ΦΑΡΜΑΚO

Έρευνα Hellas List: Με αύξηση τζίρου στο φοροεισπρακτικό κράτος απαντά ο κλάδος του φαρμάκου

Αντιστέκονται σθεναρά έναντι της παρατεταμένης ύφεσης οι φαρμακοβιομηχανίες, και ο ευρύτερος κλάδος (φαρμακαποθήκες, καλλυντικά κλπ) προσπαθώντας και να επενδύσουν και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει σχεδόν καμία στήριξη από το κράτος. Σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται (σχεδόν μόνο) φοροεισπρακτικό με τα μέτρα clawback και rebate να ροκανίζουν κάθε αναπτυξιακή διάθεση και δυνατότητα, ο κλάδος του φαρμάκου σύμφωνα με έρευνα της Hellas List, καταγράφει αύξηση των εργασιών του με τις επιχειρήσεις να επενδύουν με ίδια κεφάλαια. 

Όμως ο κλάδος αιμορραγεί, διότι τα προβλήματα ρευστότητας, εξαιτίας των παραπάνω μηχανισμών, αλλά και της υψηλής φορολογίας είναι δυσθεώρητα.

Ειδικότερα, τα διαρκώς αυξανόμενα ποσά που καλούνται να επιστρέψουν στο κράτος (rebate και clawback) οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις δημιουργούν ανυπέρβλητα εμπόδια στη λειτουργία των τελευταίων.

Αποκαλυπτικά είναι τα συμπεράσματα της εν εξελίξει έρευνας της Hellas List, σύμφωνα με τα οποία, από τα μέχρι στιγμής δημοσιευμένα στοιχεία των 30 βιομηχανικών και παραγωγικών επιχειρήσεων του κλάδου φαρμάκων-καλλυντικών, οι συνολικές υποχρεώσεις τους αυξήθηκαν κατά 9% για να φθάσουν τα 924 εκατ. ευρώ! Την ίδια στιγμή τα συνολικά ίδια κεφάλαια αυξήθηκαν κατά 3% για να φθάσουν μόλις τα 538 εκατ. ευρώ. Τα στοιχεία δεν αφορούν το σύνολο του κλάδου – η δημοσίευση των ισολογισμών του 2015 δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί – είναι όμως ενδεικτικά των σοβαρών προβλημάτων που σωρεύονται στην τρέχουσα λειτουργία των επιχειρήσεων στο στρατηγικής σημασίας αυτόν κλάδο της ελληνικής οικονομίας.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία τής εν εξελίξει έρευνας της Hellas List:

- Ο συνολικός κύκλος εργασιών των 30 επιχειρήσεων του δείγματος αυξήθηκε κατά 4,3% για να φθάσει τα 1,182 δισ. ευρώ. Ας σημειωθεί ότι στο δείγμα περιλαμβάνονται μόνον οι επιχειρήσεις που ασκούν παραγωγική δραστηριότητα στην Ελλάδα, το συντριπτικό τμήμα του αφορά κυρίως φαρμακευτικές επιχειρήσεις και 4 εταιρείες καλλυντικών. Δεν συμπεριλαμβάνονται οι θυγατρικές των πολυεθνικών επιχειρήσεων, που έχουν κυρίως εισαγωγική δραστηριότητα ή αναθέτουν την παραγωγή σκευασμάτων σε ελληνικές εταιρείες. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, ο συνολικός κύκλος εργασιών 119 παραγωγικών επιχειρήσεων φαρμάκων και καλλυντικών είχε μειωθεί κατά 2,3% από 2,184 δισ. ευρώ το 2013 σε 2,134 δισ. ευρώ το 2014.

- Ιδιαίτερα θετική εμφανίζεται η πορεία των εταιρειών σε λειτουργικό επίπεδο αφού αυτές αυξάνουν την κερδοφορία τους. Έτσι τα συνολικά καθαρά προ φόρων κέρδη αυξήθηκαν κατά 21,4% (αν εξαιρεθούν τα στοιχεία συγκεκριμένης επιχείρησης, που αλοιώνουν το αποτέλεσμα). Έτσι, τα συνολικά καθαρά κέρδη των 29 εταιρειών αυξήθηκαν από 64 εκατ. ευρώ το 2014 σε 77,7 εκατ. ευρώ το 2015.

- Τα συνολικά ίδια κεφάλαια των 30 επιχειρήσεων του δείγματος αυξήθηκαν από 525,6 εκατ. ευρώ το 2014 σε 538,1 εκατ. ευρώ το 2015.

- Οι συνολικές υποχρεώσεις αυξήθηκαν από 847,6 εκατ. ευρώ το 2014 σε 924,1 εκατ. ευρώ το 2015. Έτσι η σχέση ξένων προς ίδια κεφάλαια διαμορφώνεται στο 1,7 προς 1.

Πρακτικά λοιπόν, ενώ η δραστηριότητα των επιχειρήσεων εμφανίζεται ορθολογική και αναπτυξιακή, οι φοροεισπρακτικές πρακτικές του κράτους έρχονται να οξύνουν σε τρομακτικό επίπεδο τα προβλήματα ρευστότητας των εταιρειών. Αξίζει να σημειωθεί ότι, εκτός από την πολύ υψηλή φορολογία, οι φαρμακευτικές εταιρείες καλούνται να επιστρέψουν πολύ υψηλά και συνεχώς αυξανόμενα ποσά στο κράτος ως rebate και clawback.

Πίσω από αυτές τις έννοιες των clawback και rebate όμως, κρύβονται μεγάλες αλλαγές αλλά και στρεβλώσεις στον κλάδο. Το rebate ως έννοια, μπορεί να ταυτιστεί με την έκπτωση επί του τζίρου που κάνουν οι εμπορικές εταιρείες στους προμηθευτές τους. Στην ουσία ο ΕΟΠΥΥ επιβάλλει να του γίνουν εκπτώσεις επί του ποσού που τιμολογούν οι πάροχοι υγείας (π.χ. κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, μονάδες αιμοκάθαρσης κτλ.) βάσει ενός κλιμακούμενου ποσοστού. Από την άλλη πλευρά, το clawback αναφέρεται στην επιστροφή του ποσού εκείνου που υπερβαίνει, μηνιαίως, τις προϋπολογισμένες δαπάνες υγείας.

Διαβάστε ακόμη:

Κα. Τζάκρη, θα βοηθήσετε να καταργηθεί το clawback; Τι ειπώθηκε στην συνάντηση με ΣΦΕΕ

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved