Η μελέτη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, δείχνει ολοταχώς τον δρόμο της ανάπτυξης
Με προσδοκίες αναμένουν οι άνθρωποι της φαρμακοβιομηχανίας την μελέτη για την ανάπτυξη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας που θα ανακοινώσουν σήμερα οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.
Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου
Το γεγονός δε, ότι το έναυσμα για την μελέτη αυτήν, έδωσε ο ίδιος ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Γιάννης Δραγασάκης, ενώ πλέον το φάρμακο έχει τεθεί υπό την εποπτεία του, σηματοδοτεί την μεγάλη σημασία που δίνει (και πρέπει να δώσει) η κυβέρνηση για έναν κλάδο, ο οποίος προσφέρει τα μέγιστα στην εθνική οικονομία, επιχειρηματικότητα και την αγορά εργασίας.
Έναν κλάδο, ο οποίος λειτουργεί πολλαπλασιαστικά και τονώνει καίρια το ΑΕΠ της χώρας σε μία στιγμή που άλλοι ιστορικοί κλάδοι της βιομηχανίας έχουν δυστυχώς σβήσει από την παρατεταμένη ύφεση, που έχει σαρώσει και εξακολουθεί να σαρώνει τον βιομηχανικό ιστό της Ελλάδας.
Να θυμίσουμε, ότι η εποπτεία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη έγινε εμφανής από πέρυσι, και ειδικότερα από την συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής και του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής, κατά την διάρκεια του οποίου, αποφασίστηκε η εκπόνηση σχετικής μελέτης.
Να σημειώσουμε, ότι η μελέτη εκπονήθηκε με εντολή της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, ώστε να αναλυθούν οι προκλήσεις και οι δυνατότητες του κλάδου, με στόχο η ελληνική φαρμακοβιομηχανία να συνεχίσει να παράγει με ανταγωνιστικούς όρους, επενδύοντας σε έρευνα/καινοτομία και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.
Η αλήθεια είναι ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία και η φαρμακοβιομηχανία γενικότερα, τσαλακώθηκε σφόδρα στα χρόνια της κρίσης, ενώ στελέχη και επιχειρήσεις έδωσαν γη και ύδωρ όλα αυτά τα χρόνια. Η στοχοποίηση του κλάδου - κυρίως σε θέματα τιμών- ήταν καίρια και αναρωτιέται κανείς εύλογα, εάν έχει απομείνει κάποια ικμάδα για την επόμενη ημέρα. Χρέος της κυβέρνησης τώρα και της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, είναι να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη, αφού αυτή, θα τραβήξει το άρμα της οικονομίας μπροστά. Οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, έχουν αποδείξει έμπρακτά ότι έχουν αντέξει, έχουν διατηρήσει τις θέσεις εργασίας και διαπρέπουν με τα προϊόντα τους στο εξωτερικό.
Και φυσικά ένα ερώτημα που προκύπτει, είναι εάν και οι ίδιοι οι εκπρόσωποι της Τρόικας συμφωνούν με το να δοθεί έμφαση αυτή την στιγμή στην ανάπτυξη ενός κλάδου ιστορικού και σημαντικού για την ελληνική οικονομία. Τις ημέρες δε αυτές που το Επιτελείο των Θεσμών βρίσκεται στην Αθήνα, είναι μία καλή ευκαιρία να συζητήσουν με τους εκπροσώπους των υπουργείων Υγείας και Ανάπτυξης και να ανοίξουν τα χαρτιά τους.
Διότι εκτός από την μελέτη για την ανάπτυξη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, εκκρεμεί και το Εθνικό Σχέδιο για το φάρμακο και την φαρμακοβιομηχανία επίσης, το οποίο θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, την μείωση της συμμετοχής των πολιτών στα φάρμακά τους αλλά και τις ενέργειες για την πρόσβαση των πολιτών στα ακριβά και καινοτόμα φάρμακα.
Αναφορικά με τα ΦΥΚ, να θυμίσουμε ότι τον Ιούλιο είχε πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη στο Μουσείο της Ακρόπολης με την συμμετοχή των εκπροσώπων του Ευρωπαϊκού Νότου και με οικοδεσπότη τον Έλληνα υπουργό Υγείας προκειμένου να βρεθούν τρόποι ώστε τα ακριβά καινοτόμα φάρμακα να μπορούν να είναι προσιτά για όλους τους πολίτες της Ευρώπης και φυσικά για τους Έλληνες. Μόλις πρν δύο ημέρες, η πολιτική ηγεσία επανέλαβε το αίτημα και την ανάγκη για ισότιμη πρόσβαση, σε σύσκεψη του ΠΟΥ στην Κοπεγχάγη.
Αναφορικά με την σημερινή εκδήλωση, η Υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Θεοδώρα Τζάκρη θα αναπτύξει τις πρωτοβουλίες – δράσεις για την υλοποίηση του σχεδίου δράσης, ενώ ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, θα αναφερθεί αναλυτικά στο πόσο έχει συμβάλλει μέχρι σήμερα ο κλάδος στον εξορθολογισμό των δαπανών για την υγεία.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Θεόδωρος Τρύφων, θα αναφερθεί στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία και στις προϋποθέσεις που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξή της.
Παρεμβάσεις θα πραγματοποιήσουν επίσης η πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), Κατερίνα Αντωνίου και ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), Σωτήρης Μπερσίμης. Παρών επίσης στην εκδήλωση θα είναι και ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θεόδωρος Φέσσας, μία επίσης συμβολική συμμετοχή από την πλευρά του.
Οι έξι άξονες στους οποίους βασίζεται το σχέδιο δράσης της μελέτης για την ανάπτυξη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας και θα παρουσιαστούν αναλυτικά κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης είναι:
Α) Ενίσχυση ζήτησης των προϊόντων της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.
Β) Ενίσχυση ανταγωνιστικότητας ελληνικών επιχειρήσεων και διείσδυση σε νέες αγορές
Γ) Ενίσχυση δραστηριοτήτων έρευνας και καινοτομίας
Δ) Ενδυνάμωση ανθρωπίνου δυναμικού του κλάδου
Ε) Διασφάλιση υποστηρικτικών υπηρεσιών και υποδομών.
ΣΤ) Βελτίωση του περιβάλλοντος χρηματοδότησης.
Διαβάστε ακόμη:
Η μελέτη για την ανάπτυξη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας και στο βάθος το Εθνικό Σχέδιο
Μηδενική συμμετοχή για φάρμακα: Ποιοι τη δικαιούνται
Η Ελλάδα Κέντρο διεξαγωγής Κλινικών Μελετών για το καλό των χρονίως πασχόντων & της οικονομίας