ΕΟΦ: Υποστελεχωμένος, αλλά λειτουργικός - Ξεκινά η εκστρατεία ενημέρωσης ανεπιθύμητων ενεργειών
Ο ΕΟΦ μπορεί να υποστελεχωμένος, αλλά δεν υπολειτουργεί, είναι το μήνυμα που έστειλε δυνατά χθες, η διοίκηση του Οργανισμού με επικεφαλής την πρόεδρο και την αντιπρόεδρο Κατερίνα Αντωνίου και Δέσποινα Μακριδάκη.
Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου
Με άριστα το 100, ο Οργανισμός, ακόμη και σε περιόδους κρίσης, ένδειας στελεχών και πίεσης, μπορεί να βαθμολογηθεί με 80, τόνισε η κυρία Αντωνίου, σημειώνοντας ότι ο ΕΟΦ σήμερα απασχολεί 140 άτομα, ωστόσο υπάρχουν ανάγκες για 100 ακόμη εργαζομένους. Στις αρχές του 2017, αναμένεται να γίνουν 40 προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ από πρόγραμμα του ΟΑΕΔ και στο αμέσως προσεχές διάστημα άλλες προσλήψεις μέσω του υπουργείου Υγείας.
Μάλιστα η κυρία Αντωνίου, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αξιοσύνη, το φιλότιμο και την επιστημοσύνη των στελεχών του Οργανισμού. Οι εργαζόμενοι δουλεύουν σκληρά, προκειμένου να καλύψουν όλα τα ζητήματα, από τις εγκρίσεις μέχρι την φαρμακοεπαγρύπνηση, τόνισε η πρόεδρος.
Το θέμα της χθεσινής συνέντευξης τύπου αφορούσε στην εκστρατεία ενημέρωσης που ξεκινά ο ΕΟΦ την εβδομάδα αυτή (7-11 Νοεμβρίου) για την προώθησης της αναφοράς πιθανολογούμενων ανεπιθύμητων ενεργειών φαρμάκων ως μέρος της πανευρωπαϊκής εβδομάδας ενημέρωσης.
Ο ΕΟΦ, σύμφωνα με την διοίκησή του, συγκεντρώνει κάθε χρόνο, 500 κίτρινες κάρτες που αφορούν σε ανεπιθύμητες ενέργειες φαρμάκων. Ειδικότερα, το διάστημα 2012-2015 οι αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες από επαγγελματίες υγείας και ασθενείς αυξήθηκαν κατά 4,65%.
Ωστόσο όπως τονίστηκε, υπάρχει έντονο το θέμα της υποαναφοράς και σύμφωνα με την πρόεδρο του Οργανισμού, οι αιτίες είναι πολλές και θα πρέπει ο ασθενής ή ο επαγγελματίας υγείας, να βρει τον χρόνο να μιλήσει για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει με ένα φάρμακο, ή μία θεραπεία. Είναι σημαντικό, συνέχισε η κυρία Αντωνίου, να αναφέρουμε τις ανεπιθύμητες ενέργειες, διότι με αυτόν τον τρόπο, βελτιώνεται το προφίλ ενός ασθενή.
Η αντιπρόεδρος του ΕΟΦ κυρία Δέσποινα Μακριδάκη, τόνισε στην εισήγησή της, ότι είναι σημαντικό, όλοι οι επαγγελματίες υγείας να εντάξουν την καταγραφή ανεπιθύμητων ενεργειών στην καθημερινή τους πράξη και την ενημέρωση των αρμοδίων άμεσα. Είναι επίσης σημαντικό, οι επιστημονικές εταιρείες και οι Σύλλογοι ασθενών να το επικοινωνούν στα μέλη τους ως δράση αναγκαία για την ασφαλή και αποτελεσματική χρήση των φαρμάκων.
Από την πλευρά του, ο B΄Αντιπρόεδρος του ΕΟΦ κ. Ηλίας Γιαννόγλου, τόνισε ότι το θέμα της υποαναφοράς, είναι ευρύτερο και συνδέεται με την στάση μας, απέναντι σε κοινωνικά ζητήματα και κατά πόσο λειτουργούμε ως ενεργοί πολίτες τελικά. Είναι θέμα ευρύτερης παιδείας και εκπαίδευσης. Ακόμη και για το θέμα των ελλείψεων φαρμάκων δεν γίνεται αναφορά στον ΕΟΦ υπογράμμισε με νόημα, μιλώντας τόσο με την θεσμική του ιδιότητα, όσο και ως φαρμακοποιός πάγκου, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Κεντρικό σημείο της εκστρατείας του ΕΟΦ, είναι ένα κινούμενο σχέδιο που παρουσιάζει την ιστορία ενός ασθενή που εμφανίζει μία πιθανολογούμενη ανεπιθύμητη ενέργεια. Παρουσιάζει την λήψη του φαρμάκου, την εκδήλωση μιας πιθανολογούμενης ανεπιθύμητης ενέργειας τον τρόπο αναφοράς από τους ασθενείς ή τους επαγγελματίες υγείας προς τον αρμόδιο φορέα για τα φάρμακα και πως ωφελούνται οι ασθενείς στο μέλλον.
Διαβάστε ακόμη: