ΦΑΡΜΑΚO

Καρόκης: Η βιωσιμότητα της φαρμακοβιομηχανίας συνδεδεμένη με τη βιωσιμότητα του συστήματος

Επί 7 χρόνια οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, κάνουν πράγματα που δεν ταιριάζουν με την ψυχοσύνθεσή τους. Δηλαδή επιχειρούν να ισορροπήσουν σε ένα ακατανόητο οικονομικό περιβάλλον, στο οποίο πρωταγωνιστεί η φορολογία και όχι η έρευνα και η ανάπτυξη όπως θα έπρεπε να είναι.

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Την φράση αυτή, διατύπωσε με έμφαση χθες, σε συνάντηση εργασίας με εκπροσώπους του τύπου, ο διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων της MSD Hellas κ. Αντώνης Καρόκης, με θέμα «Προς μία ορθολογική φαρμακευτική πολιτική» στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα πως η βιωσιμότητα των φαρμακοβιομηχανιών είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την βιωσιμότητα του συστήματος υγείας. Και επομένως, έτσι όπως είναι δομημένη η κατάσταση στην Ελλάδα, οι διαρκείς επιβαρύνσεις (clawback, rebate, μειωμένες τιμές) θα έχουν ως αποτέλεσμα σε λίγο καιρό, να μην μπορούν οι εταιρείες να πληρώσουν το ένα δις ευρώ σε φόρους που απαιτεί το κράτος. Καταρρακωμένες βιομηχανίες, σημαίνει αυτόματα καταρρακωμένο σύστημα υγείας, επομένως μεγάλο πρόβλημα θα αντιμετωπίσει και ο ασθενής, που δεν θα μπορεί να έχει πρόσβαση στα φάρμακά του και κυρίως στα καινούρια καινοτόμα φάρμακα, σύμφωνα με τον κ. Καρόκη.

Άλλωστε η καινοτομία αυξάνει το προσδόκιμο επιβίωσης, όπως είπε, συμπληρώνοντας, ότι οι Έλληνες ζουν κατά μέσο όρο 5,5 έτη περισσότερο από ότι οι κάτοικοι της Ανατολικής Ευρώπης.

Ο κ. Καρόκης ανέφερε ακόμη πως πρέπει να προχωρήσουν με κάθε τρόπο οι μεταρρυθμίσεις, όπως ολοκλήρωση των Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων (σήμερα το σύστημα διαθέτει 16) καθώς και τα Μητρώα Ασθενών, ενώ όπως επεσήμανε, μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα το Σύστημα Αξιολόγησης και Ελέγχου, προκειμένου ο ασθενής να λαμβάνει στην ώρα του και όταν το έχει ανάγκη, το φάρμακό του.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, το κορυφαίο στέλεχος της MSD Hellas, αναφέρθηκε στην δραματική αύξηση της ιδιωτικής δαπάνης στην χώρα μας, γεγονός πραγματικά εξοντωτικό για τον ασφαλισμένο.

Είναι χαρακτηριστικό όπως είπε, ότι ενώ ο ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο Υγείας καταβάλλει 2,5 δισ ευρώ για την φαρμακευτική περίθαλψη, η βιομηχανία καταβάλλει και αυτή, άνω του ενός δισ ευρώ ετησίως, και κάπου εκεί, κυμαίνεται και το ποσό που πληρώνουν από την τσέπη τους οι ασφαλισμένοι.

Όπως υπογράμμισε ακόμη, η φαρμακευτική βιομηχανία υποχρεώθηκε σε πλήθος εξοντωτικών υποχρεωτικών και αποκλειστικά από την κυβέρνηση προκαθορισμένων εκπτώσεων για κάθε σκεύασμα οι οποίες συνολικά αθροίζονται για το 2016 σε πλέον των 300 εκατ. ευρώ για το σύνολο της βομηχανίας. Επιπλέον, οι φαρμακοβιομηχανίες, είναι υποχρεωμένες να καταβάλλουν πλήρως το ποσό της υπέρβασης του στόχου της φαρμακευτικής δαπάνης, η οποία υπέρβαση, ξεπέρασε το 2016 τα 420 εκατ. για την δαπάνη του ΕΟΠΥΥ και τα 280 εκατ. για την δαπάνη των νοσοκομείων.

Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Καρόκη, με το ισχύον σύστημα τιμολόγησης, η φαρμακευτική βιομηχανία, εισπράττει τελικά το 52-63% της τιμής του παραγωγού (που είναι ο μέσος όρος των τριών χαμηλότερων τιμών στην Ευρώπη) που το κράτος το ίδιο ορίζει για κάθε φαρμακευτικό προιόν. Οι φαρμακευτικές εταιρείες επίσης επέστρεψαν το 2016 το 32% του κύκλου εργασιών τους στα δημόσια νοσοκομεία.

Διαβάστε ακόμη:

ΣΦΕΕ: Ανάγκη για ένα Εθνικό Σχέδιο για την υγεία, με εθνική συνεννόηση & επιτέλους ανάπτυξη

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved