ΦΑΡΜΑΚO

Μηνιγγίτιδα Β: Γιατί αρνείται πεισματικά η Επιτροπή να εντάξει το εμβόλιο στο Εθνικό Πρόγραμμα;

Μερικές φορές, ακόμη και ένα περιστατικό στην υγεία, θα πρέπει να μας αφυπνίσει και κυρίως την επιστημονική κοινότητα και να την κάνει να αναθεωρήσει τους κανόνες και τους στόχους της.

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Μιλάμε για το περιστατικό της 5χρονης μικρούλας από το Καματερό που εκδήλωσε πριν μερικές εβδομάδες Μηνιγγίτιδα τύπου Β η οποία εξελίχθηκε ραγδαία και αρνητικά, σε μηνιγγιτιδοκοκκική σηψαιμία, με αποτέλεσμα το παιδάκι να ακρωτηριαστεί στην φτέρνα και τώρα να περιμένει στην Χειρουργική Κλινική του νοσ. Παίδων Αγλαία Κυριακού για πλαστική αποκατάσταση.

Φυσικά εάν το κοριτσάκι είχε κάνει το εμβόλιο για την Μηνιγγίτιδα τύπου Β δεν θα υπήρχε σήμερα κανένα πρόβλημα. Όμως το εμβόλιο αυτό, δεν είναι ενταγμένο στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών (πρέπει δηλαδή ο γονιός να το πληρώσει από την τσέπη του) και ακόμη χειρότερα, τουλάχιστον μέχρι τέλος του χρόνου, δεν υπάρχει περίπτωση να ενταχθεί, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες.

Ή ακόμη χειρότερα εάν θέλετε, είναι σφόδρα πιθανό, το εμβόλιο να αργήσει πολύ να ενταχθεί, και αυτό, διότι τα περιστατικά της Ελλάδας, είναι πολύ λίγα, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Το onMed μίλησε με καθηγητές της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, όπου επιβεβαίωσαν το γεγονός, ότι τουλάχιστον προς ώρας, το εμβόλιο, δεν πρόκειται να ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Η Επιτροπή, έχει σταθμίσει όλα τα επιστημονικά δεδομένα, από τα οποία προκύπτει, ότι δεν υπάρχει λόγος, να ενταχθεί το εμβόλιο στο Πρόγραμμα, τονίζουν οι καθηγητές.
Μάλιστα υπογραμμίζουν, ότι καμία χώρα εκτός από την Βρετανία (και ίσως την Τσεχία) δεν το έχει εντάξει στο Πρόγραμμά της.

Να σημειώσουμε, ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας του ΗΒ (Public Health England) παρουσίασε τα πραγματικά δεδομένα που δείχνουν την εκτιμώμενη αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά 83% έναντι οποιουδήποτε στελέχους της μηνιγγίτιδας Β και κατά 94% έναντι των στελεχών που προλαμβάνονται με εμβολιασμό, για όλα τα βρέφη που λαμβάνουν τις δύο από τις τρεις πρώτες προτεινόμενες δόσεις.

Η επιθετική μηνιγγίτιδα Β συνιστά τη βασική αιτία των απειλητικών για τη ζωή κρουσμάτων μηνιγγίτιδας στον εκβιομηχανισμένο κόσμο. Τα περισσότερα κρούσματα μηνιγγίτιδας Β εμφανίζονται σε νεογνά κάτω του ενός έτους. Πρόκειται για μία επιθετική και ύπουλη νόσο γιατί τα αρχικά συμπτώματα συγχέονται συχνά με αυτά μιας ίωσης (ιογενούς λοίμωξης), ενώ όταν εμφανιστεί, συνήθως ανάμεσα σε προηγουμένως υγιή παιδιά και εφήβους, αναπτύσσεται ταχέως. Έτσι, αποβαίνει μοιραία για 1 στους 10 ασθενείς, ενώ έως και 20% των ασθενών που επιβιώνουν αναγκάζονται να ζήσουν με σοβαρές μόνιμες βλάβες, όπως ακρωτηριασμό άκρων, απώλεια ακοής ή επιληπτικές κρίσεις.

Να θυμίσουμε, ότι σε ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας χθες, αναφερόταν, ότι πράγματι στην Βρετανία το εμβόλιο καλύπτεται από το Εθνικό Πρόγραμμα, καθώς τα περιστατικά είναι τριπλάσια από την Ελλάδα (πάντα με βάση τα πληθυσμιακά δεδομένα).

Φυσικά οι επιστήμονες και οι οικονομολόγοι υγείας γνωρίζουν σε βάθος την κατάσταση και είναι αυτοί, που θα προτείνουν στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Το ερώτημα είναι γιατί υπάρχει τόση δυστοκία για ένα τόσο σοβαρό θέμα δημόσιας υγείας; Φυσικά η πιο προφανής απάντηση είναι το οικονομικό ζήτημα. Όταν βιώνεις τόσο μεγάλη δημοσιονομική κρίση δεν έχεις περιθώρια για πρόληψη και προαγωγή υγείας.

Όμως εκεί είναι που θα κριθεί τελικά η Αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας; Θα κριθεί στο νήμα της κοινωνικής δικαιοσύνης και της πρόσβασης σε αναγκαίες θεραπείες για όλους.

Διαβάστε ακόμη:

Μηνιγγίτιδα Β: Η 5χρονη με ισχαιμική νέκρωση, αλλά η Επιτροπή Εμβολιασμών σφυρίζει αδιάφορα

Επιτυχημένο στη Βρετανία το εμβόλιο για τη Μηνιγγίτιδα Β σε βρέφη και παιδιά

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved