Καρκίνος του πνεύμονα: Υπεροχή φαρμάκου έναντι χημειοθεραπείας στην συνολική επιβίωση
Σημαντικά νέα για τους ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα προέκυψαν από τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων κλινικών μελετών, που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ESMO 2016) που πραγματοποιήθηκε στην Κοπεγχάγη, από τις 7 έως τις 11 Οκτωβρίου.
Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν μακροχρόνια αποτελέσματα από την μελέτη KEYNOTE-010, η οποία συνέκρινε την χορήγηση του pembrolizumab σε ασθενείς με μεταστατικό μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, που είχαν λάβει προηγουμένως χημειοθεραπεία με πλατινούχο συνδυασμό και το επίπεδο έκφρασης του PD-L1 στους όγκους τους ≥1%, σε σχέση με την ενδεικνυόμενη μέχρι σήμερα χημειοθεραπεία με δοσεταξέλη. Τα αποτελέσματα έδειξαν υπεροχή του pembrolizumab στην συνολική επιβίωση στους 18 μήνες έναντι της χημειοθεραπείας.
Επιπρόσθετα και από την ίδια μελέτη, παρουσιάστηκε ανάλυση από αναφορές των ασθενών για την ποιότητα ζωής τους που σχετίζεται με την υγεία τους, η οποία έδειξε ότι περισσότεροι ασθενείς που έλαβαν το pembrolizumab σε σχέση με αυτούς που έλαβαν χημειοθεραπεία, ανέφεραν βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στους ασθενείς με υψηλή έκφραση του PD-L1 (≥50%), η συνολική επιβίωση στους 18 μήνες ήταν 46% με δόση pembroliumab 2 mg/kg, 52% με 10 mg και 24% για τη δοσεταξέλη.
Για τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα του ESMO, o κ. Πάρις Α. Κοσμίδης, Παθολόγος – Ογκολόγος, Διευθυντής της Β’ Παθολογικής – Ογκολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ και έχοντας διατελέσει Πρόεδρος του ESMO δήλωσε χαρακτηριστικά: «Όλοι εμείς που παρακολουθήσαμε τις ανακοινώσεις του ESMO είδαμε με ιδιαίτερο δέος τις εξελίξεις που επιφέρει ο τομέας της ανοσο – ογκολογίας στην συνολική επιβίωση των ασθενών. Ειδικότερα για τον μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα τα πρόσφατα στοιχεία της μελέτης Keynote 010 του pembrolizumab σε ασθενείς που είχαν λάβει προηγουμένως άλλη θεραπεία, έδειξαν ανώτερη συνολική επιβίωση σε μεγάλα χρονικά διαστήματα παρακολούθησης των ασθενών με έκφραση PD-L1 ≥1% και καλύτερη ποιότητα ζωής. Τετραπλάσιοι ασθενείς που ανταποκρίθηκαν στη θεραπεία με pembrolizumab ήταν ακόμα ζωντανοί χωρίς εξέλιξη της νόσου σε σχέση με αυτούς που ανταποκρίθηκαν στη χημειοθεραπεία με δοσεταξέλη. Είναι πολύ ευχάριστο το γεγονός ότι τα αποτελέσματα αυτά συνεχίζονται σε βάθος χρόνου. Τέλος, πιστεύουμε ότι η χρήση των βιοδεικτών θα αναδείξει τους ασθενείς που είναι πιθανότερο να ωφεληθούν από την θεραπεία».
Ακόμα, στο ESMO 2016 παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα των αναλύσεων τριών διαφορετικών μελετών – μεταξύ των οποίων και η KEYNOTE-010 - αναφορικά με τα επίπεδα της πρωτεΐνης PD-L1 στον πληθυσμό των συμμετεχόντων σε αυτές τις μελέτες ασθενών, που έδειξαν ότι το 66% αυτών με μεταστατικό μη μικροκυταρικό καρκίνο του πνεύμονα, είχαν έκφραση ≥1% του PD-L1, ενώ το 28% είχε PD-L1 ≥50%.
Σχετικά με το pembrolizumab
Το pembrolizumab είναι ένα εξανθρωποποιημένο μονοκλωνικό αντίσωμα, το οποίο δρα αυξάνοντας την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος του ανθρώπου να εντοπίζει και να καταπολεμά τα νεοπλασματικά κύτταρα. Το pembrolizumab εμποδίζει την αλληλεπίδραση μεταξύ του PD-1 και των συνδετών του, PD-L1 και PD-L2, ενεργοποιώντας έτσι τα Τ λεμφοκύτταρα που μπορεί να επηρεάσουν και τα νεοπλασματικά αλλά και τα υγιή κύτταρα.
Στην Ελλάδα το pembrolizumab, ως μονοθεραπεία, ενδείκνυται ως αγωγή του προχωρημένου (ανεγχείρητου ή μεταστατικού) μελανώματος σε ενήλικες. Η συνιστώμενη δόση του pembrolizumab είναι 2 mg/kg, χορηγούμενη ενδοφλεβίως σε 30 λεπτά, κάθε τρεις εβδομάδες. Οι ασθενείς θα πρέπει να λαμβάνουν το pembrolizumab μέχρι την εξέλιξη της νόσου ή την εμφάνιση μη αποδεκτής τοξικότητας.
Διαβάστε ακόμη:
Καρκίνος πνεύμονα: Μεγαλύτερη επιβίωση για τους χειρουργημένους ηλικιωμένους ασθενείς
Καρκίνος του πνεύμονα: Ποιες είναι οι πρώτες ενδείξεις
Φάρμακο «έκπληξη» για πολλούς καρκίνους έλαμψε στην Συνάντηση της Κοπεγχάγης