ΦΑΡΜΑΚO

ΣΦΕΕ: Τα νέα μέτρα τιμολόγησης, ρημάζουν την Ελλάδα, τις επενδύσεις, την βιομηχανία & τον ασθενή

Δραματική έκκληση στην Πολιτεία να παγώσουν τα νέα μέτρα της φαρμακευτικής πολιτικής, τα οποία θα σηματοδοτήσουν αποεπένδυση, μαρασμό των μονάδων, μία ακόμη οικονομική επιβάρυνση στις επιχειρήσεις και έλλειμμα στην πρόσβαση των ασθενών για νέες θεραπείες, απηύθυναν την Τετάρτη οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ από το Ζάππειο Μέγαρο.

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Οκτώ εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας (ελληνικής και πολυεθνικής) έστειλαν ενωτικό μήνυμα πως είναι η ώρα να σταματήσουν οι πειραματισμοί, να αλλάξει το μείγμα της φαρμακευτικής πολιτικής και να πραγματοποιηθούν επιτέλους τα αναγκαία διαρθρωτικά μέτρα.

Είμαστε παράδειγμα προς αποφυγήν, επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Πασχάλης Αποστολίδης, ο οποίος τόνισε πως ακόμη και η Αμερική που βίωσε την δυσκολότερη κρίση το 1929, κατάφερε να εξέλθει αυτής μετά από 4 χρόνια, ενώ εμείς βρισκόμαστε στον 7ο χρόνο και με τα νέα μέτρα, τα πράγματα θα γίνουν ακόμη πιο δραματικά.

«Αν εξοντωθεί ο φαρμακευτικός κλάδος δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμο δημόσιο σύστημα Υγείας. Δεν μπορούν οι Έλληνες ασθενείς να λαμβάνουν ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Ούτε να στηριχθεί η αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής οικονομίας. Το φάρμακο είναι η λύση και όχι το πρόβλημα», τόνισαν με έμφαση οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ, προσθέτοντας, ότι τη χρήση ενός στα τέσσερα φάρμακα την καλύπτει ο φαρμακευτικός κλάδος, ενώ παράλληλα, η χώρα μας διαθέτει τις πιο χαμηλές τιμές στην Ευρώπη στα πρωτότυπα φάρμακα.

Σε μία ήδη επιβαρυμένη και πιεσμένη φαρμακευτική δαπάνη (1,945 δισ ευρώ), τα νέα μέτρα αναμένεται να δημιουργήσουν νέα φτωχοποίηση στην φαρμακευτική και υγειονομική αγορά.

Οι ασθενείς στην Ελλάδα μπορεί να περιμένουν ακόμη και 2,5 χρόνια για νέες θεραπείες, την ώρα που δεν έχει ελεγχθεί ο όγκος και η ζήτηση των φαρμάκων ενώ το τελειωτικό χτύπημα είναι το clawback και το rebate το οποίο αποτελεί σχεδόν το 40% του τζίρου των επιχειρήσεων που καλούνται να επιστρέψουν στο κράτος. Επιπλέον, όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Πασχάλης Αποστολίδης η κυβέρνηση βαφτίζει το clawback σε rebate, καθώς σύμφωνα με την Μνημονιακή υποχρέωση, το clawback από το 2017 θα πρέπει να μειωθεί κατά 30%, το ίδιο και το 2018, και αντί να γίνουν μεταρρυθμίσεις το clawback θα μετονομαστεί σε rebate.

Όπως τόνισε ο κ. Κων. Ευριπίδης, το clawback αντιπροσωπεύει το 1/3 των πωλήσεων ενώ αποκλείεται να έρθει νέο προιόν στην Ελλάδα με έκπτωση 50%. Ακόμη, τόνισε με νόημα, πως όταν οι κυβερνώντες έφτιαξαν την φαρμακευτική δαπάνη, δεν υπήρχαν ούτε ανασφάλιστοι ούτε πρόσφυγες. Σημειωτέον το κόστος των ανασφάλιστων (1,8 εκατ. ατόμων) σήμερα ανέρχεται σε 7 με 8 εκατ. ευρώ, ενώ να θυμίσουμε πως η Ελλάδα φιλοξενεί και 60.000 πρόσφυγες.

Οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ αναφορικά με τον όγκο, τόνισαν πως καίτοι διαθέτουμε από τα καλύτερα συστήματα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, δεν υπάρχει σωστός έλεγχος καθώς το 2009 είχαμε 4,5 εκατ. συνταγές τον μήνα και το 2016 6,5 εκατ. τον μήνα.

Οι τιμές των φαρμάκων που τελικά αποζημιώνει το κράτος είναι ήδη πολύ χαμηλές, υπογράμμισε ο κ. Αποστολίδης, προσθέτοντας, ότι με τα νέα μέτρα, θα καταλήξουμε να έχουμε σκευάσματα μόνο για πλουσίους, ή για όσους έχουν μεγάλη ανάγκη. Στο σημείο αυτό, τόνισε χαρακτηριστικά, ότι οι πιλότοι της Aegean όπως παλιά της Ολυμπιακής, θα φέρνουν τα φάρμακα από το εξωτερικό. Όπως και να βαφτίσουν πάντως τα νέα μέτρα, δεν συνιστούν αλλαγές συμπλήρωσε.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Κωνσταντίνος Παναγούλιας, ανέφερε χαρακτηριστικά πως η κυβέρνηση επιχειρεί να σκοτώσει τα σπουργίτια με κανόνια.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Pharma Innovation Forum κ. Jim Sage, αναφέρθηκε στο κλίμα της αποεπένδυσης που σηματοδοτούν τα νέα μέτρα, σημειώνοντας πως δεν βλέπει να έρχονται νέες επενδύσεις. Αναφέρθηκε ακόμη στην αξία της έρευνας και της καινοτομίας και πως οι νέες θεραπείες σώζουν ζωές.

Αναφορικά με τις Κλινικές Μελέτες, όπως τόνισαν τόσο ο κ. Π. Αποστολίδης όσο και ο κ. Σπύρος Φιλιώτης, και εδώ η Ελλάδα έχει μείνει πίσω με 80 εκατ. ευρώ ετησίως, την ώρα που άλλες χώρες όπως Γερμανία, και Βέλγιο δημιουργούν υπεραξία με ποσά της τάξεως των 6 δισ ευρώ και 2,4 δισ ευρώ ετησίως. Ας προσπαθήσουμε τουλάχιστον να προσεγγίσουμε την Αυστρία, τόνισαν η οποία προσελκύει 453 εκατ. ευρώ από τις Κλινικές Μελέτες κάθε χρόνο.

Τα 2,4 δισ ευρώ του Βελγίου, είναι τα ποσά που καταθέτουν οι Έλληνες για ΕΝΦΙΑ, σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΣΦΕΕ κ. Μιχάλης Χειμώνας, επεσήμανε ότι ο Σύνδεσμος έφερε τρεις φορές στελέχη της EFPIA (του Ευρωπαικού ΣΦΕΕ) προκειμένου να συζητήσουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ωστόσο η κυβέρνηση δεν τους άκουσε ποτέ.

Όμως δεν είναι μόνο οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες που αγωνιούν για τα νέα μέτρα, αλλά και οι μικρές, οι οποίες βλέπουν δυσοίωνο το μέλλον τους. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, με τόσο υψηλά χαράτσια (clawback, rebate) και φοροεισπρακτικά μέτρα, είναι αδύνατον να προχωρήσουμε στον επιχειρηματικό μας σχεδιασμό, ή σε προσλήψεις και να τονώσουμε την αγορά εργασίας. Επιπλέον, οι μικρές επιχειρήσεις βασίζονται μόνο στις δυνάμεις τους δεν είναι θυγατρικές μητρικών στο εξωτερικό και αυτό σημαίνει ότι ο αγώνας τους γίνεται εκ των ενόντων.

Διαβάστε ακόμη:

Συνέδριο ΕΣΔΥ: Η μεγάλη και κρίσιμη συζήτηση για την άριστη φαρμακευτική δαπάνη

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved