ΦΑΡΜΑΚO

Ελλείψεις φαρμάκων: Οι περίεργες διαδρομές των παράλληλων εξαγωγών & αυτοί που σφυρίζουν αδιάφορα

Η σοβαρότητα της κατάστασης των ελλείψεων φαρμάκων στην αγορά, αποτυπώθηκε πολύ εύγλωττα την Τετάρτη, στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΕΟΦ, με την συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων, δηλαδή φαρμακείων, φαρμακαποθηκών, συνεταιρισμών, και βιομηχανιών.

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Και μπορεί το δελτίο τύπου που εκδόθηκε από την διοίκηση του ΕΟΦ να αποπνέει νηφαλιότητα και ψυχραιμία, ωστόσο η κατάσταση στην πραγματικότητα, είναι πολύ πιο σοβαρή και μοιάζει με «καζάνι έτοιμο να εκραγεί».

Είναι γνωστό, ότι οι παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων στην Ελλάδα δεν είναι παράνομες, αρκεί να είναι δηλωμένες και κυρίως, να έχει επάρκεια η αγορά ώστε να μην δημιουργείται πρόβλημα δημόσιας υγείας. Ωστόσο, δεν μπορεί να απουσιάζουν από την αγορά βασικά φάρμακα και εμβόλια και να γνωρίζουν όλοι (ή οι περισσότεροι) ότι φεύγουν νταλίκες με φάρμακα για το εξωτερικό και να σφυρίζουν αδιάφορα!

Οι φαρμακοποιοί και ειδικότερα ο ΠΦΣ εδώ και καιρό φωνάζει για τις τεράστιες ελλείψεις και κυρίως των εμβολίων. Μαλιστα ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κ.Λουράντος έχει επισημάνει ότι από τις ελλείψεις φαρμάκων, κινδυνεύουν να κλείσουν πολλά φαρμακεία.

Το θέμα είναι εξαιρετικά κρίσιμο και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η πρόεδρος του ΕΟΦ κυρία Κατερίνα Αντωνίου, το έχει αντιληφθεί, και κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να το αντιμετωπίσει, όπως σχολιάζουν εκπρόσωποι των φορέων της εφοδιαστικής αλυσίδας. Το κακό είναι ότι ο ένας τα ρίχνει στον άλλον – για την ακρίβεια οι εταιρείες κατηγορούν τις φαρμακαποθήκες και vice versa.

Και επίσης, το δεύτερο μεγάλο κακό, είναι οι αδήλωτες εξαγωγές και οι ... περίεργες διαδρομές τους. Συγκεκριμένα, εδώ και ενάμισυ χρόνο, οι αδήλωτες εξαγωγές προς τον ΕΟΦ είναι μεγάλες, τονίζουν εκπρόσωποι Συνεταιρισμών και Αποθηκών. Προσθέτοντας, ότι το αξιοπερίεργο, είναι ότι λείπουν από την ελληνική αγορά και άρα από τους ασθενείς, βασικά φάρμακα για σοβαρές και σπάνιες παθήσεις, τα οποία είναι και ακριβά φάρμακα (τι σύμπτωση!). Αξίζει να σημειωθεί, ότι 48 κωδικοί φαρμάκων, πραγματοποιούν το 76% του τζίρου του παράλληλου εμπορίου.

Σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες, οι περίεργες διαδρομές των παράλληλων εξαγωγών των φαρμάκων (με νταλίκες, ή άλλο μέσο), καταλήγουν στην Δανία, την Σουηδία, την Γερμανία και την Αγγλία, σε χώρες δηλαδή, όπου τα σκευάσματα είναι πολύ πιο ακριβά από την Ελλάδα.

Να τονίσουμε ακόμη, ότι το 2015, οι δηλωμένες εξαγωγές φαρμάκων ανήλθαν σε 19 εκατ. τεμάχια με έναν τζίρο 403 εκατ. ευρώ. Μόλις σε ένα χρόνο (2015 σε σύγκριση με το 2014) υπήρξε αύξηση της τάξης των 100 εκατ. ευρώ στον τζίρο των παράλληλων εξαγωγών.

Τι θα μπορούσε να γίνει;

Φυσικά το θέμα είναι αρκετά πολύπλοκο και όσο και εάν τραβάει τα αυτιά η κυρία Αντωνίου το ζήτημα δεν λύνεται εύκολα. Οι φαρμακοβιομηχανίες από την πλευρά τους αναφέρουν πως δεν μπορούν να κρύψουν τίποτα είναι όλα τα φάρμακα δηλωμένα - πράγμα που έχει πιστοποιήσει και ο ίδιος ο ΕΟΦ μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες- και πως το παιχνίδι χάνεται κάπου στην μέση.

Εκπρόσωποι φορέων αναφέρουν πως απαιτείται δυναμικός και κάθετος έλεγχος σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας καθώς και συνεργασία του ΕΟΦ με την Οικονομική Αστυνομία.

Διότι καλά τα κέρδη αγαπητοί κύριοι των Παράλληλων Εξαγωγών, αλλά όχι σε βάρος της δημόσιας υγείας και του Έλληνα Ασθενή, όχι σε βάρος της ρημαγμένης ελληνικής οικονομίας και της πολύπαθης υγείας.

Διαβάστε ακόμη:

ΕΟΦ, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία & βιομηχανία μαζί στον αγώνα για την επάρκεια φαρμάκων

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved