Take Care: Μια δωρεάν εφαρμογή που καταργεί την πολυφαρμακία & αναδεικνύει τον ρόλο του φαρμακείου
Περίπου 200.000 (194.500 για την ακρίβεια σύμφωνα με τον ΠΦΣ) θάνατοι στην Ευρώπη, οφείλονται στην πολυφαρμακία, ενώ οι μισοί Βρετανοί δεν λαμβάνουν σωστά τα φάρμακά τους, γεγονός που συνεπάγεται πολυδάπανες και πολυήμερες συχνά νοσηλείες σε νοσοκομεία. Το ετήσιο κόστος από τα λάθη στη χρήση των φαρμάκων σε όλη την Ευρώπη, έχει υπολογιστεί στα 125 δις€.
Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, το κόστος των λαθών από τη χρήση φαρμάκων μπορεί υπό προϋποθέσεις να φτάνει έως και το ύψος της δαπάνης για το φάρμακο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα έκθεσης από το Royal Pharmaceutical Society, τη στιγμή που δαπανώνται ετησίως 12 δισ λίρες (£) για φάρμακα από το εθνικό σύστημα υγείας (της Βρετανίας) είναι απαράδεκτα τα ποσοστά 30-50% των ασθενών που προκύπτουν σε μελέτες πως δεν λαμβάνουν τα φάρμακά τους με τον ενδεδειγμένο τρόπο όπως και το 6% των εισαγωγών στα επείγοντα που αφορούν ανεπιθύμητες ενέργειες και κακή χρήση που θα μπορούσαν να αποφευχθούν. Η επικέντρωση των φαρμακοποιών στο ρόλο τους μπορεί να βοηθήσει το σύστημα να εξοικονομήσει πόρους σε μια εποχή αναγκαίων οικονομικών περιορισμών.
Η μη ακριβής συμμόρφωση των ασθενών με τη φαρμακευτική τους αγωγή αναγνωρίζεται ως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στον τομέα της υγείας σήμερα. Το γεγονός αυτό αυξάνει τα περιστατικά που χρήζουν επείγουσας περίθαλψης και νοσηλείας και, κατ΄ επέκταση, τη δαπάνη της υγειονομικής περίθαλψης.
Σε πολλές δυτικές χώρες έχει εφαρμοστεί ως τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος αυτού η διαδικασία της Διαχείρισης της Φαρμακοθεραπείας μέσω των φαρμακείων. Η υπηρεσία αυτή περιλαμβάνει πρωτόκολλα διαχείρισης και διαδικασίες ενημέρωσης, συμβουλής και παρακολούθησης της φαρμακοθεραπείας των ασθενών από τους φαρμακοποιούς. Στην πιο προωθημένη τους μορφή, οι διαδικασίες αυτές περιλαμβάνουν ηλεκτρονικές εφαρμογές, οι οποίες μάλιστα έχουν τη δυνατότητα επικοινωνίας και ειδοποιήσεων με τους χρήστες των φαρμάκων.
O Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, όπως τόνισε χθες, ο πρόεδρός του κ. Κων. Λουράντος, σε συνεργασία με την εταιρεία NOUFIO, έχει σχεδιάσει και θα εφαρμόσει ένα καινοτόμο σύστημα Διαχείρισης της Φαρμακοθεραπείας και της Συμμόρφωσης των ασθενών με αυτή, για πρώτη φορά στα ελληνικά φαρμακεία, με το όνομα TAKE CARE και μάλιστα δωρεάν. Επιπλέον, όπως υπογράμμισε, δεν υπάρχει στην Ευρώπη παρόμοιο σύστημα.
Όπως πρόσθεσε ο κ. Λουράντος, «πολλοί είναι αυτοί που λένε ότι στην Ελλάδα έχουμε πολλά φαρμακεία, όμως εμείς απαντάμε ότι έχουμε αυτά που απαιτούνται διότι είμαστε χρήσιμοι σε κάθε γωνιά της χώρας με την πολυμορφία που διαθέτει».
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της διαδικτυακής εφαρμογής TAKE CARE, ο πρόεδρος του ΠΦΣ τόνισε μεταξύ άλλων: «Είναι ένα πρόγραμμα, που από τη μια παρέχει πολύτιμα εργαλεία στον φαρμακοποιό, για να κάνει καλύτερα τη δουλειά του μέσα στο φαρμακείο, όσον αφορά τη φαρμακευτική φροντίδα, τη συμβουλή και την παρακολούθηση των ασθενών μας. Και από την άλλη, προσφέρει στους ασθενείς έναν πρακτικό τρόπο συμμόρφωσης με την αγωγή τους.»
Και συμπλήρωσε ότι «αυτό το πρόγραμμα, από σήμερα τίθεται δωρεάν στη διάθεση όλων των συμπολιτών μας, μέσω των φαρμακείων, που μπορούν να το χρησιμοποιούν επίσης δωρεάν».
Όπως τόνισε πρόσφατα ο καθηγητής Οικονομικών της ΕΣΔΥ Κων. Αθανασάκης, «Ένας μη ορθά ρυθμισμένος ασθενής με διαβήτη τύπου 2 έχει κατά 59,5% υψηλότερο ετήσιο κόστος θεραπείας, σε σύγκριση με έναν αντίστοιχο ασθενή, ο οποίος έχει επιτύχει ικανοποιητική ρύθμιση της γλυκόζης του αίματος».
Στη σπουδαιότητα της συμμόρφωσης του ασθενούς με τη φαρμακευτική του αγωγή και τα συνολικά οφέλη στην κλινική εικόνα του ασθενούς μέσω της συνεργασίας ιατρού - φαρμακοποιού, που προκύπτει από μία υπηρεσία σαν το Take Care, αναφέρθηκε ο καρδιολόγος κ. Δημήτριος Ρίχτερ.
Παίρνοντας τον λόγο η γενική διευθύντρια της εταιρείας NOUFIO κυρία Σοφία Κούνουπα παρουσίασε την πλατφόρμα του TAKE CARE, τόσο για τους φαρμακοποιούς όσο και για τους πολίτες, αναφερόμενη στα οφέλη από την εφαρμογή της.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Αναστάσιος Πετρόπουλος, που εξήρε το γεγονός ότι πρόκειται για μια καινοτόμα διαδικτυακή εφαρμογή η οποία έχει δημιουργηθεί από μια ελληνική εταιρεία και βρίσκεται στην διάθεση των πολιτών και μάλιστα δωρεάν σε μία τόσο δύσκολη δημοσιονομικά εποχή.
Το ιδιοκτησιακό, αιχμή του δόρατος της επιβίωσης των φαρμακοποιών
Εκτός από την παραπάνω στρατηγική η οποία ενισχύει ακόμη περισσότερο το κανάλι του φαρμακείου ως βασικό σκαλοπάτι της ΠΦΥ, ο κ. Λουράντος, αναφέρθηκε και στην έτερη τακτική που ακολουθεί ο ΠΦΣ το διάστημα αυτό.
Η έτερη και βασική τακτική, αφορά τη μαχητική διεκδίκηση για την επιβίωση του κλάδου, με στόχο τη διατήρηση και ανάπτυξη του δικτύου φαρμακείων στη χώρα μας, του μεγαλύτερου σε όλη την Ευρώπη, επεσήμανε ο κ. Λουράντος και πρόσθεσε:
«Πιστεύουμε, με βάση την εμπειρία και άλλων χωρών, αλλά και πλήθος μελετών και διαπιστώσεων σε όλον τον κόσμο, ότι ο χαρακτήρας του φαρμακείου με άξονα τον φαρμακοποιό ιδιοκτήτη του αποτελεί την εγγύηση για την εξασφάλιση των καλύτερων συνθηκών φαρμακευτικής περίθαλψης. Αυτή η διαπίστωση αποτελεί την κατευθυντήρια γραμμή των συνδικαλιστικών μας αγώνων. Δεν αποτελεί συντεχνιακή αντίληψη, αντίθετα είναι προς όφελος της κοινωνίας, των συμπολιτών μας και του ασφαλιστικού συστήματος.
Σε αυτήν την κατεύθυνση κινήθηκε και η παρέμβασή μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την περασμένη Τρίτη, όπου αναδείξαμε το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων μας στην Ελλάδα, με επιχειρήματα νομικά, ορθολογικά, αλλά κυρίως κοινωνικά. Και διαπιστώσαμε ότι η τοποθέτησή μας συνάντησε ευρεία αποδοχή. Δεν έρχονται όλα τα κακά από την Ευρώπη και σίγουρα, όπως φάνηκε ξεκάθαρα, η νέα νομοθεσία, που ναρκοθετεί το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων μας και της φαρμακευτικής περίθαλψης δεν αποτελεί εντολή τους προς την κυβέρνησή μας. Σήμερα δεν είμαστε εδώ για να τσακωθούμε με την πολιτική μας ηγεσία, αντίθετα ήρθαμε για να καταδείξουμε πώς μπορούμε ως κλάδος να βοηθήσουμε. Θα έχουμε πολλές ευκαιρίες να τους τα ψάλουμε, από την καλή κι απ’ την ανάποδη. Σήμερα θα κοιτάξουμε το μέλλον, με θετική διάθεση. Ας ελπίσουμε ότι θα βρούμε μιμητές».
Να θυμίσουμε, όπως ανέφερε ο πρόεδρος και οι εκπρόσωποι του ΠΦΣ πριν μερικές ημέρες σε Ευρωβουλευτές, «Τα 11.000 φαρμακεία δεν δημιουργούν μονοπώλια. Οι 10 αλυσίδες όμως ναι», προσθέτοντας, ότι «Ζητάμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταδικάσει την πρακτική που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση και να ζητήσει να αποσύρει τις Αποφάσεις αυτές» (σ.σ. περί απελευθέρωσης του ιδιοκτησιακού και ΜΥΣΥΦΑ).
Διαβάστε ακόμη:
Ιδιοκτησιακό & ΜΥΣΥΦΑ: Τα 11.000 φαρμακεία δεν δημιουργούν μονοπώλιο, οι 10 αλυσίδες ναι