΦΕΕ, είναι σχεδόν απίθανο να υπάρχει την ίδια χρονική στιγμή θετική αξιολόγηση HTA και στις έξι αυτές χώρες. Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ ανέφερε δε την πρόσφατη γνωμάτευση του καθηγητή στο London School of Economics (LSE), Πάνου Καναβού. Σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι αδύνατη η εφαρμογή μιας τέτοιας ρύθμισης, καθώς οι χώρες που προτείνονται έχουν πολύ διαφορετικές διαδικασίες με σημαντικές ανομοιότητες στον τρόπο που εφαρμόζουν το μηχανισμό HTA και επιπλέον δεν αξιολογούνται όλα τα φάρμακα σε αυτές τις χώρες.

Επιπλέον, ο αντιπρόεδρος του ΣΦΕΕ, Μάριος Κοσμίδης, επισήμανε ότι το υπουργείο Υγείας δεν έχει προσδιορίσει τι σημαίνει «θετική εισήγηση HTA» στις εν λόγω χώρες, εάν θα αφορά μερική ή ολική αποζημίωση, και πρόσθεσε ότι κάποιες χώρες, όπως η Ισπανία, δεν ανακοινώνουν τα αποτελέσματα της αξιολόγησης, καθώς ακολουθούν διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες στο πλαίσιο, για παράδειγμα, συμφωνιών επιμερισμού του ρίσκου. Επιπλέον, ο επιπολασμός νοσημάτων διαφέρει μεταξύ των χωρών, διαφοροποιώντας και τις ανάγκες. Για παράδειγμα στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης, η ηπατίτιδα C έχει μικρότερο αριθμό κρουσμάτων, ή η Μεσογειακή Αναιμία αφορά τις χώρες του Νότου. Ένα τέτοιο μέτρο «δεν έχει λογική», στο βαθμό, μάλιστα, που θα έχει μεταβατικό χαρακτήρα μέχρι να συσταθεί και να τεθεί σε λειτουργία ανεξάρτητος οργανισμός HTA στην Ελλάδα, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πάντως, ο ΣΦΕΕ δηλώνει διατεθειμένος, έστω και την ύστατη ώρα, να συζητήσει με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ώστε να αποφευχθεί ένα «Grexit στα νέα φάρμακα με ευθύνη της ελληνικής Πολιτείας». Η χρυσή τομή θα μπορούσε να βρεθεί με μια μείωση στον αριθμό των χωρών, οι οποίες θα συγκροτήσουν το «καλάθι» αξιολόγησης τεχνολογίας υγείας, επιλέγοντας χώρες με παρόμοια χαρακτηριστικά με την Ελλάδα. «Εμμένουμε στο διάλογο και ευελπιστούμε ότι ο υπουργός Υγείας θα μας καλέσει ώστε να βρούμε λύση» ανέφερε ο κ. Αποστολίδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Αναφερόμενος, τέλος, στη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ έκανε λόγο για «ακρωτηριασμό» της, καθώς βρίσκεται στο 50% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, έχοντας ήδη υποστεί «κούρεμα» άνω του 60% από το 2009, με αποτέλεσμα τη «φαρμακευτική φτωχοποίηση» των Ελλήνων ασθενών. «Ζητάμε ορθολογική διαχείριση» της δαπάνης, τόνισε, καθώς και να προχωρήσουν «οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα».

Ο ΣΦΕΕ έχει προτείνει δομικές μεταρρυθμίσεις, με πολλές εξ αυτών να αποτελούν και μνημονιακή υποχρέωση, όπως: αξιολόγηση τεχνολογιών υγείας (HTA), λειτουργία Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, καθολική εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων, εφαρμογή Μητρώων Ασθενών, συμφωνίες όγκου-τιμής, προοπτική εύρεσης και αξιοποίησης νέων τεχνολογιών (Horizon scanning) κ.α.

Πηγή: newsbomb

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved