Ο Ευρωπαϊκός Νότος συζητά το κοινό πλαίσιο για τα ΦΥΚ, με οικοδεσπότη τον Ανδρέα Ξανθό
Τις χώρες του Ευρωπαϊκού νότου (συγκεκριμένα Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Μάλτα και Κύπρο) έχει καλέσει στην Αθήνα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός την Πέμπτη και την Παρασκευή 21 και 22 Ιουλίου, προκειμένου να συζητήσουν και να διαπραγματευτούν (με τους επικεφαλής των υπουργείων Υγείας) ένα κοινό πλαίσιο για τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους.
Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου
Στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, είναι η ανάγκη κοινής διαπραγμάτευσης με στόχο την εξασφάλιση προσιτών και κοινωνικά αποδεκτών τιμών αποζημίωσης των ακριβών φαρμάκων σε μία εποχή που οι πόροι είναι ασφυκτικά περιορισμένοι. Την ίδια ώρα, η ανάγκη για καινοτόμα φάρμακα και θεραπείες για τους ασθενείς είναι μεγάλη και η εξίσωση είναι σίγουρα πολύ δύσκολη για να βγει, πρέπει όμως με κάποιο τρόπο να βγει.
Η συνάντηση – στην οποία παρών θα είναι και ο Ευρωπαίος Επίτροπος , Vytenis Andriukaitis - θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο της Ακρόπολης και η παρουσία του Επιτρόπου, δείχνει ανάγλυφα την βαρύτητα του ζητήματος.
Για να προχωρήσει το θέμα της διαπραγμάτευσης, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, εκτιμά ότι απαιτείται ένα ελάχιστο σύνολο χωρών και έτσι η επιλογή των χωρών του νότου (με κοινά συχνά προβλήματα και ανάγκες που αντιμετωπίζουν οι οικονομίες αλλά και οι κοινωνίες όπως τώρα το προσφυγικό) αναδεικνύεται ως η πιο ενδεδειγμένη.
Να θυμίσουμε, ότι ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός είχε την ευκαιρία να θέσει το θέμα αυτό, κατά την διάρκεια της άτυπης Συνόδου Υπουργών Υγείας της ΕΕ στο Άμστερνταμ, τον περασμένο Απρίλιο.
Ο υπουργός, είχε αναφερθεί στην δυνατότητα πρόσβασης των ασθενών σε πραγματικά καινοτόμα φάρμακα με τεκμηριωμένo κλινικό όφελος και στην ανάγκη κοινής διαπραγμάτευσης με τις φαρμακευτικές εταιρείες με στόχο την εξασφάλιση προσιτών και κοινωνικά αποδεκτών τιμών αποζημίωσης των ακριβών φαρμάκων.
Ειδικότερα, στο περιθώριο της άτυπης συνόδου- η οποία είχε τίτλο: «τα καινοτόμα φάρμακα και η βιώσιμη χρηματοδότησή τους» ο Υπουργός Υγείας είχε συναντηθεί σε διμερές επίπεδο με τους Υπουργούς Υγείας της Κύπρου, της Μάλτας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας, με τους οποίους συμφώνησε για την ανάγκη κοινής διαπραγμάτευσης με τις φαρμακευτικές εταιρείες με στόχο την εξασφάλιση προσιτών και κοινωνικά αποδεκτών τιμών αποζημίωσης των ακριβών φαρμάκων.
Στην συνάντηση εκείνη, ο κ. Ξανθός, είχε τονίσει μεταξύ άλλων, ότι «αποτελεί βασική αξιακή μας παραδοχή ότι το φάρμακο δεν αποτελεί απλό εμπορικό προϊόν αλλά ένα μείζονος σημασίας κοινωνικό αγαθό που δεν μπορεί να εκχωρηθεί στους μηχανισμούς της αγοράς και του ελεύθερου ανταγωνισμού, αλλά απαιτεί ρυθμιστικό πλαίσιο που οφείλει να συνεκτιμά κοινωνικούς παράγοντες και δείκτες ανισότητας, κλινικά και επιδημιολογικά δεδομένα, παραμέτρους δημόσιας υγείας, δημοσιονομικές δυνατότητες και βιωσιμότητα του συστήματος υγείας,, προοπτικές παραγωγικού και αναπτυξιακού χαρακτήρα».
Είναι σημαντικό ζήτημα πολιτικής συνοχής για την ΕΕ, είχε υπογραμμίσει, να ενισχυθούν μηχανισμοί συνεργασίας και αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών σ’ αυτόν τον τομέα, περιορίζοντας τη δυνατότητα της φαρμακοβιομηχανίας να εκμεταλλεύεται τη δεσπόζουσα ή μονοπωλιακή θέση της στην αγορά και να ασκεί πιέσεις, να απειλεί με αποσύρσεις, να θέτει σε μειονεκτική θέση τους ασθενείς και τα Συστήματα Υγείας-Κοινωνικής Ασφάλισης ολόκληρων χωρών.
Η Ελλάδα είναι έτοιμη να υλοποιήσει μια ενεργητική πολιτική στρατηγικής συνεργασίας, ανάμεσα σε χώρες που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα και έχουν παρόμοιες προτεραιότητες, όπως όλα δείχνουν. Μπορούμε επίσης να προωθήσουμε την αποτελεσματική συνεργασία ανάμεσα σε κράτη-μέλη και την ανταλλαγή εμπειρίας-τεχνογνωσίας σε θέματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και πληροφοριακών συστημάτων, για τον έλεγχο της ζήτησης διαγνωστικών εξετάσεων και φαρμάκων με βάση κατευθυντήριες οδηγίες και ιατρικά πρωτόκολλα, σύθμφωνα με τον υπουργό Υγείας.
Εν αναμονή λοιπόν της συνάντησης!
Διαβάστε ακόμη:
Ξανθός προς ΣΦΕΕ και ΠΕΦ: Ανάγκη για ένα νέο σχέδιο πολιτικής φαρμάκου