ΦΑΡΜΑΚO

Healthworld 2016: Οι επιχειρήσεις ζητούν άλλο μείγμα φαρμακευτικής πολιτικής & χώρο για καινοτομία

Στην ανάγκη για μία ολιστική και ρεαλιστική πρόταση για την βιώσιμη ανασυγκρότηση της ελληνικής φαρμακευτικής πολιτικής, η οποία θα δώσει ανάσα στις επιχειρήσεις και αντοχές στο σύστημα υγείας, αναφέρθηκε ο Haseeb Ahmad, διευθύνων σύμβουλος MSD Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας - πρόεδρος Φαρμακευτικής Επιτροπής του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου, μιλώντας στο 15ο Ετήσιο Συνέδριο HealthWorld 2016, από το Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο, που ολοκληρώθηκε χθες Τετάρτη.

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Η ανάγκη για ένα διαφορετικό μείγμα φαρμακευτικής πολιτικής, τονίστηκε πολλές φορές στην διάρκεια των διήμερων εργασιών του Συνεδρίου, με έμφαση στην φαρμακευτική καινοτομία, στην πρόληψη και στην αλλαγή και μετασχηματισμό του ΕΣΥ. Μάλιστα ο βουλευτής του Ποταμιού Κ. Μπαργιώτας εμφανίσθηκε ιδιαίτερα αιχμηρός σε θέματα καινοτομίας, τονίζοντας, ότι όσο συνταγογραφούνται περιττές πραζόλες, τόσο θα μένουν εκτός αγοράς, καινοτόμα φάρμακα.

Ο κ. Ahmad, αναφέρθηκε στην δυναμική της φαρμακοβιομηχανίας, η οποία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην οικονομία και την κοινωνία, δυστυχώς όμως η Ελληνική Πολιτεία σχεδιάζει πλέον την φαρμακευτική πολιτική βασίζοντας όλο το σχεδιασμό της στο claw-back των εταιρειών και την συμμετοχή των ασθενών, τη στιγμή που ούτε οι μεν ούτε οι δε είναι πλέον δυνατόν να σηκώσουν αυτό το βάρος, τόνισε χαρακτηριστικά.

Η πρόταση θα πρέπει να αφορά, ένα βιώσιμο σύστημα Υγείας, ένα σύστημα που θα αντιμετωπίζει τις προκλήσεις (πχ. αύξηση του πληθυσμού, κλπ) και θα αξιοποιεί τις ευκαιρίες (πχ. φαρμακευτική καινοτομία), ενώ το όραμα για το ΕΣΥ, θα πρέπει να αφορά στον μετασχηματισμό του σε ένα σύστημα που θα εστιάζει στην πρόληψη, στα αποτελέσματα και θα οδηγείται από την αξία των θεραπειών, όπως είπε.

Στην συνέχεια, ο επικεφαλής της MSD περιέγραψε την σημερινή κατάσταση συστήματος Υγείας – ασθενή:

- κενά σε υποδομές και εξυπηρέτηση
- αυξημένη συμμετοχή τους στα φάρμακα
- απουσία εστίασης στην πρόληψη και στην παραγωγή αποτελέσματος από την φαρμακευτική αγωγή και
- μειωμένη πρόσβαση σε φάρμακα καθώς και σε εργαλεία και υπηρεσίες διαχείρισης των νόσων

Η σημερινή κατάσταση συστήματος Υγείας – φαρμακευτικές εταιρείες έχει ως εξής:
- Αυξημένα rebates και claw-back
- έμφαση στο κόστος και όχι στο αποτέλεσμα της θεραπείας
- λογιστικές προσεγγίσεις «οριζόντιων» μέτρων
- εστίαση αποκλειστικά και μόνο στην τιμή των φαρμάκων
Μέγιστο πρόβλημα για όλους: η παντελής απουσία ενός οργανωμένου και δομημένου διαλόγου για όλα τα παραπάνω.

Αναφερόμενος στον μετασχηματισμός του Εθνικού Συστήματος Υγείας σε ένα σύστημα που θα εστιάζει στην πρόληψη, θα βασίζεται στα αποτελέσματα και θα οδηγείται από την αξία των θεραπειών, υπογράμμισε ότι το σχέδιο δράσης αυτό, θα πρέπει να περιλαμβάνει:

Ενέργειες απαραίτητες από πλευράς υπουργείου Υγείας- τομές:

- Καθορισμός Εθνικών Υγειονομικών προτεραιοτήτων
- Εστίαση στην Πρωτοβάθμια περίθαλψη και στην πρόληψη
- Υιοθέτηση θεραπευτικών λύσεων που βασίζονται στα αποτελέσματα των θεραπειών
- Εγκαθίδρυση της Ελλάδας ως διεθνούς κέντρου παραγωγής Πραγματικών Στοιχείων θεραπειών- στοιχείων προερχόμενα από την καθημερινή κλινική πρακτική (RWE – Real World Evidence)
- Εισαγωγή και αναθεώρηση ποιοτικών δεικτών αξιολόγησης
- Εστίαση στην αξία και την καινοτομία

Βασική λογική αυτού του νέου ολιστικού συστήματος:

- παραγωγή καλύτερων αποτελεσμάτων για τους ασθενείς στο ίδιο ή σε χαμηλότερο κόστος.
- τροφοδοσία του συστήματος με υψηλής ποιότητας στατιστικά στοιχεία, τα οποία θα αξιοποιούνται για αναγνώριση της βέλτιστης πρακτικής, αλλαγή συμπεριφοράς και εν τέλει διόρθωση τυχόν λαθών

Για την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος, απαιτείται:

- η υιοθέτηση των μοντέλων αξιολόγησης των θεραπευτικών καινοτομιών που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφορικά με τις διαδικασίες αξιολόγησης τεχνολογιών υγείας (HTA – Health Technology Assessment) και εγκρίσεων αδειών κυκλοφορίας, έτσι ώστε να προκύψει ένα δίκαιο σύστημα τιμολόγησης και αποζημίωσης των θεραπευτικών καινοτομιών.
- η μείωση του κόστους των παλαιότερων θεραπειών με άμεση διείσδυση γενόσημων τη στιγμή που λήγει η πατέντα ενός φαρμάκου, η οποία με τη σειρά της θα φέρει τον ανταγωνισμό που είναι απαραίτητος για την μείωση των τιμών.

Φαρμακευτική καινοτομία

Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία (Μαρ. 2015) είναι σε εξέλιξη μελέτες για νέες θεραπείες:
- 1.813 για τον καρκίνο,
- 599 για τις καρδιαγγειακές δυσλειτουργίες,
- 475 για τον διαβήτη,
- 159 για το AIDS,
- 1.120 για δυσλειτουργίες του ανοσολογικού,
- 1.216 για μεταδοτικές ασθένειες,
- 511 για ψυχικές παθήσεις και
- 1.329 για δυσλειτουργίες του νευρικού συστήματος.

Το κρίσιμο ερώτημα, σύμφωνα με τον κ. Ahmad, είναι εάν θα μπορέσει το ελληνικό σύστημα Υγείας να ενσωματώσει τις πολυάριθμες καινοτομίες που παράγονται παγκοσμίως και απαντούν σε ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες;

Η φαρμακευτική καινοτομία και τα φάρμακα εν γένει, κατέληξε ο ομιλητής, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως εργαλείο λύσης των προβλημάτων και όχι ως πρόβλημα. Η ελληνική Πολιτεία και τα θεσμικά της όργανα (ασφαλιστικοί οργανισμοί, ρυθμιστικοί οργανισμοί κλπ.) θα πρέπει να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητά τους, να αποζημιώνουν με βάση τα αποτελέσματα και να ανασχεδιάζουν τις πολιτικές τους όχι βασιζόμενοι σε λογιστικές πρακτικές αλλά σε έξυπνες λύσεις που θα εξελίσσουν το σύστημα προς όφελος του ασθενή.

Η θέση του ΣΦΕΕ

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Κώστας Παναγούλιας, επισήμανε ότι το 2060, από το 8% του ΑΕΠ που θα δαπανάται για την υγεία, το 1,5% περίπου θα απορροφάται από τη γήρανση του πληθυσμού. Στη αύξηση του κόστους της φαρμακευτικής δαπάνης συμβάλλουν και οι νέες θεραπείες, οι οποίες όμως εξοικονομούν δαπάνες υγείας.

Στην Ευρώπη, με τον εμβολιασμό του πληθυσμού κατά της εποχικής γρίπης, εξοικονομούνται περί τα 300 εκατ. ευρώ, ενώ τα καρδιολογικά φάρμακα για τα οποία δαπανώνται περίπου 24 ευρώ κατά κεφαλήν, εξοικονομούνται 89 ευρώ νοσηλείας.

Στην συνέχεια, αναφέρθηκε στην δυναμική της φαρμακοβιομηχανίας, υπογραμμίζοντας, ότι η βιομηχανία, αποτελεί μέρος της λύσης του προβλήματος, είναι ο δεύτερος κλάδος με τις μεγαλύτερες επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη και με τη μεγαλύτερη παραγωγικότητα, από όλους τους κλάδους βιομηχανίας της Ευρώπης.

Υπογράμμισε ακόμη, ότι η διείσδυση των γενοσήμων στην αγορά περιορίζεται στο 25% περίπου, όταν στην Ευρώπη ή στις ΗΠΑ τα ποσοστά είναι πολύ υψηλότερα. Στηλίτευσε και ο ίδιος το θέμα των ε[ιστροφών, τονίζοντας, ότι η φαρμακοβιομηχανία θα κληθεί φέτος να καταβάλλει 600 εκατ. ευρώ σε clawback και rebate (σχεδόν το 30% του τζίρου των εταιρειών), καθώς επίσης και άλλα 200 εκατ. ευρώ περίπου από το νοσοκομειακό clawback που καθιερώθηκε για πρώτη φορά φέτος, ανεβάζοντας το ποσό των επιστροφών στα 800-900 εκατ. ευρώ.

Η θέση της ΠΕΦ

Ο εντεταλμένος σύμβουλος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) κ. Βασίλης Πενταφράγκας, στην ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων, ότι η βιωσιμότητα της φαρμακοβιομηχανίας είναι επιεικώς αδύνατη, ενώ η μόνη ουσιαστική διαρθρωτική αλλαγή που επιτεύχθηκε μέχρι σήμερα είναι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Ο κ. Πενταφράγκας υπογράμμισε ακόμη, ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης με όλα τα φάρμακα με προστιθέμενη αξία, ενώ παράλληλα οι πολίτες μπορούν να δουν ελάφρυνση στις δαπάνες υγείας κατά 8%, με διαρθρωτικές αλλαγές στην αποζημίωση, συνταγογράφηση και διάθεση φαρμάκων, με καθιέρωση της αξιολόγησης τεχνολογίας υγείας, διαφοροποίηση του όγκου και του μείγματος συνταγογράφησης και την παροχή κινήτρων για οικονομικότερες θεραπείες

Διαβάστε ακόμη:

Κίνδυνος αποεπένδυσης των φαρμακοβιομηχανιών, εάν συνεχισθεί το clawback

Μπασκόζος: Εμμονικοί οι Θεσμοί με την φαρμακευτική δαπάνη - Θα στηρίξουμε την εγχώρια παραγωγή

Ξανθός στο Healthworld: Σύστημα Υγείας με άλλη κουλτούρα και κοινωνική αναδιανομή

ΠΕΦ: Να σταματήσουν οι καταστροφικές μειώσεις των τιμών & να γίνουν οι αναγκαίες διαρθρώσεις

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved